Dossier

Vaatwasprogramma op halve lading betekent niet halve prijs

24 februari 2022
halve lading vaatwasser

Sommige vaatwassers hebben een wasprogramma voor halve belading. Dus een wasprogramma voor minder borden, minder glazen en minder bestek. Maar is dat wel efficiënt?

Wanneer kan een halve belading interessant zijn? Als je een grote vaatwasser hebt, maar je krijgt het op het einde van de dag niet vol en alles opgestapeld laten is geen optie. Is het misschien toch niet beter om te wachten tot de vaatwasser volledig vol is?

We hebben de halve belading getest van 10 modellen en vergeleken met de volledige belading in normale en eco-wasprogramma’s. De resultaten zijn duidelijk: het is veel interessanter om te wachten tot de vaatwasser volledig vol is.

Wat is een halve belading?

Heeft jouw vaatwasser het wasprogramma voor een halve belading? Je kunt het nagaan in onze vergelijker. Zelfs als je vaatwasser het heeft, heb je het misschien nog niet geprobeerd. Je vraagt je misschien ook wel af of het een goede optie is voor je portemonnee.

De halve belading is een wasprogramma voor een vaatwasser die niet helemaal vol is. Zo kan je de helft aantal borden, glazen, bestek en kopjes alsook minder potten, pannen en plastic dozen in de vaatwasser steken met zogenaamd minder verbruik, maar met dezelfde was- en droogkwaliteit. Minder water én minder elektriciteit, maar is het wel efficiënter dan het volledig vullen van de machine?

De halve belading heeft tekorten

Bij de tests bekeken we de was-en droogefficiëntie, het elektriciteits-en waterverbruik en zelfs de duur van het wasprogramma. Zo kunnen we nagaan welk het beste scoort. Binnen de halve belading hebben we nog eens twee soorten wasprogramma’s: het normale programma en het eco-wasprogramma. Dit zijn de resultaten.

  • Het wasprogramma voor een halve belading duurt gemiddeld minder lang dan de volle belading. Een programma voor halve belading is 30 minuten korter, ofwel een kwart minder lang, dan een volle belading. Als je haast hebt om je vaat te wassen, dan is een halve belading interessant als we alleen naar de tijd kijken.
  • Het elektriciteitsverbruik is gemiddeld 10% lager bij de halve lading wasprogramma’s. Het eco-programma verbruikt nog minder dan het normale programma. Maar op volle belading droogt de vaat beter dan de halve belading wasprogramma’s.
  • Er zijn geen significante verschillen op gebied van waterverbruik. Het eco-programma van zowel halve als volle belading verbruiken minder water dan de normale programma’s. Het verschil is wel miniem. Tussen de normale wasprogramma’s van volle en halve belading is er een verschil van 2,3 liter water, terwijl het bij de eco-wasprogramma’s slechts over een halve liter verschil gaat. Daarnaast verslechtert het wassen van potten en pannen bij halve beladingen.

Het is beter om de machine te vullen 

Het is duidelijk: schijn bedriegt. Er zijn geen beduidende verschillen. Een halve lading programma betekent dus niet dat het voor de helft minder verbruikt dan een volle lading. Het is alleen interessant als je niet veel tijd hebt.

Een halve belading is iets om af en toe te gebruiken. Een volledige lading is zuiniger en economisch interessanter dan twee halve beladingen. Daarnaast reinigt de halve belading sterk vervuilde vaat zoals potten, pannen en borden met opgedroogde resten niet goed. 

Als je een volledig wasprogramma gebruikt, doe dat dan met een eco-wasprogramma. Je kan tot 92 euro per jaar besparen. Een volledig wasprogramma duurt langer, maar op lange termijn is het de beste manier. Je verbruikt minder water en energie en ook al zit er meer vaat in de vaatwasser, je hebt betere schoonmaakresultaten.

Ben je op zoek naar een vaatwasser? Bekijk onze vergelijker welk het best bij je past.

vaatwassers vergelijken