BMW, Peugeot, Tesla ... Wie is het meest autonoom?

Audi Q8 - Zeer goed
Bij Audi word je als bestuurder bijgestaan door de Adaptive Cruise Assist. Wat in dit systeem wel en niet tot de mogelijkheden behoort, vind je duidelijk in de handleiding. De informatie over de status is helder en door het head-up display mooi in het zicht van de bestuurder. De Q8 controleert de bestuurder enkel door middel van de stuurbewegingen en balanceert die mooi met rijstrookbewaking in een vorm van coöperatief rijden.
De Audi combineert kaartinformatie met de input van een camera en kan zo vaste, variërende en tijdelijke snelheidslimieten detecteren. Het systeem past de snelheid aan in mogelijk precaire situaties zoals in een bocht of op een kruispunt. Daarnaast heeft de Q8 een actief dodehoekdetectiesysteem waardoor je niet van rijstrook kunt veranderen als die niet helemaal vrij is. In het geval dat de bestuurder niet meer reageert, stopt de Audi automatisch op de rijstrook. Wanneer de radar of de camera wordt geblokkeerd of niet bruikbaar is, verwittigt de Audi de bestuurder op tijd en kan het systeem niet worden geactiveerd.
De Audi Q8 staat al ver op het vlak van rijondersteuning, en we zien in het systeem voldoende ruimte voor betrokkenheid van de bestuurder. Het eindresultaat is daarom een hoogwaardig gebalanceerd systeem.
BMW 3-reeks - Zeer goed
Bij BMW wordt de bestuurder bijgestaan door het Driving Assitant Professional-systeem. Wat kan en wat niet kan, staat ook hier in de handleiding en het promomateriaal. Het centrale head-up display geeft de info van het systeem duidelijk weer. Als bestuurder word je gecheckt op basis van je stuurbewegingen. Er is ook een interne camera, maar die controleert je gedrag (bv. of je niet in slaap valt, door te checken of je ogen open zijn) niet.
Het BMW-systeem baseert zijn ondersteuning op kaartinformatie, aangevuld met realtime-info zoals snelheidsborden die met een externe camera kunnen worden herkend. Het systeem kan de snelheid aanpassen in bochten en op kruispunten. In een s-bocht zorgt het systeem ervoor dat de wagen aan elke snelheid steeds op de eigen rijstrook blijft. Een systeem voor dodehoekdetectie helpt een aanrijding met een wagen op een andere rijstrook vermijden, maar rijstrookondersteuning, die ervoor zorgt dat je niet zomaar van je rijstrook afwijkt, is niet voorhanden. Wanneer de radar of de camera wordt geblokkeerd of niet bruikbaar is, verwittigt de BMW de bestuurder op tijd en kan het systeem niet worden geactiveerd.
Ook hier een rijhulpsysteem op niveau met een hoge mate van betrokkenheid van de bestuurder.
Ford Kuga - Goed
De naam Co-Pilot 360 roept veel verwachtingen op, maar die worden niet allemaal ingevuld. Aan het stuur wordt de informatie over je status duidelijk weergegeven op een head-up display. Geen interne camera, maar de bestuurder wordt in de gaten gehouden op basis van de stuurinput.
De Ford kan snelheidslimieten op verkeersborden herkennen, maar kan niet autonoom afremmen voor gevaarlijke bochten of kruispunten. Het systeem verhindert in de meeste testen een botsing en ook het autonoom remsysteem is op het appel. Ook hier is een detectiesysteem voor de blinde hoeken aanwezig. Wanneer de camera of radar niet beschikbaar is, krijgt de chauffeur een waarschuwing en kan het systeem niet worden geactiveerd.
Correcte, degelijke ondersteuning met dit systeem, zonder meer.
Mercedes GLE - Zeer goed
Het systeem van de Mercedes werd Active Distance Assist DISTRONIC with Active Steering Assist genoemd. Ook hier zijn de handleiding en de geleverde info via een head-up display in orde. Het systeem koppelt rijstrookassistentie aan de controle van de bestuurder op basis van stuurbewegingen en bevordert zo het coöperatief rijden.
De Mercedes combineert kaartinformatie met de input van een camera en kan zo vaste, variërende en tijdelijke snelheidslimieten detecteren. Het systeem past ook de snelheid aan in wegsituaties waar nodig zoals bijvoorbeeld bochten en kruispunten. De rijstrookondersteuning ziet er op toe dat je niet zomaar van rijstrook wisselt, en in het geval dat de bestuurder niet meer reageert op signalen, stopt de Mercedes automatisch. Wanneer de radar of de camera wordt geblokkeerd of niet bruikbaar is verwittigt de Audi de bestuurder op tijd en kan het systeem niet worden geactiveerd.
Mercedes levert hier een systeem af dan een prima ondersteuning combineert met voldoende betrokkenheid van de bestuurder.
Nissan Juke - Matig
