Dossier

Betrouwbaarheid van vaatwasmachines

23 november 2021
Betrouwbaarheid

Toestellen zoals een vaatwasmachine hebben we bijna dagelijks nodig. Een defect komt dan ook altijd ongelegen. Gebaseerd op de ervaringen van de gebruikers zelf, zochten we naar de betrouwbaarste merken en de vaakst voorkomende problemen.

Zoals elk jaar hebben we, in samenwerking met andere consumentenorganisaties in Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk, onze grote enquête gehouden. In het totaal ontvingen we van onze respondenten meer dan 80 000 antwoorden wat betreft de tevredenheid over alle toestellen die ze in huis hebben. En daarnaast kunnen we beoordelen hoe betrouwbaar die toestellen zijn, op basis van hun levensduur en de problemen waarmee ze al te kampen hadden.

Op basis van dit grote aantal antwoorden hebben we representatieve resultaten uitgewerkt, die we hebben omgezet in een klassement met index 100.

  • De betrouwbaarheidsscore geeft – op 100 – weer hoeveel problemen een toestel van dit merk heeft gehad en hoe ernstig die waren, rekening houdend met de leeftijd en het gebruik.
  • De tevredenheidsscore – ook op 100 – is het gemiddelde van de scores die alles respondenten hebben gegeven aan de merken die zij in huis hebben.

 

Meest voorkomende problemen

  • Circulatie- en afvoerpomp: 12,7 %
  • Bedieningstoetsen: 9,1 %
  • Droogfunctie: 8,3 %
  • Compartimenten: 7,5 %
  • Filter: 6,9 %

Kies wat bij jou past

Onze onderzoeken bevestigen het jaar na jaar: de merken die het bij jullie goed doen op het vlak van betrouwbaarheid en tevredenheid , scoren ook steeds goed op onze tests. Met een toestel dat het tot Beste Koop of Beste van de test heeft geschopt, zit je dus goed. Je ontdekt ze in onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer

Een defect of een fout? Zo ga je te werk

Ga eerst na of de garantie nog van toepassing is. Voor elektrische huishoudtoestellen schrijft de wet een minimale garantie van twee jaar voor. Binnen die tijdspanne moeten herstellingen te wijten aan een inherent gebrek gratis worden uitgevoerd of moet het toestel worden vervangen. Duikt het probleem op in de eerste zes maanden, dan wordt er sowieso van uit gegaan dat de fout er al was bij aankoop. Na zes maanden moet je zelf kunnen bewijzen dat het defect er al vanaf het begin was, wat vaak niet eenvoudig is.

Om misverstanden met de dienst na verkoop te vermijden wat betreft de garantie, raden we je aan om steeds duidelijk aan te geven of je een herstelling, dan wel een vervanging onder garantie vraagt. De meeste fabrikanten van huishoudtoestellen hebben, bovenop de wettelijke garantie, een eigen fabrieksgarantie, vaak ook voor twee jaar, die soms gemakkelijker kan worden ingeroepen als de panne plots opduikt na meer dan zes maanden.

Heb je problemen om je recht op garantie af te dwingen? Dan kun je je klacht rechtstreeks naar de fabrikant sturen via onze onlinemodule.

Dien een klacht in

Verleng de levensduur van je vaatwasmachine

Om je vaatwasmachine langer te doen meegaan, reinig je de sproeiarmen en de filter het best geregeld. Spoel ook het grootste vuil van de vaak voordat je die inlaadt. Zo verklein je de kans dat het watercircuit verstopt raakt. Af en toe het toestel zonder inhoud laten spoelen kan ook geen kwaad.

Belangrijk voor de levensduur van een vaatwasser is dat er voldoende zout in het toestel zit en dat die hoeveelheid is afgesteld op de hardheid van het water, dus de hoeveelheid kalk erin. De watermaatschappij kan je vertellen hoe kalkrijk jouw water is.

Benieuwd naar meer tips? Lees dan zeker ons dossier Gebruikstips voor je vaatwasmachine.

Naar het dossier

Neen tegen geplande veroudering

Ga naar onze website (www.terapkapot.be) en neem deel aan onze actie tegen geplande veroudering. Hoe meer klachten we krijgen, hoe meer we het fenomeen in kaart kunnen brengen, duurzame toestellen kunnen aanbevelen en fabrikanten van deze problematiek bewust kunnen maken.

Naar te rap kapot