Antwoord van expert

Wat is goedkoper: de vaatwasser of afwassen met de hand?

23 mei 2023
is met de hand afwassen goedkoper

Je bent minder tijd kwijt door je vuile vaat in de vaatwasser te steken, maar is de afwasmachine ook zuiniger dan met de hand afwassen? Onze experts hebben een uitgebreide berekening gemaakt om deze prangende vraag te beantwoorden. Ontdek de goedkoopste manier om de afwas te doen en hoe je geld kunt besparen met afwassen.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Olivier Lesage
Energie-expert
De vaatwasser is qua besparing op water een kampioen in soberheid, die moeilijk te overtreffen is door met de hand af te wassen. Wat de energiekosten betreft, hangt het sterk af hoe je je water verwarmt.

De kosten van afwassen met de hand of met de machine

Voor de afwas heb je een aantal dingen nodig: (warm) water, afwasmiddel en eventueel een vaatwasser of sponsjes en een afwasborstel. Met al deze zaken in het achterhoofd hebben energie-expert Olivier Lesage en detergentexpert Damiano Kiss de kosten van het gebruik van de vaatwasser en afwassen met de hand met elkaar vergeleken.  

Vergelijking waterverbruik

De vaatwasser gaat veel zuiniger om met water dan wanneer jij je afwas met de hand doet. Je bespaart zo´n 80-85% water door de vaatwasser te gebruiken, als we uitgaan van deze gemiddelde gegevens:

  • Vaatwasser: gebruikt 10 tot 15 liter water per cyclus
  • Met de hand afwassen: gemiddeld 60 liter water voor twee volle spoelbakken

Let wel: deze laatste parameter verschilt sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen doen de afwas met heel weinig water, terwijl sommigen de kraan continu laten lopen.

Energieverbruik in kilowattuur (kWh)

De vaatwasser bespaart tussen de 50-70% energie ten opzichte van een afwas met de hand:

  • Vaatwasser: Het gemiddelde energieverbruik van een vaatwasser ligt tussen de 0,7 en 1kWh, afhankelijk van het programma.

  • Met de hand afwassen: Als we uitgaan van 60 liter water met een temperatuur van 40°C, dan kost dat ongeveer tussen de 2 en 2,5kWh.

Energieverbruik in euro´s

Door de vaatwasser te gebruiken bespaar je gemiddeld gezien dus op water en energie. Maar hoeveel euro´s bespaar je op je energiefactuur door met de hand af te wassen of de vaatwasser te gebruiken?

De financiële besparing is niet zo evident, aangezien dit sterk afhankelijk is van of je met aardgas of elektriciteit verwarmt.

  • Doe je een handafwas en wordt je water met aardgas verwarmd? Dan is je besparing in euro´s in vergelijking met de vaatwasser bijna nul als je een eco-programma gebruikt. De vaatwasser is zelfs 60% duurder als je het standaard hoofdprogramma van de machine gebruikt.
  • Doe je een handwas en wordt je water door een elektrische boiler verwarmd? Dan kun je wel flink geld besparen door de vaatwasser op het eco-programma te laten draaien. Het is dan namelijk 65% goedkoper in energie met de machine.

De kosten van afwasproducten

Om de afwas te doen, heb je uiteraard ook detergenten en andere afwasproducten nodig. Wat is hier de goedkoopste optie? Wij maken de balans op.

Vaatwasmiddel

De vaatwasser heeft 3 producten nodig om goed te werken: onthardingszout, afwasmiddel en spoelmiddel. Een alles-in-één tablet kan deze drie functies vervullen. Het beste all-in-one vaatwastablet uit onze test kost slechts 7 eurocent per tablet.

Als je onze vergelijker vaatwasmiddelen bezoekt, vind je daar de beste all-in-one vaatwastabletten. 

Vergelijk vaatwasmiddelen

Uiteraard kunnen de kosten oplopen als je duurdere merkproducten gebruikt, die tussen de 35 à 50 eurocent per tablet kosten.

Afwasmiddel voor handafwas

Afwasmiddel voor handwas is veel goedkoper dan voor de vaatwasser. Het beste afwasmiddel uit onze vergelijker kost namelijk slechts 85 eurocent per fles.

Uit onze test bleek dat je met dit product maar liefst 2525 kleine borden kunt afwassen. Als we ervan uitgaan dat één wasbeurt overeenkomt met 25 kleine borden, kunnen we dus ongeveer 100 keer afwassen. Dat komt neer op een kostprijs van slechts € 0,0085 per afwas.

Vergelijk afwasmiddelen

Hier geldt ook dat de kosten aanzienlijk toenemen als je een merkproduct gebruikt.

Sponzen en afwasborstels

De prijs van sponzen en borstels voor de afwas moet ook worden toegevoegd. Voor een set sponsjes en een afwasborstel betaal je ongeveer € 6. Voor 300 keer afwassen, betaal je gemiddeld 2 cent per afwas.

De prijs van een vaatwasser

De aankoopprijs van een vaatwasser varieert van € 400 tot meer dan € 1 000.

De Beste Koop in onze vergelijking vaatwassers kost tussen de € 400 en € 450 en. Deze kan zeker 3 000 keer afwassen, wat neerkomt op ongeveer 14 cent per cyclus.

Vergelijk vaatwassers

Conclusie: Wat is het beste voor jou?

Dus, is het goedkoper om met de hand af te wassen of de vaatwasser te gebruiken? Die vraag vergt een genuanceerd antwoord, omdat er verschillende aspecten meespelen. Lesage: “Vanuit het oogpunt van water is de vaatwasser inderdaadeen kampioen in soberheid die moeilijk te overtreffen is door met de hand af te wassen. Maar wat de energiekosten betreft, is met de hand afwassen vooral duur als je je water verwarmt met de elektrische boiler”. Gebruik je gas om je water te verwarmen voor je handwas, dan is erg weinig verschil in kosten met de vaatwasser. De goedkoopste optie voor jou is dus grotendeels afhankelijk van hoe jij je water verwarmt.

Wil je toch met de hand blijven afwassen? Vervang dan de elektrische boiler door een andere methode, zoals een thermodynamische boiler of een aardgasboiler. “Dagelijks met de hand afwassen met een aardgasinstallatie of een warmtepomp is qua kosten namelijk vergelijkbaar met de aanschaf en het gebruik van een vaatwasser”, aldus Lesage.