Huisdieren kopen of verkopen? Dit is wat je moet weten

Wie mag honden en katten verkopen?
Een kat of een hond kun je enkel kopen van een particulier of een kweker. Zelfs een dierenwinkel mag ze alleen verkopen als deze erkend is als kweker. Ook asielen moeten erkend zijn en bepaalde verplichtingen naleven. Ze moeten zich er bijvoorbeeld van vergewissen dat je aan de behoeften van het dier kunt beantwoorden. Zo kunnen ze weigeren om je een kat te laten adopteren die gewend is aan een tuin als je in een studio woont.
In het algemeen is het beter om gespecialiseerde winkels of kwekerijen met meerdere rassen te vermijden: als er veel verschillende rassen worden verkocht, komen de puppy’s of kittens immers uit verschillende kwekerijen. Hier worden ze vaak in slechte omstandigheden gefokt. Geef dus de voorkeur aan een kwekerij die gespecialiseerd is in één ras, niet te veel dieren heeft en ze goed socialiseert.
Wie mag honden en katten kopen?
Eerst en vooral is er een leeftijdsgrens: in Vlaanderen en Brussel moet de koper minstens 16 jaar zijn. In Wallonië minstens 18 jaar, tenzij de ouders uitdrukkelijk toestemming geven. In Wallonië is ook een vergunning verplicht om een dier in huis te halen. Het verschil met de rest van het land is dat zo’n vergunning op grond van een rechterlijke of administratieve beslissing kan worden ingetrokken.
En niet onbelangrijk: ongeacht het gewest, moeten alle eigenaars hun dier voorzien van gepaste voeding, zorg en huisvesting naargelang van de aard en de behoeften van het dier. De eigenaar moet ook waken over het welzijn van het dier door het een gepaste leefruimte te bieden, behoorlijk te voeden, te laten bewegen en niet te laten lijden.
Welke rassen zijn toegestaan?
In tegenstelling tot wat sommigen denken, is geen enkel hondenras in België verboden. In veel gemeenten moet je bepaalde hondenrassen wel aangeven en een muilkorf laten dragen op openbare plaatsen. In sommige gemeentes kan het wel zijn verboden bepaalde rassen te houden. Dus voordat je een pitbull of een rottweiler koopt, vraag je dus eerst beter aan de gemeente of dat mag.
Wat weinig mensen weten, is dat ook sommige kattenrassen verboden zijn. Zo zijn de Bengaal en de Savannah (beide een kruising tussen een huiskat en een wilde katachtige) in Vlaanderen en Brussel pas toegelaten vanaf de 5e generatie. Vanaf dan worden ze als voldoende gedomesticeerd beschouwd.
Moet ik mijn huisdier laten chippen?
Alle honden en katten moeten gechipt en geregistreerd. Honden in de DogID-databank en katten in de CatID-databank. Puppy’s en kittens moeten geïdentificeerd en geregistreerd worden voordat ze worden verkocht. Eens je het dier hebt laten identificeren, krijg je een Europees paspoort. Als je adres verandert, moet je dat onmiddellijk melden aan DogID of CatID. En als de kweker of de vorige eigenaar het dier niet heeft laten identificeren, moet je er zelf mee naar de dierenarts gaan.
Moet ik mijn kat laten steriliseren?
Het is in heel België verplicht om katten te laten steriliseren, maar er zijn kleine verschillen tussen de gewesten. In Vlaanderen en Wallonië moeten kittens gesteriliseerd worden voordat deze verkocht worden. In Brussel moet dat ook gebeuren vóór de leeftijd van 6 maanden, maar eventueel na de verkoop of na de opname in een asiel.
Heb ik recht op garantie na aankoop van een huisdier?
Als je een dier koopt van een hobbykweker, een professionele kweker of een handelaar, moet die jou een garantiecertificaat geven. In geval van een gebrek, bijvoorbeeld een besmettelijke ziekte, kun je die garantie inroepen. Je hebt dan de keuze tussen een “herstelling” (de nodige diergeneeskundige verzorging) of een vervanging. Als het dier sterft, kun je voor de rechtbank de ontbinding van de overeenkomst vragen op kosten van de verkoper, tenminste als het bewezen is dat die verantwoordelijk is voor de doodsoorzaak.
Zowel in Vlaanderen, Brussel of Wallonië geldt dat als je een hond of kat bij een niet-professionele verkoper hebt gekocht, je alleen aanspraak kan maken op de garantie tegen “verborgen gebreken”. Het is dan aan jou om te bewijzen dat het gebrek al bestond op het moment van de aankoop, dat het verborgen was en dat het de waarde van je huisdier vermindert. Als je dat kunt aantonen, kun je een volledige of gedeeltelijke terugbetaling of een vervanging eisen. Ingeval je huisdier kort na de aankoop ziek wordt, neem dan contact op met de verkoper. Krijg je geen vergoeding, dan zul je naar de rechtbank moeten stappen en moeten aantonen dat het om een verborgen gebrek gaat.
Heb je het dier gekocht bij een hobbykweker of een professionele kweker? Neem dan zo snel mogelijk contact met hem op. Hoewel het garantiecertificaat in een terugbetaling van de dierengeneeskundige kosten voorziet, is die mogelijk moeilijk te verkrijgen als de kosten zeer hoog zijn. Als het dier sterft, is de kweker meestal bereid om het te vervangen en soms om het terug te betalen, maar zelden om je extra kosten te vergoeden.
Meer lezen over je trouwe viervoeter? Lees dan gauw verder op ons huisdierenplatform.