In den beginne heette het zelfrijdende systeem van Nissan ProPilot, maar gezien de hoge verwachtingen die deze naam opriep, werd deze al snel bijgesteld naar ProPilot Assist. Maar lost ook dit systeem de verwachtingen niet in. Zo is er hier geen sprake van een snelheid die automatisch wordt aangepast als je een bocht of een kruispunt nadert. Het systeem slaagt er wel in botsingen met rijdende medeweggebruikers te vermijden, maar reageerde niet adequaat op een stilstaad voertuig. Het systeem om de auto door een S-bocht te loodsen werkt goed op lage snelheden, maar bij hogere snelheden wordt de tweede bocht niet meer gehaald. Bij Nissan geen head up-display om de info weer te geven.
ProPilot Assis levert functionaliteiten die essentieel zijn voor een rijhulpsysteem. Maar het ontbreekt aan verfijning die wel terug is te vinden bij geavanceerdere systemen. Vandaar een matig resultaat.
Peugeot 2008 - Basisniveau
Bij Peugeot geen rijondersteuning met veel toeters en bellen. Geen head-up display, geen interne camera, enkel assistentie op basis van jouw stuurbewegingen.
De beperkingen van het systeem tonen zich in de resultaten. Bewegende voertuigen kunnen worden ontweken, stilstaande niet. Ook de detectie van wagens in de dode hoek deed het niet in onze test. Wanneer de radar wordt geblokkeerd krijgt de bestuurder een melding. Bij een blokkage of een hapering van de camera geeft het systeem dit niet aan.
Veeleer instap-niveau dus, dit rijhulpsysteem.
Renault Clio - Basisniveau
De Highway and Traffic Jam Companion is een erg basic rijhulpsysteem. De info over je status is beperkt, een head up-display is er niet. Een interne camera is er ook niet, het systeem baseert zich dus enkel op jouw stuurimpulsen. Opvallend: als het systeem is ingeschakeld, voelt het stuur beduidend stroever aan.
Hier geen aanpassingen van de snelheid als je een kruispunt of bocht nadert, en een stilstaand voertuig kon niet worden vermeden. In een S-bocht slaagde het systeem er slechts in de laagste snelheden in om de wagen binnen de eigen rijstrook te houden. Een dodehoekdetectiesysteem is niet voorhanden.
Nogmaals, dit systeem is erg basic. Is ondersteuning onderweg voor jou echt belangrijk, dan kies je beter voor andere merken.
Tesla Model 3 - Matig
Als je je rijhulpsysteem Autopilot noemt, dan verwacht je een (quasi) autonome wagen. Quod non, in het geval van Tesla Model 3. De informatie over je status is duidelijk, maar een centraal head-up display is er niet. Een interne camera dan weer wel, maar die wordt niet gebruikt voor rijondersteuning
De kaartinformatie zorgt voor een bepaald niveau van snelheidsmanagement maar is niet in staat om variabele en tijdelijke snelheidsborden te detecteren. Wel kan de snelheid worden verlaagd voor aankomende bochten of kruispunten. De rest van de technologie staat op punt.
Inzake rijhulpsystemen zet Tesla sterke resultaten neer. Omdat de betrokkenheid van de bestuurder niet wordt gegarandeert kan dit in sommige gevallen leiden tot een te veel aan vertrouwen in de wagen. Belangrijk te vermelden is dat Tesla draadloos systeemupdates naar de wagen kan sturen.
Volkswagen Passat - Matig
De Travel Assist van Volkswagen geeft duidelijke info over je status op de weg, op een centrale head up-display. Om te weten wat de bestuurder doet, baseert het zich enkel op stuurimpulsen, er is geen interne camera.
In de praktijk zijn er enkele duidelijke pijnpunten. De Passat met rijhulpsysteem slaagt er niet in een stilstaand voertuig te vermijden; het autonome remsysteem blijkt in zo'n geval maar weinig toegevoegde assistentie te leveren. Ook het Active Blindspot systeem (dodehoekdetectie) in de Euro NCAP-test geen ongeval vermijden. Het systeem liet ook na de bestuurder te verwittigen bij een geblokkeerde camera.
Volkswagen heeft dus nog wel wat werk voor de boeg om zijn systeem voor rijondersteuning betrouwbaar te maken.
Volvo V60 - Matig
Op het eerste zicht is het Pilot Assist-systeem van Volvo best oké. Een correcte handleiding, duidelijke info op een centraal scherm, interventies op basis van je stuurbewegingen.
Maar in de Euro NCAP-tests kon de V60 enkel botsingen met bewegende voertuigen vermijden, bij de test met een gestopte voorligger liep het mis. Er is een systeem aanwezig om de dode hoek te coveren, maar dit werkte niet goed bij hoge snelheden. Verder gaat de Volvo in de fout met het systeem om de dode hoek te bewaken op hogere snelheden. Rijstrookassistentie is er niet.
Pilot Assist is correct op het vlak van rijhulp en bestuurdersbetrokkenheid. De back-up systemen laten het echter vaak afweten. Matige totaalscore.

