Nieuws

1 000 waanzinnige voorschotten, hoeveel meer nog?

23 september 2022
energie, factuur, voorschot

Het land is niet in crisis, de mensen zijn in crisis. Dat tonen de meer dan duizend energierekeningen en voorschotverhogingen die we toegestuurd kregen van onze leden en supporters. Voorschotten gaan maal twee, maal zes, maal tien … Wij willen structurele maatregelen.

 

Wij vroegen onze leden en andere consumenten om hun voorschotten en facturen te delen. We kregen snel duizend reacties met pdf’s, schermafbeeldingen, Word-documenten, rekentabellen, filmpjes van voorschotvoorstellen met verontwaardigd en onthutst commentaar ...

Is jouw voorschot ook x2, x3, x4, x5 ...?

Het is slikken als je die honderden facturen en voorschotten doorneemt. Bedragen om van te duizelen. Sommige mensen omcirkelden de oude en nieuwe bedragen, met grote uitroeptekens erbij. Iemand krabbelde een sommetje op de factuur: € 2 702,63 (pensioen) - € 2 290 (voorschot) = € 412,63. Dat bedrag blijft nog over om van te leven.

1000 waanzinnige voorschotvoorstellen in één beeld. We hebben de namen van de inzenders weggelaten of doorgehaald om de privacy van de inzenders te respecteren.

Bekijk hier een selectie van voorschotvoorstellen die x2, x3, x4 ... tot zelfs x14 gingen. Laat je trouwens niet misleiden door de hoge bedragen, ook de kleine hebben een grote impact op gezinnen. Of de rekening nu stijgt van € 50 naar € 150 per maand of € 500 naar € 1 500, het blijft telkens een verdriedubbeling van wat mensen vroeger betaalden voor hun energie.

Loop doorheen ons overzicht van voorschotvoorstellen en klik op de rekening die je wil zien: x2, x3, x4 ...

Wat als vaste energiecontracten aflopen?

Zo'n 60 % van de duizend Vlaamse inzendingen gaf aan een stevige voorschotverhoging in de bus te hebben gekregen. Bij Franstaligen blijkt het zelfs om meer dan 70 % te gaan. Dit betekent ook dat heel wat mensen nog steeds comfortabel in een vast contract zitten dat niet onderhevig is aan waanzinnige prijsstijgingen.

De huidige gas- en elektriciteitsprijzen voor consumenten. Klik op de grafiek voor de exacte bedragen.

We zagen echter ook dat heel wat bedragen van vaste contracten die binnenkort aflopen. Mensen die het voorschot van hun vaste contract vergelijken met het voorschotvoorstel voor het nieuwe, variabele contract vallen achterover van verbazing.

Wat doe je tegen een te hoog voorschot?

Je bent niet verplicht om de voorgestelde voorschotten te betalen, maar de energieprijzen zijn wat ze zijn: torenhoog. Betalen is onvermijdelijk. Je kunt wel met je leverancier onderhandelen over het voorschot. En kun je niet betalen, dan zijn er afbetalingsplannen. Onze energie-expert Jordi Van Paemel legt het hier allemaal uit.

Heb je meer hulp of informatie nodig, dan mag je ons altijd bellen op 02 542 33 86.

bel 02 542 33 86

Wij pleiten vooral voor echt structurele maatregelen voor de consument zodat dit niet blijft duren en echt aangepakt wordt. Lees hier onze eisen.

Blijf ook je facturen en voorschotverhogingen delen en voer zo de druk op. Wij presenteren ze binnenkort aan de overheden waarmee we het gesprek aangaan.

 

Deel je facturen en voorschotverhogingen zodat we de druk kunnen opvoeren.