Dossier

Alles wat je moet weten over plug-in hybride wagens

15 juli 2022
plug-in hybride wagen wordt opgeladen

Plug-in hybride wagens combineren een aandrijving op benzine en op elektriciteit en zijn daardoor zuiniger en milieuvriendelijker. Tenminste, als je ze ook echt oplaadt … Wat moet je weten over plug-in hybrides of PHEV?

Wat is een plug-in hybride?

Plug-in hybride auto’s (meestal afgekort tot PHEV: Plug-in Hybrid Electrical Vehicles) zijn erg populair. Ze koppelen een motor op benzine aan een elektromotor met batterij, die je kunt opladen met een laadkabel. Je kunt er dus een behoorlijke afstand mee elektrisch rijden. Wat moet je weten over een plug-in hybride en waarop moet je letten bij de aankoop? We zetten het op een rij in dit dossier.

Grotere batterij dan een full hybrid

Bij de hybride wagens heb je, naast de plug-in hybride, ook de full hybrid wagens. In beide gevallen wordt een motor op benzine gecombineerd met een elektromotor. Er zijn echter twee grote verschillen.

Ten eerste is er de grootte van de batterij. Terwijl die bij een full hybrid meestal tussen 1 en 2 kWh ligt, ligt de capaciteit van de batterij van een PHEV (veel) hoger. Een Toyota Prius plug-in hybride zit bijvoorbeeld aan 8,8 kWh, waaraan 7 kWh effectief bruikbaar. Veel fabrikanten hebben hun batterijen recent ook merkbaar vergroot. Volkswagen ging bij de Golf GTE van 9 naar 13 kWh, Volvo dreef de batterijcapaciteit van zijn Recharge-modellen op van 11,6 kWh tot 18,8 kWh. Ook bv. een Toyota RAV4 plug-in hybride kan teren op 18,1 kWh elektrische capaciteit. Die laatste, en ook de Volvo-modellen, zijn wel robuuste SUV’s.

Andere manier van laden

Het tweede grote verschil, gekoppeld aan die batterijcapaciteit, is de manier van laden. Bij een full hybrid wordt de batterij enkel bijgeladen door kinetische energie te recupereren tijdens het rijden. Vooral de energie die vrijkomt bij het remmen zorgt ervoor dat de batterij weer wordt opgeladen. Bij een plug-in hybride wagen wordt er ook energie gerecupereerd, maar kun je daarnaast de batterij opladen m.b.v. een laadkabel. Waar je bij dat laden precies op moet letten, lees je hier

Zuiniger of niet?

Een plug-in hybride heeft dus al een aanzienlijke elektrische capaciteit. Maakt dit hem tot een zuinige wagen? Wij deden de test. We hebben ook getest hoe ver je precies geraakt als je enkel elektrisch rijdt