Eerste indruk

Kun je energie besparen met een HomeWizard P1?

16 september 2022
homewizard P1 in digitale meter

Een energiebeheersysteem als de HomeWizard P1 of de Niko Home Control kun je aan je digitale meter koppelen om je verbruik en de productie van je eventuele zonnepanelen op de voet op te volgen. Vooral dat laatste is belangrijk om te besparen.

De energiecrisis dwingt ons allemaal om ons energieverbruik nader te bekijken en om op zoek te gaan naar manieren om minder te verbruiken. Kan dat met een energiebeheersysteem die je koppelt aan je digitale meter? Onze energie-expert Jordi Van Paemel testte twee dergelijke systemen: de HomeWizard P1 en eerder al de Niko Home Control.

Onze expert vertelde over de HomeWizard P1 en over de voor- en nadelen ervan in een aflevering van Test Talks met onze woordvoerder Simon November.

 

Wat doet een energiebeheersysteem?

Het doel van een energiebeheersysteem is eenvoudig: je verbruik opvolgen en eventueel wat aanpassen zodat je minder verbruikt. De HomeWizard en Home Control zijn dongles die je in de P1-gebruikerspoort van je digitale meter inplugt. Vervolgens installeer je de app en koppel je de meter aan je wifi-netwerk. Als dat is gelukt, kun je aan de slag. Via de app kun je je verbruik opvolgen. "In grafieken kun je zien wanneer je het meest verbruikt en wanneer minder, en dit per dag, per week, per maand en per jaar ", vertelt Jordi Van Paemel. "Wij vonden de grafieken van de HomeWizard alvast erg duidelijk en gebruiksvriendelijk."

Zonnestroom slim gebruiken

Een energiebeheersysteem wordt vooral interessant als je zonnepanelen hebt. “Via de app kun ook zien hoe veel stroom je zonnepanelen precies op het net zetten, als je die hebt. Dat is erg nuttig als je je zelfverbruik wilt verhogen", zegt Van Paemel. "In een oogopslag zie je immers hoeveel stroom je aan het injecteren bent en wanneer het het beste moment is om je vaatwasmachine op te zetten of die kookwas in te steken."

Slimme stekkers

Je kunt zelfs nog een stap verder gaan en gebruik maken van slimme stekkers, die je bij zo’n systeem kunt kopen. “Met zo’n stekker kun je het energieverbruik van individuele toestellen opvolgen", aldus onze expert. "Maar de grote meerwaarde van die slimme stekkers zit vooral in het feit dat je er toestellen mee kunt aansturen. Dit kan eenvoudig met een timerfunctie, waarmee je aangeeft op welke dagen en welke uren de stekker mag aanschakelen. Een meer geavanceerde functie bestaat erin dat je een toestel laat inschakelen zodra je zonnepanelen een minimale hoeveelheid stroom op het net zetten. Ideaal om je zelfverbruik te verhogen en zo op je energiefactuur te besparen”. Bij Niko Home Control kun je naast elektrische apparaten ook je lichtschakelaars of je zonnewering bedienen via de app om zo je huis nog “slimmer” te maken.

Prijs loopt sterk uiteen

De prijs van zo’n energiebeheersysteem kan sterk variëren, zo blijkt uit onze steekproef. De Homewizard P1 bijvoorbeeld kost je € 30, per slimme stekker betaal je € 34. De basisversie van de app is gratis, maar voor de meer geavanceerde functies zoals het aansturen van toestellen in functie van je zonnestroom, heb je de betalende versie nodig. Die kost je maandelijks 99 cent kost. De starterskit van Niko komt automatisch met 3 slimme stekkers en is wat duurder, met een richtprijs van zo'n € 350. Hier betaal je geen abonnementskosten voor de app.

Wil je meer weten over hoe je je digitale meter “slimmer” kunt maken? Hier vind je alle info.

Alles weten over energie en energiebesparing? Kijk dan op onze energiegids.

Naar de energiegids

Ben je op zoek naar het beste energiecontract voor jouw gebruik? Check dan onze vergelijker.

Vergelijk energietarieven