Audi Q8 - Zeer goed
Bij Audi word je als bestuurder bijgestaan door de Adaptive Cruise Assist. Wat in dit systeem wel en niet tot de mogelijkheden behoort, vind je duidelijk in de handleiding. De informatie over de status is helder en door het head-up display mooi in het zicht van de bestuurder. De Q8 controleert de bestuurder enkel door middel van de stuurbewegingen en balanceert die mooi met rijstrookbewaking in een vorm van coöperatief rijden.
De Audi combineert kaartinformatie met de input van een camera en kan zo vaste, variërende en tijdelijke snelheidslimieten detecteren. Het systeem past de snelheid aan in mogelijk precaire situaties zoals in een bocht of op een kruispunt. Daarnaast heeft de Q8 een actief dodehoekdetectiesysteem waardoor je niet van rijstrook kunt veranderen als die niet helemaal vrij is. In het geval dat de bestuurder niet meer reageert, stopt de Audi automatisch op de rijstrook. Wanneer de radar of de camera wordt geblokkeerd of niet bruikbaar is, verwittigt de Audi de bestuurder op tijd en kan het systeem niet worden geactiveerd.
De Audi Q8 staat al ver op het vlak van rijondersteuning, en we zien in het systeem voldoende ruimte voor betrokkenheid van de bestuurder. Het eindresultaat is daarom een hoogwaardig gebalanceerd systeem.

