Nieuws

Vertrouw niet op wondermiddeltjes om stroom te besparen

23 mei 2022
besparen op elektriciteit

Nu de stroomprijzen ongekende hoogten hebben bereikt, zoekt iedereen naar oplossingen om zijn elektriciteitsverbruik te beperken. Her en der duiken wondermiddeltjes op die je stroom zouden helpen besparen zonder dat je er zelf iets voor moet doen. Laat je niet beetnemen; je moet zelf actie ondernemen om minder te verbruiken.

We hebben de afgelopen maanden al heel wat tips gegeven om energie te besparen in huis. Naast een aantal quick wins zijn er ook grotere investeringen te bedenken (isolatie, hoogrendementsglas, een efficiënter verwarmingssysteem enz.), vooral omdat de energiekosten het hoogst oplopen op het vlak van verwarming. Maar als je weinig middelen hebt of een woning huurt, zijn de mogelijkheden veeleer beperkt. Tenzij…

Er een wondermiddel bestaat?

Van abonnees kregen wij vragen over een Frans toestelletje dat luistert naar de naam Eco Energie Elec. Je moet het gewoon ergens in een stopcontact in de woning aanbrengen om er een mooie besparing uit te puren. Zo is de uitleg toch.

Het verkoopargument luidt dat dit toestelletje een impact heeft enerzijds op het actieve vermogen van toestellen (wanneer ze in gebruik zijn) en anderzijds op het reactieve vermogen (wanneer een toestel op het stroomnet aangesloten is maar niet in werking is). In dat laatste geval circuleert er immers nog steeds stroom door het elektrische circuit. Welnu, dit toestelletje zou het evenwicht tussen beide vermogens optimaliseren en daarbij het reactieve vermogen doen krimpen, waardoor de elektriciteitsmeter minder verbruik zou aangeven.

Resultaat: geen sikkepit verschil

In een industriële omgeving is een goede verhouding tussen de twee soorten vermogens belangrijk, maar in woningen wordt dat reactieve vermogen, dat daar sowieso al gering is, helemaal niet in rekening gebracht door de meter. Het heeft dan ook geen zin om dat deel trachten te verminderen en al zeker niet om bijna 60 euro, verzendingskosten niet meegerekend, voor dit toestelletje te betalen.

Valabele alternatieven

Geef je geld niet aan dit soort producten maar opteer voor duurzame ingrepen:

  • Beperk het sluipverbruik van je toestellen door ze aan te sluiten op een stekkerdoos met een schakelaar. Dat hoeft je amper € 25 te kosten en je kunt er € 150 per jaar mee besparen.
  • Heb je een elektrische boiler, isoleer die dan extra, zeker als die zich in een niet-verwarmde ruimte bevindt. Met amper € 25 kun je op die manier maar liefst € 250 per jaar besparen.
  • Plaats ledverlichting in vaak gebruikte ruimten. Je mag het verbruik van je verlichting door 10 delen als je 6 halogeenspots van 40W en van 3 gloeilampen van 60W door ledlampen vervangt. Als die lampen ongeveer 3 uur per dag branden, kun je met een uitgave van € 50 jaarlijks € 185 besparen.

Veel meer tips vind je terug in ons dossier “Thuis energie besparen is nodig, mogelijk en goed voor de portemonnee”.

Naar ons dossier over thuis energie besparen