Nieuws

Ontdek de milieuprestaties van jouw auto met de Green NCAP LCA-tool

18 augustus 2023
elektrische auto

Voor kopers wordt het iets gemakkelijker om een milieuvriendelijkere auto te kiezen. Green NCAP beoordeelde dit jaar 44 recente automodellen volgens de nieuwe, strengere meet- en evaluatiecriteria die ook hun ecologische waarden bekijken. Elektrische auto’s scoren opvallend goed.

Het Green NCAP-initiatief (New Car Assessment Programme) evalueert sinds 2019 de milieuvriendelijkheid van personenauto's volgens vaste en dus vergelijkbare normen. De belangrijkste focuspunten zijn schadelijke emissies, brandstofverbruik en broeikasgasuitstoot.

Wat is Green NCAP?

Green NCAP is een initiatief van Euro NCAP, een organisatie die al jaren de veiligheidsnormen van auto's test en beoordeelt. Testaankoop is lid van dit internationale testplatform. Nu wordt een vergelijkbaar model toegepast voor de milieuvriendelijkheid van auto's. Uitgebreide informatie over het project en de test- en beoordelingsmethoden zijn te vinden op de Green NCAP-website.

Nieuwe test- en beoordelingsmethode

In 2022 werden strengere procedures voor tests ontwikkeld om de milieuvriendelijkheid van auto's nog nauwkeuriger te beoordelen, die verder gaan dan de wettelijke vereisten. Auto's moeten driemaal op de testbank en één keer op de weg worden getest. 

Het testproces bekijkt de prestaties van voertuigen onder verschillende omstandigheden. In laboratoriumtests worden niet alleen de gewone uitstoot gemeten, zoals koolmonoxide, koolwaterstoffen en stikstofoxiden, maar ook andere schadelijke stoffen, zoals ammoniak en lachgas.

Het resultaat van de Green NCAP-test is een score van maximaal vijf sterren voor elke auto. Naast de sterbeoordeling worden voertuigen beoordeeld op basis van schadelijke stoffen, brandstof- en energieverbruik en broeikasgassen. Alle gedetailleerde resultaten zijn ook te vinden op de site van Green NCAP.

Elektrische auto's aan de top

De meest opvallende prestaties werden behaald door volledig elektrische voertuigen. Negen auto’s hebben tot nu toe de volledige vijf sterren behaald - allemaal met elektrische aandrijving: de Dacia Spring behaalt het beste resultaat met 9,9 punten, gevolgd door de Tesla Model 3 met 9,8 punten. De Tesla scoort iets lager door een hoger verbruik bij vriestemperaturen.

Audi Q4 e-tron, Nio eT7, Renault Mégane E-Tech, Cupra Born, Nissan Ariya en VW ID.5 scoren elk 9,6 punten, waarbij ook het hogere verbruik bij -7 graden of op de snelweg opvalt. De Hyundai Ioniq 5 behaalt 9,4 punten. Ook bij hem zijn er mindere prestaties voor verbruik op de snelweg en bij -7 graden Celsius. De Nissan Ariya onderscheidt zich door zijn hoge laadefficiëntie - een efficiëntie van 91,6 procent tussen net en batterij - de hoogste die tot nu toe door Green NCAP is gemeten.

Nieuw dit jaar: levenscyclusanalyse

Sinds begin 2022 worden ook de resultaten van de levenscyclusanalyse (Life Cycle Assessment, LCA) geëvalueerd, waarin de werkelijke milieu-impact van auto's gedurende hun hele levensduur wordt bekeken. 

De LCA-beoordeling - in tegenstelling tot de Green NCAP sterrenscores – omvat dus niet alleen de eigenschappen van de auto zelf. Er wordt ook rekening gehouden met alle processen en grondstoffen, van productie tot recyclage. De LCA-resultaten van een elektrische auto kan bijvoorbeeld van land tot land verschillen, afhankelijk van het feit of er meer of minder hernieuwbare energie wordt gebruikt voor het opladen.

Interactief LCA-platform voor consumenten

Dat is nuttige informatie voor consumenten die milieubewustere keuzes willen maken. Daarom hebben we samen met Green NCAP een interactief platform ontwikkeld waarmee je zelf die levenscyclusanalyse van verschillende auto’s kunt vergelijken. 

Tenslotte is het ook een sterke impuls voor de auto-industrie om voertuigen te ontwikkelen die niet alleen veiliger en schoner zijn, maar ook een minimale milieu-impact hebben gedurende hun hele levensduur.