Nieuws

Zó kies je een geschikte hond

15 juli 2021
Vier soorten hondenrassen zitten naast elkaar op een bankje in het bos

Welke hond past bij mij? Dat is een belangrijke vraag, want je zult nauw gaan samenwonen met je nieuwe harige huisgenoot. Hou daarbij niet alleen rekening met je persoonlijke voorkeur! Denk ook aan de grootte van je gezin, of je een kleine of grote woning hebt en of de hond bijvoorbeeld samen kan wonen met een kat of andere huisdieren.

Hoewel het ontzettend leuk kan lijken om een hond te hebben, heb je ook flink wat verantwoordelijkheden waar je vooraf misschien niet bij stil staat. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kun je bepalen welke hond bij je past. Om een foute keuze en impulsieve beslissingen over het kopen of adopteren van een hond te voorkomen, stelde de wetgever daarom een lijst met fundamentele vragen op.

De verantwoordelijke van de inrichting waar je jouw hond vandaan haalt (een kweker of een asiel) moet je raad geven bij de keuze van een hond. Dat doen zij door een lijst met je door te nemen van vragen die in elk geval gesteld moeten worden vóór de verwerving van een hond. Dit document moet trouwens ter beschikking worden gesteld van elke bezoeker aan de inrichting.

Waar moet je op letten voordat je een hond neemt? Deze checklist helpt je op weg: 

 • Wonen er kinderen bij jou? Afhankelijk daarvan kun je kijken welke hond kindvriendelijk is. 
 • Heb je andere huisdieren in je woning? Een kat bijvoorbeeld? Zoek dan goed uit welke hond past bij een kat.
 • Hoeveel tijd per dag zal de hond alleen thuisblijven?
 • Omschrijf kort je gezinswoning. Een groot huis of klein appartement? Met of zonder tuin?
 • Mag je dieren houden van de eigenaar in jouw woning?
 • Waar zal het dier overdag verblijven? Buiten of binnen, in een kamer van het huis of in een hondenren buiten?
 • Hoe kun je ervoor zorgen dat je hond genoeg beweging krijgt? Hoe actief ben jij zelf?
 • Wat ga je met je hond doen op vakantie gaat? Gaat je hond mee op vakantie? Kan hij bij familie blijven? Of naar een pension? Heb je een dogsitter?
 • Ben je van plan om met je hond naar een hondenschool te gaan? 
 • Wie zul je om raad vragen als de hond waarvoor je aansprakelijk bent gedragsproblemen vertoont die een risico vormen voor jezelf en je omgeving?
 • Ben je van plan een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid te nemen, voor als je hond een ongeval zou veroorzaken? 

Nadat je op de vragenlijst hebt geantwoord, zal een verantwoordelijke van de instelling je een hondenras kunnen aanraden. Een sint-bernard of een poedel, een windhond of een yorkshireterriër, een labrador of een basset hebben namelijk niet dezelfde noden, vragen niet evenveel aandacht, niet evenveel levensruimte nodig en niet evenveel tijd om te spelen en te wandelen.

Bekijk ons platform huisdieren