Nieuws

Dieselgate: een historische overwinning voor de consument!

08 juli 2021
dieselgate

Terwijl in België de groepsvordering naar aanleiding van het Dieselgate-schandaal nog loopt, heeft onze Italiaanse zusterorganisatie Altroconsumo net een schadevergoeding afgedwongen voor alle Italiaanse consumenten die schade hebben geleden door de praktijken van de VW-groep. Een "historische" en bemoedigende overwinning.

De rechtbank van Venetië heeft beslist: Volkswagen wordt verplicht de consumenten te vergoeden die in het bezit zijn van een wagen die bij Dieselgate betrokken was. De autofabrikant, die de merken Volkswagen, Skoda, Audi, Seat en Porsche verkoopt, pleegde bedrog door de NOx-emissiecijfers van zijn voertuigen te vervalsen. In werkelijkheid stootten de wagens veel meer uit dan de fabrikant eerder had aangekondigd.

Grootste schadevergoeding in Europa naar aanleiding van een groepsvordering

Eindelijk, zes jaar na het begin van het schandaal, heeft onze zusterorganisatie, Altroconsumo, gewonnen van de autoreus. "David versloeg Goliath en bewees eens te meer dat eenheid macht maakt!" aldus Federico Cavallo, public relations verantwoordelijke van Altroconsumo. In Italië heeft de actie meer dan 63 000 mensen bijeengebracht, en ondanks de complexiteit van een dergelijke procedure zullen de Italiaanse consumenten het geld waar ze recht op hebben, kunnen terugkrijgen, naar het voorbeeld van hun Spaanse, Amerikaanse en Duitse lotgenoten.

Concreet betekent dit dat de groep aan elk van de 63 000 Italiaanse consumenten die zich bij de groepsvordering heeft aangesloten, 3 300 euro zal moeten betalen, plus de rente die in de loop der jaren is opgebouwd, en dit voor een totaalbedrag van 200 miljoen euro aan schadevergoedingen. “Een grote klap" voor de VW-groep, aangezien het gaat om het grootste schadebedrag dat ooit door een Europese rechtbank is toegekend in het kader van een groepsvordering. Voor Jean-Philippe Ducart, woordvoerder van Test Aankoop, is dit "een nieuwe overwinning voor de consument" maar ook "een nieuwe nederlaag voor Volkswagen België dat steeds heeft geweigerd te onderhandelen!

Inderdaad, want ook in België loopt al sinds 2016 een groepsvordering, toen we beslisten juridische stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat ook Belgische consumenten recht hebben op een compensatie. Ter herinnering, de door Test Aankoop ingestelde groepsvordering in België werd reeds ontvankelijk verklaard, en kent momenteel zijn beloop. Onderhandelingen werden gevoerd, maar draaiden op niets uit door onwil van de tegenpartij. Nieuwe pleidooien staan gepland voor 2022, een jaar waarin wordt gehoopt op een gunstige afloop, zeker na het lezen van de door onze Italiaanse collega's verkregen beslissing. Deze overwinning voor het Italiaanse gerecht is bijzonder bemoedigend. "We zullen niet opgeven", voegt Jean-Philippe Ducart toe.

Om meer te weten te komen en te weten of jij ook behoort tot de mensen die door Volkswagen werden bedrogen,

ga naar ons dossier over Dieselgate