Nieuws

Waarom de KIA EV6 de terechte Auto van het jaar is

04 maart 2022
De KIA EV6 is de Auto van het jaar 2022

Wij hebben de kersverse winnaar getest. De EV6 blinkt uit met sterke en dynamische rijprestaties, een hoge efficiëntie en korte laadtijden.

De KIA EV6 is door de verzamelde Europese autojournalisten verkozen tot Auto van het jaar 2022. Daarmee is hij de eerste wagen van Koreaanse makelij die die onderscheiding krijgt. Wij hebben hem getest in samenwerking met de Duitse auto-organisatie ADAC en vonden zijn duidelijke troeven.

Zelfde als IONIQ 5, maar heel anders

Net zoals zo goed als elke andere autofabrikant, bindt KIA de nodige samenwerkingen aan om haar modellen te ontwikkelen. Zo is de EV6 ontwikkeld in samenwerking met die andere Koreaans autobouwer, Hyundai, die op basis van die krachtenbundeling met de elektrische IONIQ 5 op de proppen kwam. Maar het resultaat is duidelijk anders: de IONIQ 5 valt op met een robuust en gewaagd design, de EV6 kiest meer voor elegantie en een dynamisch uiterlijk.

Snel laden met nieuwe technologie

Onder de motorkap en de vloer bevindt zich een 800 V batterijsysteem, waardoor hij erg snel kan laden indien nodig. Aan de snellader in het labo maten wij een gemiddeld laadvermogen van bijna 150 kW en dat totdat de batterij 80% is volgeladen. Zo geraak je na 20 min alweer 250 km ver. Dan is er van laadstress nog weinig sprake. Een volle batterij brengt je (in de zomer) zo’n 470 km ver. Ook daarmee laat de EV6 de concurrentie achter zich.

Goede en efficiënte rijprestaties

Bij het dynamische uiterlijk van de EV6 horen ook dynamische rijprestaties. De 229 pk sterke motor op de achteras laat je stevig uit de startblokken schieten, wat we intussen gewend zijn van elektrische wagens. Dit alles wordt gekoppeld aan een hoge efficiëntie: met een gemiddeld verbruik van 18,6 kWh per 100 km kan hij ook op dit vlak gezien worden als een referentie.

In de wagen heb je ook het nodige comfort. Zeker voorin zit je ruim, achterin is het iets krapper. De vering is ook vrij hard. De koffer is ruim, en optioneel kun je zelfs een aanhangwagenkoppeling krijgen tot 1,6 ton.

Zeker als chauffeur en passagier voorin heb je in de EV6 veel ruimte.

Op het vlak van veiligheid is de EV6 goed uitgerust. Enkel de structuur van het koetswerk is niet ideaal om, in het geval van een aanrijding, verwondingen bij voetgangers te voorkomen.

Concurrentie op achtervolgen aangewezen

De verkiezing van de KIA EV6 tot Auto van het jaar is zonder meer verdiend. Met nieuwe, dynamische en efficiëntie technologie zet hij de nieuwe standaard wat betreft elektrisch rijden. Ook de prijs van € 43 990 voor het basismodel is, gezien de batterij van 77 kWh en het rijbereik tot 470 km, erg concurrentieel, al blijft het natuurlijk een hele som. Voor de concurrentie is de bekroning van de EV6 alvast een prima motivatie om een tandje bij te steken.

Wil je de testresultaten van alle elektrische en plug-in-hybride wagens met elkaar vergelijken? Ga dan naar onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer auto's