BMW 3-reeks - Zeer goed
Bij BMW wordt de bestuurder bijgestaan door het Driving Assitant Professional-systeem. Wat kan en wat niet kan, staat ook hier in de handleiding en het promomateriaal. Het centrale head-up display geeft de info van het systeem duidelijk weer. Als bestuurder word je gecheckt op basis van je stuurbewegingen. Er is ook een interne camera, maar die controleert je gedrag (bv. of je niet in slaap valt, door te checken of je ogen open zijn) niet.
Het BMW-systeem baseert zijn ondersteuning op kaartinformatie, aangevuld met realtime-info zoals snelheidsborden die met een externe camera kunnen worden herkend. Het systeem kan de snelheid aanpassen in bochten en op kruispunten. In een s-bocht zorgt het systeem ervoor dat de wagen aan elke snelheid steeds op de eigen rijstrook blijft. Een systeem voor dodehoekdetectie helpt een aanrijding met een wagen op een andere rijstrook vermijden, maar rijstrookondersteuning, die ervoor zorgt dat je niet zomaar van je rijstrook afwijkt, is niet voorhanden. Wanneer de radar of de camera wordt geblokkeerd of niet bruikbaar is, verwittigt de BMW de bestuurder op tijd en kan het systeem niet worden geactiveerd.
Ook hier een rijhulpsysteem op niveau met een hoge mate van betrokkenheid van de bestuurder.

Ford Kuga - Goed
De naam Co-Pilot 360 roept veel verwachtingen op, maar die worden niet allemaal ingevuld. Aan het stuur wordt de informatie over je status duidelijk weergegeven op een head-up display. Geen interne camera, maar de bestuurder wordt in de gaten gehouden op basis van de stuurinput.
De Ford kan snelheidslimieten op verkeersborden herkennen, maar kan niet autonoom afremmen voor gevaarlijke bochten of kruispunten. Het systeem verhindert in de meeste testen een botsing en ook het autonoom remsysteem is op het appel. Ook hier is een detectiesysteem voor de blinde hoeken aanwezig. Wanneer de camera of radar niet beschikbaar is, krijgt de chauffeur een waarschuwing en kan het systeem niet worden geactiveerd.
Correcte, degelijke ondersteuning met dit systeem, zonder meer.

Mercedes GLE - Zeer goed
Het systeem van de Mercedes werd Active Distance Assist DISTRONIC with Active Steering Assist genoemd. Ook hier zijn de handleiding en de geleverde info via een head-up display in orde. Het systeem koppelt rijstrookassistentie aan de controle van de bestuurder op basis van stuurbewegingen en bevordert zo het coöperatief rijden.
De Mercedes combineert kaartinformatie met de input van een camera en kan zo vaste, variërende en tijdelijke snelheidslimieten detecteren. Het systeem past ook de snelheid aan in wegsituaties waar nodig zoals bijvoorbeeld bochten en kruispunten. De rijstrookondersteuning ziet er op toe dat je niet zomaar van rijstrook wisselt, en in het geval dat de bestuurder niet meer reageert op signalen, stopt de Mercedes automatisch. Wanneer de radar of de camera wordt geblokkeerd of niet bruikbaar is verwittigt de Audi de bestuurder op tijd en kan het systeem niet worden geactiveerd.
Mercedes levert hier een systeem af dan een prima ondersteuning combineert met voldoende betrokkenheid van de bestuurder.

Nissan Juke - Matig
In den beginne heette het zelfrijdende systeem van Nissan ProPilot, maar gezien de hoge verwachtingen die deze naam opriep, werd deze al snel bijgesteld naar ProPilot Assist. Maar lost ook dit systeem de verwachtingen niet in. Zo is er hier geen sprake van een snelheid die automatisch wordt aangepast als je een bocht of een kruispunt nadert. Het systeem slaagt er wel in botsingen met rijdende medeweggebruikers te vermijden, maar reageerde niet adequaat op een stilstaad voertuig. Het systeem om de auto door een S-bocht te loodsen werkt goed op lage snelheden, maar bij hogere snelheden wordt de tweede bocht niet meer gehaald. Bij Nissan geen head up-display om de info weer te geven.
ProPilot Assis levert functionaliteiten die essentieel zijn voor een rijhulpsysteem. Maar het ontbreekt aan verfijning die wel terug is te vinden bij geavanceerdere systemen. Vandaar een matig resultaat.

