Eerste indruk

De starterskit energie van Niko: interessant als je voldoende toestellen kunt aansturen

02 mei 2022
starterskit energie Niko

Met de starterskit energie van Niko kun je het energieverbruik van je woning en je elektrische toestellen optimaliseren en zo je energierekening drukken. Je moet wel voldoende toestellen automatisch kunnen aansturen opdat de aankoop ervan interessant zou zijn.

Een digitale meter geeft meer inzicht in je energieverbruik maar hij wordt pas slim als je er een energiebeheersysteem aan koppelt. Zoals de starterskit energie van Niko. Hierbij vind je onze bevindingen over dit product.

Vrij eenvoudig te installeren

De starterskit energie van Niko bevat een draadloze slimme hub en drie slimme stekkers. Met de bijgeleverde P1-kabel verbind je de hub gewoon met je digitale meter.
De startersgids helpt je met de installatie en configuratie van het systeem. Je kunt ook een filmpje van Niko bekijken dat alles stap voor stap uitlegt.
Eigenlijk laat het systeem zich vrij eenvoudig installeren. Lukt het toch niet, dan kun je de hulp van een installateur inroepen.

Inzicht krijgen in je verbruik

Via de bijhorende Niko Home app kun je op je smartphone, tablet of laptop in realtime inzicht krijgen in je elektriciteitsverbruik en kom je te weten wanneer je veel verbruikt.

Via de slimme stekkers kun je het verbruik van specifieke toestellen opvolgen en stroomvreters identificeren zoals een vaatwasser.

   

Je kunt zelfs instellen om je te verwittigen wanneer een toestel een bepaald verbruiksniveau of piekvermogen overschrijdt.

Je kunt zien hoeveel stroom je van het net afneemt en hoeveel stroom die jouw zonnepanelen produceren, naar het net gaat.

Ook je gasverbruik kun je mooi opvolgen.

De overzichten kun je per dag, week, maand of jaar opvragen.

Je zelfverbruik verhogen

Wie over zonnepanelen en een digitale meter beschikt weet sinds de afschaffing van de terugdraaiende teller dat zelfconsumptie de gulden regel is: zoveel mogelijk stroom verbruiken op het moment dat jouw zonnepanelen deze opwekken. Dit doe je bijvoorbeeld door grote huishoudtoestellen zoals een wasmachine, vaatwasser en droogkast hoofdzakelijk overdag te laten draaien als de zon schijnt. Alleen is dat niet altijd evident. Je moet thuis zijn om je toestellen aan te zetten tenzij ze beschikken over een uitgestelde start. Welnu, hierin schuilt de meerwaarde van het pakket van Niko. Via de app kun je de slimme stekkers immers van op afstand bedienen. Als de app je een melding stuurt dat je een bepaalde hoeveelheid elektriciteit naar het net aan het sturen bent, kun je van op afstand je vaatwasser of wasmachine aanzetten. Op voorwaarde dat je die ’s ochtends hebt gevuld tenminste.

Met de “solar mode” van het systeem kun je zelfs instellen welke apparaten automatisch moeten aanschakelen zodra je zonnepanelen een bepaalde hoeveelheid stroom op het net zetten. Zo starten die toestellen op het juiste moment, zonder dat je zelf iets hoeft te doen.

Tot slot kun je de Niko Home-app koppelen aan je omvormer om de productie van je zonnepanelen in kaart te brengen en een goed beeld te krijgen van je zelfverbruik. Je moet dan wel over een compatibele omvormer van het merk SMA beschikken.

Handig maar alleen interessant als je voldoende toestellen kunt aansturen

Door je gedetailleerd en in realtime inzicht te geven in je energieverbruik en automatisch toestellen op het juiste moment te laten aansturen, kan een slim energiebeheersysteem je energiefactuur helpen drukken. Niet onbelangrijk in tijden van torenhoge energieprijzen.

De Niko Home Control heeft een richtprijs van € 349. Als je hem door een installateur laat plaatsen, kun je tot eind 2023 eventueel wel een premie aanvragen voor de sturing van elektrische warmte (accumulatieverwarming, elektrische boiler, warmtepompboiler of warmtepomp). Deze bedraagt 50% van de factuur, met een maximum van € 400.

Of je deze som kunt terugverdienen, zal afhangen van de toestellen die je automatisch kunt inschakelen. Kun je alleen een vaatwasser automatisch laten inschakelen als je zonnepanelen stroom opwekken, dan zal het voordeel uiteraard kleiner zijn dan wanneer je ermee je elektrische boiler of de laadpaal van je wagen slim kunt aansturen.

Wil je met dit monitoringssysteem enkel meer inzicht krijgen in je energieverbruik zonder toestellen automatisch aan te sturen, dan zijn er goedkopere toepassingen op de markt te vinden. Neem hiertoe een kijkje op de website maakjemeterslim.be, waar je een lijst van de beschikbare energiebeheersystemen vindt.

Ons dossier “Hoe je zelfverbruik met zonnepanelen te verhogen?” geeft je nog meer mogelijkheden om je eigen geproduceerde stroom op het moment zelf te verbruiken.

Heb je nog geen zonnepanelen, dan kan dit zeker een interessante investering zijn. Je kunt nog steeds deelnemen aan onze actie.

Naar onze actie rond zonnepanelen