Nieuws

Corona deed energieprijzen afgelopen maanden sterk dalen

06 augustus 2020
Energiefactuur

In vergelijking met 2019 daalde de Belgische elektriciteits- en gasfactuur de afgelopen maanden met maar liefst € 300. Dat becijferde het Prijzenobservatorium. Nam jij ook al even de tijd om van deze daling te genieten?

Er zijn weinig zaken waar de coronacrisis de voorbije maanden geen impact op heeft gehad: ook de energiemarkten waren niet immuun en kregen ferme dreunen te verwerken. Door de drastische lockdownmaatregelen dienden bedrijven tijdelijk hun activiteiten terug te schroeven en ook het vlieg- en autoverkeer viel zo goed als stil. De vraag naar olie, maar ook die naar aardgas en elektriciteit zakte dan ook in elkaar.

Ongeziene prijsdalingen

Een globaal dalende energievraag in combinatie met volle gasvoorraden en een groot aanbod elektriciteit resulteerde ook in voordelige prijzen voor de consument. Volgens de berekeningen van het Prijzenobservatorium daalden in ons land de consumptieprijzen van energieproducten in het 2e kwartaal van 2020 met gemiddeld 16,3% op jaarbasis. De daling was zelfs dubbel zo sterk dan de evolutie van de energieprijzen in onze buurlanden.

Grootste dalers bleken de prijzen van motorbrandstoffen (-16,3%) en stookolie (-40,7%). De prijs van deze energieproducten hangt dan ook sterk af van de evolutie van de olieprijs. Stookolie liet eind april een dieptepunt optekenen van € 0,31 per liter (voor een bestelling van minstens 2 000 liter). Een jaar eerder was dat nog meer dan het dubbele (€ 0,70 per liter): voor een bestelling van 2 000 liter een verschil van maar liefst € 780!

Maar ook elektriciteit (-7,7%) en aardgas (-16,1%) werden een stuk goedkoper. In vergelijking met een jaar eerder, lag de gemiddelde Belgische elektriciteitsfactuur in het tweede kwartaal van 2020 zo’n € 90 lager. Voor gas ging het zelfs om € 210.

Prijzen op dit moment nog interessant?

Nu de meest drastische maatregelen werden versoepeld en de vraag naar olie door het hernemen van de activiteiten opnieuw stijgt, gaan de prijzen stilaan terug omhoog. Ondertussen bedraagt de officiële stookolieprijs € 0,45 per liter (€ 0,48 voor een bestelling van minder dan 2 000 liter), wat uiteraard nog steeds een stuk lager ligt dan de prijs van de voorbije jaren.

Voor elektriciteit stellen wij vast dat de prijs ook opnieuw aan het stijgen is. Het energiegedeelte in juli voor een vast contract bedraagt nu gemiddeld € 293 voor een gemiddeld verbruik van 3 500 kWh. Dat is echter nog steeds minder dan het gemiddelde van een jaar eerde, toen je voor dat verbruik € 342 betaalde.

Wat aardgas betreft blijft de prijs laag met een gemiddelde van € 557 voor een vast contract voor een verbruik van 23 260 kWh. Ter vergelijking: in juli vorig jaar bedroeg dit nog € 750.

Nog niet in actie geschoten? Wacht niet langer

Heb je de voorbije maanden nog niet de kans gehad om je energiecontract te herbekijken? Dan is het nu nog steeds een goed moment om dat te doen. Onze koopwijzer bevat de nieuwe tarieven van augustus.

Naar onze koopwijzer

Wij organiseren om de twee weken een groepsaankoop voor stookolie. Je kunt je kosteloos en vrijblijvend inschrijven voor een offerte.

Naar de groepsaankoop stookolie

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/09/2020

Ik weet niet in hoeverre Test Aankoop op de hoogte is van de plannen van de overheid maar ik zal u zeggen dat deze berichtgeving echt valse hoop geven is
aan de consument. In maart 2020 heb ik een schrijven gedaan naar het kabinet van de minister van energie Zuhal Demir met een tiental vragen die mij zorgen baarden
i.v.m. de toekomst van de energieprijzen. Ik verwarm mijn huis met elektrische accumulatoren en ik geniet momenteel van het goedkoper Exclusief Nachttarief. Deze accumulatoren worden opgeladen met, ja hoor, 100% groene stroom. Iemand
die zijn huis verwarmd met gas of mazout betaald 3 keer minder en vervuild er nog
eens bovenop??!

... De minister antwoordde op deze vraag:

Geachte heer Meeus,

Wij hebben uw mail goed ontvangen en met de nodige aandacht gelezen.

Bedankt voor uw gedachtegang en suggesties.

Warmte is de belangrijkste component van de totale energievraag.

De eerste prioriteit is en blijft isoleren (premies, energiehuis…). Voor meer informatie hierover raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijk energiehuis. (www.mijnenergiehuis.be/homepage).

De uitdaging de komende jaren is om de warmtevraag zowel op lage als op hoge temperatuur zo duurzaam mogelijk in te vullen. In 2020 zal een nieuw Warmteplan 2025 uitgewerkt worden met doorkijk naar 2030 dat uitvoering geeft aan de ambitie om de productie van groene warmte te verhogen. Dat doen we bij voorkeur met gedeelde verwarmingstechnologieën zoals warmtenetten of met individuele duurzame verwarmingstechnologieën zoals warmtepompen of alternatieve brandstoffen.

