Antwoord van expert

Waarom betaal je ook voor energie wanneer je met vakantie bent?

24 maart 2023

Voor veel mensen is op vakantie gaan synoniem met ontspanning en ontkoppeling, maar er is één ding dat geen pauze neemt tijdens je vakantie: je energierekening. Zelfs als je tijdens jouw vakantie geen gas of elektriciteit gebruikt, moet je toch voor deze diensten betalen. Waarom? Onze expert Jordi Van Paemel legt het uit.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Jordi Van Paemel
Energie expert
Het is volledig normaal dat je je energiefactuur verder betaalt, ook al vertoef je een maand op een zonnig eiland in de Atlantische Oceaan.

Traditionele voorschotfactuur: spreiding over 12 maanden

Het overgrote merendeel van de consumenten betaalt nog steeds een traditionele voorschotfactuur. Deze factuur is gebaseerd op je historisch jaarverbruik en op het tarief van jouw energiecontract.

Vast contract vs variabel contract

Bij een vast contract is jouw prijs voor de energiekost vooraf bepaald. Bij een variabel gaat men uit van de verwachte prijsevoluties, al blijven dat natuurlijk steeds inschattingen. Vervolgens wordt het totale geschatte jaarbedrag gedeeld door 12 om je maandelijks voorschotbedrag te berekenen. 

Je verbruik gespreid over 12 maanden

Dit betekent dus dat je jouw energiekosten spreidt over een heel jaar. Je maandelijks bedrag blijft op die manier, in normale omstandigheden, vrij stabiel. Je zult tijdens de winter niet plots meer betalen, ook al ligt je verbruik dan hoger omdat je bijvoorbeeld verwarmt.

In het ideale geval heb je na 12 maanden dus net genoeg voorschotten betaald om je verbruik van het voorbije jaar te dekken.

  • Betaalde je te weinig voorschot, bijvoorbeeld omdat je verbruik of de prijzen gestegen zijn, dan zul je een opleg moeten betalen bij de jaarafrekening.
  • Betaalde je daarentegen teveel, dan krijg je een bedrag terug.

In dit traditionele systeem is het dan ook volledig normaal dat je je energiefactuur verder betaalt, ook al vertoef je een maand op een zonnig eiland in de Atlantische Oceaan.

Maandafrekening op basis van je werkelijk verbruik

Anders is het als je kiest voor een maandafrekening op basis van je werkelijke verbruik. Dat kan momenteel enkel in Vlaanderen bij leveranciers met meer dan 200 000 klanten én als je een digitale meter hebt. Zo’n 30.000 gezinnen kiezen hier op dit moment al voor. Bij een maandafrekening betaal je geen voorschot meer dat gespreid is over het jaar. Je betaalt dan onmiddellijk voor je verbruik van de afgelopen maand.

Voordelen vs nadelen

Dat systeem heeft een aantal voordelen:

  • Je hoeft niet met een bang hart uit te kijken naar het moment dat je jaarafrekening in de bus valt. Je betaalt immers meteen wat je verbruikte, niet meer maar ook niet minder. In dat geval hoef je dus ook niet te vrezen dat je teveel betaalde voorschotten kwijt zou spelen in geval je leverancier failliet zou gaan.
  • Je factuur is ook eenvoudiger te controleren als je een variabel tarief hebt.

Maar er zijn ook nadelen:

  • Tijdens de winter zal je factuur een stuk hoger liggen omdat je dan verwarmt. Zo verbruik je gemiddeld bijna de helft van je jaarverbruik voor aardgas tijdens het eerste trimester van het jaar (januari, februari, maart). Dat betekent dat je je tijdens deze maanden moet verwachten aan een hogere factuur.

In je energiefactuur zitten ook vaste kosten

Vertoef je een maand in het buitenland, dan zal je factuur tijdens die maand natuurlijk veel lager liggen omdat je minder hebt verbruikt. Maar toch zul je in de meeste gevallen nog steeds een bedrag aangerekend krijgen. Je energiefactuur rekent namelijk niet alleen je verbruik af, je betaalt ook een deel vaste kosten.

Een voorbeeld is de jaarlijkse vaste vergoeding of jaarlijkse abonnementskost die je leverancier aanrekent om bepaalde administratieve kosten te dekken zoals de werking van de klantendienst. Deze vergoeding verschilt afhankelijk van je energiecontract maar bedraagt gemiddeld 55 euro per energie.

Ook voor de nettarieven betaal je een deel vaste kosten, zoals het capaciteitstarief in Vlaanderen waarbij je altijd een minimale vaste bijdrage betaalt die overeenstemt met een verbruikspiek van 2,5 kW (gemiddeld 107 euro per jaar). Of zoals de vaste vergoeding voor de distributiekosten voor aardgas die voor een gemiddeld verbruik oplopen tot 80 euro per jaar.

Vermijd sluimerverbruik

Naast de vaste kosten zullen bepaalde toestellen toch nog blijven werken en dus stroom verbruiken, ook al ben je met vakantie. Denk maar aan een koelkast of een diepvriezer. Deze schakel je natuurlijk niet uit, tenzij je echt voor een langere periode afwezig bent.

Maar andere toestellen hoef je uiteraard niet in standby te laten en kun je dus best volledig uitzetten of uit het stopcontact halen. Zo is de standby-modus van je digitale tv-decoder goed voor 75% van het energieverbruik. Ga je op vakantie, dan trek je best gewoon ook de stekker uit.

Voor meer energiebesparingstips, raadpleeg ons dossier.