Dossier

De zelfrijdende auto

21 december 2020
zelfrijdende auto

Auto‘s zonder bestuurder zijn voor het merendeel nog prototypes. Nochtans zouden ze binnen enkele jaren een revolutie kunnen teweegbrengen in de autosector. Sommige constructeurs beloofden enkele jaren geleden dat ze in 2020 100% zelfrijdende auto’s op de markt zouden brengen. We zijn nu 2020, hoever staan we?

Wat zijn de voordelen?

Men gaat ervan uit dat de ontwikkeling van dergelijke auto's zeer nuttig zal zijn, met name op het vlak van verkeersveiligheid, maar ook aanzienlijke besparingen zal opleveren voor de samenleving.

Minder dodelijke ongevallen

Elk jaar tellen we wereldwijd 1,3 miljoen mensen die sterven op de wegen. In België gebeurden in 2019 meer dan 35 000 ongevallen. Het aantal doden binnen de 30 dagen na het ongeval is echter met 7% gestegen. De stijging wordt volledig verklaard door de stijging van het aantal doden ter plaatse van 437 in 2018 tot 483 in 2019 (+10,5%).

90% van de ongevallen wordt veroorzaakt door menselijke fouten, waarvan 10% door dronken bestuurders. Vele levens zouden dus kunnen worden gered als we de menselijke factor kunnen uitschakelen en de controle overdragen aan computers, die betrouwbaarder zijn dan de mens.

Geldbesparingen

Het gebruik van zelfrijdende auto‘s op onze wegen zou de samenleving dus veel geld kunnen opleveren, met name dankzij:

  • minder verkeersongevallen (minder schade, lagere verzekeringstarieven, enz.);
  • minder verkeersopstoppingen (vlotter verkeer dankzij de communicatie tussen voertuigen en een beter beheer van de ruimte);
  • minder brandstof die verloren gaat in files;
  • de uiteindelijke uitschakeling van verkeerslichten, enz. 

Meer comfort en ontspanning

De bestuurders van hun kant zijn niet meer gebonden aan hun stuur, zouden zich met andere zaken kunnen bezighouden: een dossier of boek lezen, zich bezighouden met de kinderen, hun e-mails checken, een filmpje bekijken of zelfs een dutje doen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren
Community