De prijszetting en tarieven maken inderdaad dat het vandaag, op korte termijn, voordeliger is om met aardgas te verwarmen dan met elektriciteit via een warmtepomp. We bekijken dan ook op welke manier dit verschil kleiner kan gemaakt worden.

De plaatsing van de digitale meter maakt het ook mogelijk om de verwarming goedkoper uit te baten: soms is het goedkoper om de accumulatoren 1 of 2 uur later op te warmen. We overleggen met de sector van de installatie-bedrijven wat de beste mogelijkheden zijn met de digitale meter en de dynamische contracten van de leveranciers (prijs op uurbasis).

De huidige, voordelige tarifering van het exclusief nachtverbruik zal geleidelijk verdwijnen over een periode van 4 jaar (2021 t/m 2024). Het dag- nachttarief wordt voor wat betreft de aanrekening van nettarieven inderdaad ook afgeschaft. De VREG doet dit énkel voor het deel distributienettarieven op uw elektriciteitsfactuur; niet voor het deel elektriciteitskosten. Dit deel wordt namelijk bepaald door de energieleverancier. Het dag- en nachttarief werd indertijd ingevoerd om de stroom die de kerncentrales produceerden vlotter kwijt te raken. De centrales konden niet worden afgekoppeld en ’s avonds zat men met teveel stroom. Maar dat principe is voorbijgestreefd, en heeft niet veel zin meer in tijden van zon- en windenergie. Of het verschil in dag en nacht voor de energiecomponent behouden blijft, is een beslissing van de leveranciers. Energieleveranciers kunnen dus contracten blijven aanbieden met andere energieprijzen voor uw dag- versus nachtverbruik. Gezien echter dat verschil voor het nettarief verdwijnt, valt te verwachten dat heel wat leveranciers hierin ook geen verschil meer zullen maken.

U zou wel nog kunnen besparen op de energiekosten zelf. Het kan zijn dat u een contract heeft met een hoge vaste vergoeding. Deze vaste vergoeding verschilt wel per leverancier. Wij raden u aan uw energiecontract eens te vergelijken via de neutrale prijsvergelijker van de Vlaamse energieregulator VREG, de V-test. Deze is te vinden op de website via: https://vtest.vreg.be/.

De cijfers in de V-test zijn cijfers die de VREG elke maand krijgt van de energieleveranciers zelf en zijn dus correct. U dient dus wel op te letten als u prijzen vergelijkt aan het begin van een maand. Dan kan het gebeuren dat de prijzen van de vorige maand nog online staan.

Als u wil veranderen van elektriciteitsleverancier moet u dat wel doen in de buurt van de maand waarin Fluvius uw meterstanden opneemt. Als u niet weet welke maand dat is, kan u dat navragen bij Fluvius: www.fluvius.be/.../contact.Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met hartelijke groeten,

I.o. Vlaams Minister Zuhal Demir

Laura OLAERTS

Kabinetsmedewerker Publieksvragen EnergieWAT MIJ ZORGEN BAART:

"TEGEN 2024 IS ER GEEN SPRAKE MEER VAN EEN VOORDELIG NACHT- of
EXCLUSIEF NACHTTARIEF!!!!"

De overheid moedigt nu de aankoop van elektrische wagens aan, maar geen haar op
mijn kop denkt eraan om zo een wagen aan te schaffen als ik weet dat ik
deze 's nachts niet meer met een voordelig tarief kan opladen. Je betaalt nu al evenveel aan elektriciteit om diezelfde afstand te rijden met diesel.

De energiearmoede gaat dus enorm stijgen in de toekomst en vandaar mijn reactie op dit artikel.

Ziehier een artikel van Test Aankoop 03 okt 2018:

>
> Test Aankoop eist actie van de regering !
>
> Het debat rond onze energieafhankelijkheid beheerst volop de actualiteit, het gevolg van een gebrek aan foute beslissingen van Engie, het FANC en het resultaat van het uitblijven van toekomstvisie op het vlak van energie vanwege onze overheden. Bovendien noteren we een inflatie van 2,78%, het hoogste cijfer sinds oktober 2012. Grootste boosdoener hier opnieuw: de energieprijzen. In vergelijking met september 2017, loopt de elektriciteitsprijs voor een gemiddeld gezin op met €142 en de gasprijs met €246. Een bittere pil voor de consument. Test Aankoop vraagt aan de regering dringend werk te maken van maatregelen om de schok van de factuur te verzachten. Met nu al 1 op 5 gezinnen in energie-armoede meer dan ooit een noodzaak.


ER GAAT DUS NIETS VERANDEREN, HET WORDT ZELFS NOG VEEL SLECHTER!


Bedankt voor uw aandacht!Meld je aan om toegang te krijgen.

11/09/2020
, Gereageerd:

Beste Wim, we willen je graag bedanken voor je waardevolle post !  De hervorming (het capaciteitstarief) treft de huishoudens die over accumulatieverwarming beschikken die ’s nachts oplaadt zwaar in de portemonnee. Zij zullen de komende jaren fors meer betalen. Het spreekt dan ook voor zich dat we deze materie van zeer nabij opvolgen, je kan gerust ons dossier hierover raadplegen via volgende link : https://bit.ly/3jzT8Xp  . Mvg, ^An