Capaciteitstarief: "Betaal ik meer met een digitale meter?"

Impact capaciteitstarief op digitale of analoge meter
Heb je een digitale meter of heb je een analoge meter? Dan stel je je ongetwijfeld de vraag of je meer betaalt sinds de invoering van het capaciteitstarief in Vlaanderen begin dit jaar.
Hieronder vind je meer uitleg over de impact op jouw energiefactuur voor beide meters aan de hand van volgende thema's:
- Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?
- Wat als ik een analoge meter heb?
- Is het capaciteitstarief duurder met een digitale meter?
- Voorbeeld impact capaciteitstarief op analoge en digitale meter
- Hoe kan ik nagaan wat de impact is voor mij persoonlijk?
- Mag ik een digitale meter weigeren?
Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?
Sinds begin dit jaar ziet de elektriciteitsfactuur in Vlaanderen er net iets anders uit. Voortaan betaal je namelijk gemiddeld 7 % van je factuur op basis van je piekvermogen: het hoogste kwartiervermogen per maand. Dat komt overeen met het kwartiertje waarin je gemiddeld de meeste elektriciteit verbruikte. Dat wordt geregistreerd door je digitale meter.
Het capaciteitstarief betaal je vervolgens op basis van de gemiddelde maandpieken van de voorbije 12 maanden. Een zeer hoge piek tijdens een bepaalde maand telt dus voor slechts één twaalfde mee, tenzij er op het moment van je afrekening nog geen 12 waarden beschikbaar zijn.
Wat als ik een analoge meter heb?
In tegenstelling tot een digitale meter kan een klassieke meter geen maandpieken meten, enkel je verbruik. Men tast dus in het duister over je werkelijke piekverbruik. In dat geval ontsnap je evenwel ook niet aan het capaciteitstarief, het zal je alleen op een andere manier worden aangerekend.
Met een klassieke meter betaal je de minimale bijdrage die iedere verbruiker betaalt en die overeenstemt met een piekvermogen van 2,5 kW. Ook wie met een digitale meter een lagere piek heeft dan deze ondergrens, betaalt helaas een bijdrage die gelijk staat aan 2,5 kW.
Is het capaciteitstarief duurder met een digitale meter?
Veel consumenten leiden hieruit af dat het voordeliger is om over een analoge meter te beschikken. Doordat men slechts de minimale bijdrage betaalt, lijkt het namelijk alsof men goedkoper af is. Maar dat is helaas niet noodzakelijk zo. Het capaciteitstarief maakt immers maar ongeveer de helft uit van de nettarieven die je betaalt. De andere helft wordt nog steeds aangerekend op de oude manier, namelijk op basis van de hoeveelheid elektriciteit die je hebt verbruikt.
En die prijs per kWh verschilt naargelang je een analoge dan wel een digitale meter hebt. Gemiddeld ligt dat afnametarief bij een analoge meter zelfs meer dan de helft hoger in vergelijking met het digitale meter tarief: 6,27 eurocent per kWh ten opzichte van 4,02 eurocent. Wat je met een analoge meter dus bespaart aan capaciteitstarief, betaal je extra aan afnametarief per kWh.
Voorbeeld impact capaciteitstarief op analoge en digitale meter
Een eenvoudig voorbeeld verduidelijkt dit:
- Stel dat je gemiddeld 3.500 kWh op jaarbasis verbruikt, in Gent woont en een analoge meter hebt, dan betaal je in totaal 340 euro aan nettarieven: 109 euro capaciteitstarief + 218 afnametarief + 13 euro tarief databeheer.
- Komt Fluvius een digitale meter bij jou plaatsen, dan zul je voortaan inderdaad meer betalen voor het capaciteitstarief. Met een gemiddelde piek van 4,37 kW zal dat 190 euro zijn. Maar het afnametarief per kWh zal je slechts 140 euro kosten. Tel daarbij 13 euro voor het tarief databeheer en je komt in totaal aan 343 euro, of slechts 3 euro meer in vergelijking met een analoge meter. Bedraagt je gemiddelde piek slechts 3,37 kW, dan betaal je in totaal slechts 300 euro. Met een piek van 5,37 kW betaal je dan weer 387 euro.
Hoe kan ik nagaan wat de impact is voor mij persoonlijk?
Uiteraard hangt alles af van je persoonlijke situatie. Hierbij is de verhouding tussen je totale verbruik en je piekvermogen bepalend. Wie een hoog verbruik heeft maar een relatief lage piek, zal beter af zijn met een digitale meter. Wie een laag verbruik heeft met een hoge piek, zal minder betalen met een analoge meter.
Wil je zelf nagaan wat het effect van het type meter is op jouw elektriciteitsfactuur, dan kan dat door een simulatie te doen via onze prijsvergelijker. Is een digitale meter in jouw geval voordeliger, dan kun je wachten tot Fluvius er één komt plaatsen óf je vraagt er zelf één aan. Dat laatste is sinds dit jaar helemaal gratis.
Vergelijk energieleveranciers en energieprijzen
Mag ik een digitale meter weigeren?
Neen, je kunt de plaatsing van een digitale meter in Vlaanderen niet weigeren. Er zijn wel een aantal uitzonderingen waarin je de plaatsing tijdelijk kunt uitstellen:
- Beschik je over zonnepanelen die vóór 2021 geplaatst zijn en heb je nog geen 15 jaar een terugdraaiende teller, dan kun je weigeren tot 1 januari 2025.
- Heb je een exclusieve nachtmeter, bijvoorbeeld omdat je verwarmt met accumulatoren, dan kun je de plaatsing van de digitale meter uitstellen tot 1 januari 2028.
Deze twee situaties gelden niet in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij de vervanging van een defecte bestaande meter of bij de plaatsing van nieuwe zonnepanelen.