Nieuws

E-fuels in auto´s: weinig voordelen voor economie en milieu

24 februari 2022
Auto wordt volgetankt

Het gebruik van e-fuels in auto´s zou vanuit zowel economisch als milieuperspectief ongelukkig uitpakken. Dat blijkt uit analyse van Transport & Environment (T&E). De synthetische brandstof zou een “Paard van Troje” zijn voor het feitelijk in leven houden van de wagen met verbrandingsmotor.

Binnen de olie- en gasindustrie wordt de laatste jaren hard gepleit om het CO2-beleid van de Europese Unie uit te breiden met zogenaamde fuel credits. Het gebruik van electrofuels zou hiermee sterk aangemoedigd worden. In eerste instantie klinkt dit als een nobel “groen” streven. Echter, uit het rapport van Transport & Environment blijkt dat de Europese Unie bij het toestaan van een dergelijk compensatiesysteem de plank compleet misslaat.

Synthetische brandstof

E-fuels, ook wel electrofuels, zijn synthetische brandstoffen die geproduceerd worden met duurzaam opgewekte stroom en koolstofmonoxide die uit de lucht onttrokken wordt. Via dit proces is het mogelijk om synthetische methanol, diesel, kerosine en LNG (liquified natural gas) te fabriceren.

E-fuels: klimaatneutraal of kletskoek?

Ondanks dat e-fuels duurzamer worden geproduceerd dan de gebruikelijke fossiele brandstoffen, zijn de uiteindelijke voordelen voor het klimaat nihil. Bij een vergelijking tussen een Battery Electric Vehicle (BEV) en een benzinewagen die op e-fuels rijdt, ligt de uitstoot van de laatstgenoemde wagen maar liefst 40% hoger.


Daarbij moet rekening gehouden worden met de gelimiteerde beschikbaarheid van synthetische brandstoffen. Door de schaars beschikbare e-fuels te gebruiken in de auto-industrie, wordt de focus afgeleid van sectoren die wél baat kunnen hebben bij synthetische brandstof. Denk hierbij aan de lucht- en zeevaart die simpelweg niet op batterijen kunnen draaien. Plus het feit dat voor de auto-industrie efficiëntere, schonere en goedkopere alternatieven bestaan.

Het totale kostenplaatje

Van gebruiker tot autofabrikant: e-fuels zijn een enorme kostenpost. Uit de TCO (Total Cost Analysis) van T&E blijkt dat een e-fuel aangedreven wagen voor een gemiddelde bestuurder in Europa enorm prijzig kan zijn. Bij de TCO worden zowel de kosten voor de elektriciteit, gebruikelijke benzine en e-fuels als het oorspronkelijke aankoopbedrag berekend. Gemiddeld blijkt een e-fuel auto 43 procent duurder dan een BEV. Zelfs bij aanschaf van een tweedehands benzineauto die op e-fuels rijdt, ben je als bestuurder 10% duurder uit.

Ook autofabrikanten trekken uiteindelijk aan ´t kortste eind. Voor een benzinewagen op e-fuels die in het jaar 2030 op de markt zou komen, zou een automaker zeker 10.000 euro kwijt zijn aan compensatie voor de uitstoot. In tegenstelling tot de prijs voor een batterij van een BEV: die zou datzelfde jaar tot €3000,- kunnen dalen. Ook de investering in een BEV versus een standaard verbrandingsmotor biedt geen spectaculair financieel gewin. Al met al, lijkt een toekomst met e-fuels een grote aanslag op zowel eigen portemonnee als de algehele economie.

De Wagen van Troje

Transport & Environment is daarom van mening dat het stimuleren van synthetische brandstof voor auto´s de weg naar een koolstofarme auto-industrie vrijwel onmogelijk maakt. Dus waarom je tijd verdoen met e-fuels? Een vergelijking met het “Paard van Troje” is hier op z’n plaats. Het stimuleren van e-fuels zou vooral gunstig zijn voor fabrikanten die wagens met verbrandingsmotoren verkopen. Dankzij de synthetische brandstoffen kunnen vervuilende verbrandingsmotoren nog jarenlang in de running blijven.

Ben je benieuwd naar de resultaten van elektrische en hybride wagens? Die vind je hier.

Vers le comparateur voitures