Dossier

BMW, Peugeot, Tesla ... Wie is het meest autonoom?

01 oktober 2020

Autonoom rijden is "the next big thing" op autovlak. Helemaal zelfrijdende auto's, dat is nog een stap te ver, maar de laatste jaren zijn grote stappen vooruit gezet. Test Aankoop en partnerorganisatie Euro NCAP legden tien modellen die inzetten op rijhulpsystemen op de rooster.
Hoe ver staan de autofabrikanten met de "autonome" wagen? Euro NCAP deed de test en vergeleek tien modellen op het vlak van assistentiesystemen om de bestuurder op het rechte pad te houden. Sommige merken slagen daar al erg goed in, andere hebben nog heel wat werk voor de boeg.
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/11/2020

Wordt gegarandeerd is met een “d”.
Verder goed artikel

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020

Bij VW Passat gebeurd het meermaals, dat gleuven in de asfalt hersteld door teer, worden gedetecteerd als lijnen op de weg. Hierdoor volgt het systeem de teerlijnen in plaats van de witte lijnen op de weg. Vooral bij inval van de zon. Verder later de systemen het afweten bij hevige regen of bij sneeuw. No heel veel werk aan de winkel en ik betwijfel het of deze systemen ooit goed komen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

Beste Fred, bedankt voor je bijdrage, ik heb deze informatie alvast intern doorgestuurd naar de betrokken dienst. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2020

Aangezien op een doordeweeks autoritje van bvb Tremelo naar Mechelen er ongeveer een 50 tal wijzigingen worden aangegeven voor de rijsnelheid aan te passen, zou het nuttig zijn dat er een rijhulpsysteem zou bestaan dat die massa verkeersborden zou kunnen lezen, herkennen en uiteraard dan ook de snelheid van de wagen automatisch aanpast aan de betreffende gelezen snelheidsborden, waardoor de maximaal snelheid niet zou overtreden worden.
Dat zou voor veel autobestuurders een hoop snelheidsboetes kunnen schelen.
Vooral de echt hinderlijk en frustrerende pestboetes van bvb 52 km/h daar waar 50 km/h is toegelaten.
Het rijhulpsysteem zou weliswaar moeten kunnen toelaten (in noodsituaties) om door middel van extra druk uit te oefenen op het gaspedaal of een te ontvangen geluidsignaal (of dergelijke) de snelheid door een bewuste manuele tussenkomst van de autobestuur-der toch te kunnen aanpassen.
Bestaat een dergelijk systeem bij de door Testaankoop geteste wagens?
Ik heb reeds bij verschillende merken gevraagd naar een wagen uitgerust met een der-gelijk systeem maar krijg telkens het antwoord dat Europa een dergelijk systeem (voorlopig) niet toelaat (uit veiligheidsoverwegingen ?).

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

Beste Marcel, in samenwerking met Euro NCAP, bekend voor zijn veiligheidsbeoordelingen, presenteren we voor de tweede maal de testresultaten van de zogenaamde Highway Assist-systemen, of rijhulpmiddelen. Geautomatiseerde rijsystemen, in de volksmond bekend als de ‘automatische piloot’, ondersteunen een bestuurder tijdens zijn autorit, zeker geen evidentie voor ons Belgisch wegennet. 

Adaptieve Cruise Control (ACC) en Lane Centering (LC) zijn twee voorbeelden van soortgelijke systemen en je kan er alles over lezen in ons dossier via volgende link:  https://bit.ly/3iUg1UN  . ^An

Community

Mobiliteit

community

Gerelateerde discussies