Alert

"Plug-in Eco OBD2 helpt niet om zuiniger te rijden"

09 september 2022
plug-in eco odb2 in een auto

Online worden apparaatjes zoals de Eco OBD2 verkocht om in je auto in te pluggen, om je zo te helpen om minder brandstof te verbruiken. Maar uit onze tests blijkt dat ze helemaal geen effect hebben.

Elke manier om minder brandstof te verbruiken is dezer dagen meer dan welkom. Passeerden al de revue: producten om in de benzinetank te kappen of aan de olie toe te voegen, magneten op de brandstofleiding ...  Recent stootten we online op de Eco OBD2, een apparaatje dat je gewoon in je auto moet inpluggen en dat je verbruik meteen zou doen dalen. Zo'n wondermiddel, dat verdient nader onderzoek.

In de ODB-stekker

Het principe van zo'n plug-in is extreem eenvoudig: alles wat je moet doen, is hem in de ODB-stekker van je auto steken. Die stekker wordt gebruikt om de computer van je auto uit te lezen en bevindt zich meestal onder het stuur of in de middenconsole. Eenmaal ingestoken zou je wagen meteen minder moeten gaan verbruiken.

Maar dat mirakel bleef uit toen onze collega's van de Duitse automobielorganisatie ADAC zo'n plug-in testten. "Het apparaatje maakt helemaal geen verbinding met de boordcomputer, dus er kon helemaal niets worden veranderd aan de wagen opdat die minder zou verbruiken", vertelt Steve Mestdagh, onze auto-expert die de test opvolgde. Al doet het toestelletje wel zijn uiterste best om te doen alsof het druk bezig is. "Je kunt het ding inschakelen, er zit een heel elektronisch circuit in en je ziet led-lichtjes knipperen dat het een lieve lust is, zodat het lijkt alsof er vanalles gebeurt, maar in werkelijkheid doet het toestel helemaal niets”, zegt Mestdagh.

Placebo-effect

Toch geven sommige mensen aan dat zo'n plug-in wel degelijk helpt en dat ze effectief zuiniger rijden. "Dat lijkt dan toch meer op een placebo-effect", meent Mestdagh, "Mensen die het toestelletje gebruiken zullen misschien net daarom meer aandacht hebben voor hun verbruik en hun rijstijl aanpassen. Dan kan het zijn dat ze minder verbruiken, maar dat heeft dan niets te maken met die plug-in." 

Dat is dan ook het enige dat echt werkt om met je huidige auto minder te verbruiken. "Rustig rijden, anticiperen op medeweggebruikers en rode lichten ... Dat is veel effectiever dan een apparaatje dat enkel licht geeft en tot € 40 kan kosten", besluit onze expert.

Op zoek naar tips om zuiniger te rijden? We verzamelden er heel wat in ons dossier ecodriving.

Naar het dossier ecodriving