Dossier

Hoe wij microgolfovens testen

01 oktober 2019
microgolfoven

Een microgolfoven moet voeding gelijkmatig opwarmen, maar mag daarnaast zelf niet te warm worden. Hoe we testen of elk toestel aan de normen voldoet, zie je ook in deze video.

Tot enkele jaren geleden moesten we nog ongeveer een kwart van de combi-microgolfovens en van de toestellen met een grillfunctie uitsluiten omdat ze aan de buitenkant te warm werden. Met de strengere Europese normen voor thermische veiligheid et dankzij de gezamenlijke inspanningen van verschillende consumentenorganisaties vertonen nu nog slechts 5% van de toestellen veiligheidsproblemen.Volg ons tot in het labo en ontdek hoe wij te werk gaan bij onze tests!

 

Prestaties

De verschillende automatische programma's van elk toestel worden beoordeeld: ontdooien, opwarmen, bakken, grillen, heteluchtcirculatie. We meten de temperatuur op verschillende punten in de voedingswaren om na te gaan of de warmte gelijkmatig verdeeld is. Zo kunnen we ook checken hoe lang het duurt vooraleer verschillende soorten van gerechten volledig opgewarmd zijn.

Ontdooien
Een halve kilo gehakt wordt in de oven geplaatst om te ontdooien. We controleren de temperatuur op negen punten in het vlees.

Opwarmen
We testen de gelijkmatige warmtespreiding in een schotel met gesimuleerde etenswaren.

Ontdooien en opwarmen
Voor dit testonderdeel maken we een portie diepvrieslasagne klaar volgens de instructies op de verpakking. Op het eind beoordelen we uitzicht en kleur van de lasagne en controleren we of hij overal even goed opgewarmd is.

Grill en heteluchtfunctie
Bij de toestellen met een grillrooster beoordelen we de kleuring van sneden brood die we onder de grill goudbruin laten worden. We testen ook hoe goed de grillovens een kip braden met behulp van de microgolf- en grillfunctie.  En bij de ovens die over een heteluchtfunctie beschikken, testen we die uit door er koekjes in te bakken.

Gebruiksgemak

Onze experten geven een oordeel over het gebruiksgemak van de ovens. Of je er m.a.w. makkelijk schotels in kunt plaatsen en uit kunt halen, of de ovens stevig op zijn plaats blijft staan als je de deur opent en sluit, of de verschillende programma's makkelijk in te stellen zijn, of de toestellen vlot schoongemaakt kunnen worden, of ze veel lawaai maken ...

 

Verbruik en stevigheid

Tot slot testen we het stroomverbruik en de stevigheid van de toestellen. De elektrische en thermische veiligheid worden ook gecontroleerd, die laatste volgens de norm 60335-2-25. We gaan na of de temperatuur aan de buitenwanden tijdens het gebruik van de gril of van de heteluchtfunctie niet boven het toegelaten maximum uitstijgt, want aan oververhitte wanden kun je je lelijk verbranden.