Getuigenis

"Dankzij Testaankoop is mijn foutieve eindafrekening van Luminus rechtgezet"

25 april 2023
luminus probleem opgelost

“Van mijn energieleverancier Luminus heb ik een fikse eindafrekening ontvangen, die volgens mij niet klopt. Terwijl ik een tweevoudige meter heb met apart tarief voor dag- en nachtverbruik, wordt er ook nog eens gefactureerd voor een enkelvoudig tarief. Ik vraag hulp aan Testaankoop om dit uit te klaren.”

Achtergrond van het probleem

Eind januari contacteert mevrouw Alina Saidi onze ledendienst over haar gepeperde eindafrekening. Er wordt haar een bedrag aangerekend voor enkelvoudig tarief, terwijl ze een tweevoudige meter heeft met apart tarief voor dag- en nachtverbruik. Mevrouw Saidi moet € 818,80 bijbetalen terwijl haar bovenbuur met een gelijkaardig verbruik van Luminus een bedrag terugtrekt.

Testaankoop komt tussenbeide

We onderzoeken de factuur en stellen vast dat de eindafrekening effectief niet klopt. Luminus heeft dubbel aangerekend: eenmaal 585 kWh aan dagtarief plus 761 kWh aan nachttarief, maar dan nog eens de som daarvan.

Luminus wijst Sibelga met de vinger

We leggen de klacht op 14 februari voor aan Luminus. Na aandringen komt er op 17 maart een antwoord van Luminus, waarin zij erkennen dat er een fout in de berekening is geslopen. Ze leggen de verantwoordelijkheid voor de foutieve aanrekening bij netwerkbeheerder Sibelga, die hen niet de juiste verbruiksgegevens had doorgegeven.

Resultaat: ons lid moet ruim de helft minder bijbetalen

Op 17 april, twee en een halve maand na het indienen van de klacht, krijgt mevrouw Saidi eindelijk een rechtzetting in de vorm van een annulatie van haar eindfactuur en de juiste afrekening met een opleg ten bedrage van "maar" € 325,87.

Conclusie: facturen checken loont

Dit geval toont nog maar eens aan hoe belangrijk het is om je energiefactuur steeds te controleren of Testaankoop te contacteren als je daarbij hulp nodig hebt. Het heeft mevrouw Saidi alvast geen windeieren gelegd. Zonder onze hulp bij het verkrijgen van de rechtzetting had ze maar liefst € 492,93 teveel betaald.

Ook een probleem?

Klopt je eindafrekening niet of heb je vragen over je rechten? Bel dan onze juridische adviesdienst. Onze juridische experts zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u30 - 13u tot 17u (vrijdag tot 16u).

Bel onze juridische experts

Je kunt ook een klacht indienen via de online klachtenbox van Testaankoop.

Verstuur een klacht met de steun van Testaankoop

Met een specifieke vraag over energie, kun je terecht bij onze experts op het nummer 02 542 33 86. 

Contacteer onze energie-experts