Nieuws

Van deze hondenbrokken wordt je hond blij (en gezond!)

Hondenbrokken vind je in alle smaken en prijscategorieën. Dat betekent echter niet dat ze allemaal even gezond zijn en de noodzakelijke voedingsstoffen bevatten.

28 september 2020
Jack russel met tong uit bek met lege en volle voederbak voor zich.

Wat is goed voor mijn hond?

De voeding van je trouwe viervoeter berust op enkele principes. Of je hond nu droge brokken, zelfgemaakte maaltijden of restjes eet, het is vooral belangrijk dat je dier evenwichtige porties binnenkrijgt. Dus maaltijden met genoeg vezels, koolhydraten, eiwitten en vitaminen. 

Alhoewel honden alles eten en graag snoepen, zijn ze in de eerste plaats vleeseters. Ze hebben dus een goede portie vlees nodig. Je kunt je hond ook deegwaren, rijst of groene groenten voeren. Je hond alle restjes geven van de tafel of uit je provisiekast– en niets anders – is echter geen garantie op een evenwichtige en gezonde voeding. De hond moet ook altijd aan een bakje met vers water kunnen. Dat geldt vooral als hij veel droge voeding krijgt. Daarnaast zijn botten om op te kauwen goed voor het gebit. Let wel op met scherpe of broze botjes, zoals kippenbotjes bijvoorbeeld, want die kunnen je hond inwendige letsels bezorgen.

De wetgeving over dierenvoeding bevat strenge en specifieke voorwaarden. Hondenvoer mag dus niet zomaar in de winkel worden verkocht. Daar gaat een heel proces aan goedkeuring, hygiëneregels, gebruik van grondstoffen en etikettering aan vooraf. Maar zelfs al voldoet de voeding aan alle voorschriften, dan is het nog aan jou om variatie te brengen in de maaltijden en de juiste hoeveelheden te geven. Dat is minstens even belangrijk! Wees je daarbij bewust dat de ene hond de andere niet is. Het soort en hoeveelheid voeding varieert onder meer per hondenras, de grootte, het gewicht, de lichaamsbeweging, de leeftijd en de algemene gezondheid van je hond. De dierenarts kan je daarover advies geven.

Let wel: breng enkel veranderingen aan in het menu van je hond als er medische redenen toe zijn. De eetgewoonten van een hond van de ene dag op de andere veranderen kan immers leiden tot verteringsproblemen.

Kortom, wil je je hond alles bieden wat hij nodig heeft, dan zijn zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de ingrediënten essentieel. De maaltijd moet alle noodzakelijke voedingselementen in de juiste proporties bevatten. Uit onze test bleek dat niet alle hondenbrokken deze eigenschappen bevatten. 

 

Naar platform huisdieren

 

De beste hondenbrokken

Je wilt je trouwe viervoeter graag hondenbrokken geven, maar tussen de ontelbare merken op de markt dreig je al snel overdonderd te raken. 

Bij onze recente analyse van hondenbrokken stelden we vast dat de prijzen van hondenvoeding sterk uiteenliepen. Het goedkoopste product koop je voor € 0,63/kg, terwijl je voor het duurste twaalf keer meer neertelt (€ 7,83/kg).

De meeste extreem goedkope voedingsmiddelen bevinden zich weliswaar onderaan de rangschikking, al zijn er producten die goede kwaliteit bieden voor een lagere prijs.

Als voorbeeld nemen we een dagelijkse portie van 250 g voor een hond van 10 kg: met onze beste Koop betaal je € 216 per jaar. Kies je de duurste Beste van de test, dan ben je jaarlijks € 652 kwijt. Een verschil van € 436 dus, voldoende om even bij stil te staan.

Bestel ook gerust onze praktische gids over huisdieren (ref. 135, code NL 20092).

Bestel jouw gids