Peugeot 2008 - Basisniveau
Bij Peugeot geen rijondersteuning met veel toeters en bellen. Geen head-up display, geen interne camera, enkel assistentie op basis van jouw stuurbewegingen.
De beperkingen van het systeem tonen zich in de resultaten. Bewegende voertuigen kunnen worden ontweken, stilstaande niet. Ook de detectie van wagens in de dode hoek deed het niet in onze test. Wanneer de radar wordt geblokkeerd krijgt de bestuurder een melding. Bij een blokkage of een hapering van de camera geeft het systeem dit niet aan.
Veeleer instap-niveau dus, dit rijhulpsysteem.

Renault Clio - Basisniveau
De Highway and Traffic Jam Companion is een erg basic rijhulpsysteem. De info over je status is beperkt, een head up-display is er niet. Een interne camera is er ook niet, het systeem baseert zich dus enkel op jouw stuurimpulsen. Opvallend: als het systeem is ingeschakeld, voelt het stuur beduidend stroever aan.
Hier geen aanpassingen van de snelheid als je een kruispunt of bocht nadert, en een stilstaand voertuig kon niet worden vermeden. In een S-bocht slaagde het systeem er slechts in de laagste snelheden in om de wagen binnen de eigen rijstrook te houden. Een dodehoekdetectiesysteem is niet voorhanden.
Nogmaals, dit systeem is erg basic. Is ondersteuning onderweg voor jou echt belangrijk, dan kies je beter voor andere merken.

Tesla Model 3 - Matig
Als je je rijhulpsysteem Autopilot noemt, dan verwacht je een (quasi) autonome wagen. Quod non, in het geval van Tesla Model 3. De informatie over je status is duidelijk, maar een centraal head-up display is er niet. Een interne camera dan weer wel, maar die wordt niet gebruikt voor rijondersteuning
De kaartinformatie zorgt voor een bepaald niveau van snelheidsmanagement maar is niet in staat om variabele en tijdelijke snelheidsborden te detecteren. Wel kan de snelheid worden verlaagd voor aankomende bochten of kruispunten. De rest van de technologie staat op punt.
Inzake rijhulpsystemen zet Tesla sterke resultaten neer. Omdat de betrokkenheid van de bestuurder niet wordt gegarandeert kan dit in sommige gevallen leiden tot een te veel aan vertrouwen in de wagen. Belangrijk te vermelden is dat Tesla draadloos systeemupdates naar de wagen kan sturen.

Volkswagen Passat - Matig
De Travel Assist van Volkswagen geeft duidelijke info over je status op de weg, op een centrale head up-display. Om te weten wat de bestuurder doet, baseert het zich enkel op stuurimpulsen, er is geen interne camera.
In de praktijk zijn er enkele duidelijke pijnpunten. De Passat met rijhulpsysteem slaagt er niet in een stilstaand voertuig te vermijden; het autonome remsysteem blijkt in zo'n geval maar weinig toegevoegde assistentie te leveren. Ook het Active Blindspot systeem (dodehoekdetectie) in de Euro NCAP-test geen ongeval vermijden. Het systeem liet ook na de bestuurder te verwittigen bij een geblokkeerde camera.
Volkswagen heeft dus nog wel wat werk voor de boeg om zijn systeem voor rijondersteuning betrouwbaar te maken.

Volvo V60 - Matig
Op het eerste zicht is het Pilot Assist-systeem van Volvo best oké. Een correcte handleiding, duidelijke info op een centraal scherm, interventies op basis van je stuurbewegingen.
Maar in de Euro NCAP-tests kon de V60 enkel botsingen met bewegende voertuigen vermijden, bij de test met een gestopte voorligger liep het mis. Er is een systeem aanwezig om de dode hoek te coveren, maar dit werkte niet goed bij hoge snelheden. Verder gaat de Volvo in de fout met het systeem om de dode hoek te bewaken op hogere snelheden. Rijstrookassistentie is er niet.
Pilot Assist is correct op het vlak van rijhulp en bestuurdersbetrokkenheid. De back-up systemen laten het echter vaak afweten. Matige totaalscore.