Antwoord van expert

Is het beter om met elektriciteit te verwarmen?

23 september 2022
elektrische verwarming

Nu de winter voor de deur staat en de energieprijzen naar ongekende hoogtes stijgen, vraag je je misschien af of je moet investeren in elektrische verwarming. Is het interessant in de huidige context? Onze energie-expert, Olivier Lesage, geeft antwoord.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Olivier Lesage
Energie-expert
Zelfs met de stijgende energieprijzen zou het vervangen van je "traditionele" chauffage door elektrische verwarming tariefzelfmoord zijn.

Verwarmen met elektriciteit meer dan dubbel zo duur als met gas

 

Inderdaad, verwarmen met gas, olie en hout is ontzettend duur geworden. De aardgasprijs is gestegen van 5,5 cent per kWh in augustus 2021 tot een ongekende 17 cent per kWh in augustus 2022. Verwarmen met elektriciteit is alleen helaas ook niet de manier om te besparen: de prijs in augustus 2021 van gemiddeld 28 cent per kWh steeg in augustus 2022 naar 53 cent per kWh.

Als je een verwarming van 2kW gedurende 10 uur gebruikt, betaal je tegen de huidige prijs ongeveer 11 euro. Gebruik je daarentegen een radiator die is aangesloten op een aardgasketel, kost deze radiator 4 tot 5 euro, rekening houdend met de warmteverliezen van de ketel en installatiebuizen.

Warmtepomp is efficiënter maar ook duur

Pas ook op voor zogenaamde "wonderverwarmingen” met inertie, infrarood of andere verwarmingen die zogenaamd zuiniger zijn: elektrische verwarming heeft een productierendement van 100% en kan maar tot zover gaan.

Als je wilt overstappen op verwarming met elektriciteit, kies dan voor een warmtepomp. Dit is een efficiënt systeem, maar je moet je beseffen dat de rekening even hoog blijft als bij andere verwarmingssystemen.

Ontdek ons energie platform