Info

Hoe verlopen de tests bij Test Aankoop?

01 augustus 2021
hoe we testen

Jaarlijks testen we zowat 4 800 producten in onafhankelijke laboratoria. Hoe verlopen deze tests? Wat moeten de producten kunnen om het tot "Beste van de test" of "Beste Koop" te schoppen?

Bij onze tests kruipen we in de huid van de gebruiker om te bepalen welke eigenschappen en toepassingen interessant en relevant zijn. Om je wetenschappelijk en onafhankelijk advies te kunnen geven, laten we elk product op eigen kosten testen in onafhankelijke laboratoria.

De producten die we testen en publiceren, vertegenwoordigen een groot deel van de markt. Onze aanbevelingen vertellen je dus welk van de belangrijkste producten op de markt de beste keuze is.


Marktstudie

étude de marché

Een van onze onderzoekers houdt nauwkeurig bij hoe de markt van een bepaald product evolueert. Wat zijn de nieuwigheden? Welke toestellen verkopen goed of juist niet? Door vragen te stellen aan fabrikanten en onderzoek te doen op het terrein, selecteert hij de producten voor de test. Die selectie geeft hij door aan onze aankoopdienst.

 

Aankoop

achats

Onze aankoper gaat de gevraagde producten in de winkel kopen, net als een gewone consument. Die stuurt hij vervolgens door naar een onafhankelijk laboratorium.

 

 

Tests

tests

Onze technische experts hebben op voorhand vastgelegd welke objectieve tests de producten moeten ondergaan. Zo beoordelen ze bij televisies onder meer de beeldkwaliteit, het gebruiksgemak en het stroomverbruik.

 

Prijs

prix

Intussen noteert een verantwoordelijke voor de marktstudie de prijs van alle geteste producten in verschillende winkels. Om een volledig en realistisch beeld te krijgen van de prijzen in gewone en onlinewinkels, verzamelen we die via verschillende kanalen.

  • Prijzen op internet: onze voornaamste bron is een externe firma die websites doorzoekt (crawlt) en de gevonden onlineprijzen controleert. De webwinkels waarvan ze op die manier prijzen vindt, zijn de belangrijkste op de markt. We krijgen ook een rechtstreekse link naar de prijzen van grote webwinkels en hebben akkoorden gesloten met prijsaggregators om een volledig overzicht van de markt te verkrijgen. De genoteerde onlineprijzen updaten we meerdere keren per dag, zodat ze zo accuraat mogelijk zijn.
  • Gewone winkels: ook hier verzamelen we de prijzen op verschillende manieren. Een van onze voornaamste bronnen is een gespecialiseerd marktonderzoeks- en prijsnoteringsbureau, dat ons wekelijks de winkelprijzen voor onze meest gebruikte koopwijzers bezorgt. Telkens krijgen we de prijzen van dezelfde verkooppunten, namelijk de belangrijkste winkels en winkelketens in ons land.

We geven de winkeliers ook de mogelijkheid om ons zelf op systematische basis hun prijzen te bezorgen. Via een beveiligde login krijgen ze toegang tot onze systemen. Zo kunnen ze rechtstreeks hun meest recente prijzen en promoties in onze koopwijzers invoeren.

Tot slot doen we een beroep op ons netwerk van prijsnoteerders. Aangezien de grote winkelketens overal dezelfde prijzen hanteren, publiceren we de verzamelde prijzen voor elk van hun winkels.

Dankzij al die informatie kunnen we je altijd de winkels met de laagste prijzen in je buurt doorgeven. Op basis van de verzamelde prijzen berekenen we ook de gemiddelde prijs van elk product. Die bepaalt uiteindelijk wat de "Beste Koop" is.

Resultaten

résultats

Hierna moeten alle gegevens verwerkt worden. Onze experts analyseren de resultaten van het laboratorium op basis van hun jarenlange ervaring om een definitieve beoordeling te kunnen geven. Vervolgens laten ze alle criteria naargelang van hun belang doorwegen in de eindscore op 100. 

 

Labels

Labels TA 

Zodra de eindscores bepaald zijn, tekent zich vanzelf het winnende product af. Dat krijgt het label “Beste van de Test”. Om de "Beste Koop" aan te duiden, moeten we eerst nog een berekening uitvoeren. We passen een standaardformule toe die de eindscore verhoudt tot de gemiddelde prijs van het product: het product dat een goede kwaliteit biedt tegen een voordelige prijs, wordt de "Beste Koop". Als er verschillende productcategorieën zijn getest, kunnen er meerdere Beste Kopen zijn. 

Het "Eco & Efficiënt"-label wordt toegekend aan producten die een goede kwaliteit (score van minimaal 60 %) behaalden en 5 sterren kregen voor het ecologisch aspect. Deze score reiken we uit op basis van verschillende samenstelling- en verpakkingscriteria die gedefinieerd zijn in functie van het producttype in kwestie.

Soms duiden we ook een "Voordelige keuze" aan. Dit is een product dat goedkoop en van aanvaardbare kwaliteit is.

Zodra bekend is welke producten een label hebben verdiend, brengen we de fabrikanten op de hoogte. Zij kunnen een licentie verwerven om het label te gebruiken in hun communicatie. Een onafhankelijk certificeringsbureau ziet toe op het correcte gebruik van de labels voor commerciële doeleinden. 

Meer info over deze licenties