Zo maak je de lekkerste koffie

Koffie zetten met de verschillende types van koffiemachines
Met een klassiek koffiezetapparaat met filters zet je op een heel andere manier koffie dan met een espressomachine. En binnen de espressomachines heb je dan nog eens verschillende soorten van toestellen die elk koffie bereiden op een andere manier.
Dit is hoe je te werk gaat om de lekkerste koffie te zetten met de verschillende types van koffiemachines.
Terug naar bovenDe beste koffiemachines
Hoe koffie maken met espressomachine met capsules?
Bij een espressomachine met capsules moet je enkel een capsule in het toestel stoppen. De koffiemachine maakt dan volledig automatisch je koffie. Zorg er wel voor dat er voldoende water in het waterreservoir zit en eventueel melk in het melkreservoir of aan het einde van de melkslang. Zo maakt de koffiemachine verschillende soorten zoals cappuccino of een latte.
De espressomachines die werken met Dolce Gusto-capsules vormen een uitzondering. Die hebben geen melkreservoir of melkslang, maar wel plaats voor twee capsules: een voor koffie en een voor melk om een latte of cappuccino te maken.
Met verschillende capsules kun je variëren in smaken en in soorten koffie: espresso, lungo, cappuccino, latte, ... Welke capsules kun je dan het beste kiezen? Dat hangt af van welk toestel je koopt. Nespresso en Dolce Gusto hebben elk hun eigen type capsule en zijn daarom niet altijd compatibel met elkaar.
Met een capsulemachine kun je soms ook andere warme dranken maken, bijvoorbeeld warme chocolademelk.
Hoe koffie maken met een volautomatische espressomachine?
Met een volautomatische espressomachine kun je koffie zetten met een simpele druk op de knop. Je kunt het type koffiebonen kiezen en de sterkte van de koffie bepalen door de maalgraad in te stellen op je machine. Sommige modellen onthouden zelfs je voorkeur. Zo kun je gemakkelijk verschillende soorten koffie maken: espresso, lungo, cappuccino, latte, macchiatto.
Verder moet je erop letten dat het bonenreservoir genoeg bonen bevat voor de hoeveelheid koffie die je wilt maken. Pas wel op dat je het niet te vol vult, want als de bonen in contact komen met lucht, verliezen ze hun smaak. Dus beter een keer extra bijvullen dan smaak verliezen.
Daarnaast heeft het waterreservoir genoeg water nodig, net zoals het melkreservoir als je espressomachine dat heeft. Soms moet je zelf je melk opschuimen met het stoompijpje, wat enige tijd en oefening vraagt.
Hoe koffie maken met een espressomachine met piston?
Met een pistonmachine maak je je koffie volledig met de hand. Je vult de filterdrager met gemalen koffie. Wij raden aan om een koffiemolen te kopen zodat je zelf de juiste hoeveelheid koffie kunt malen op de gewenste maalgraad, van zeer fijn tot grof. Controleer de waterdruk en schuim de melk op indien gewenst. Zo krijg je je koffie helemaal op jouw maat: een espresso, een lungo, cappuccino of een latte. Oefen een paar keer tot je het helemaal in de vingers hebt.
Om het koffie zetten iets minder ingewikkeld te maken kun je ook ESE-servings (Easy Serving Espresso) gebruiken. Maar wat zijn ESE-servings precies? De ESE-servings zijn voorverpakte dosissen van 7 gram gemalen koffie in een papieren filter. Die plaats je in de filterdrager van je koffieapparaat en je krijgt altijd een perfect resultaat. Opgelet, want niet iedere pistonmachine is hiervoor uitgerust. Als je pistonmachine deze optie heeft, staat het ESE-logo erop vermeld. Meestal heb je een specifieke ESE-adapterfilter meegekregen bij aankoop om te gebruiken voor de ESE-serving.
Hoe koffie maken met een koffiemachine met filter?
Een koffiezetapparaat met filter is handig om veel koffie in één keer te maken. Dit type koffiemachine is erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig, en je kunt er lekkere koffie mee zetten.
Eerst moet je ervoor zorgen dat er water in het waterreservoir zit. Zorg ervoor dat de hoeveelheid water, overeenkomt met het aantal koppen koffie dat je wilt maken. Om het gemakkelijk te maken, vul je de kan met de hoeveelheid water die je wilt en giet je het water dan over in het waterreservoir.
Plaats een filter in de filterhouder en voeg je gekozen gemalen koffie toe. Ook hier is het belangrijk om te bedenken hoe sterk je je koffie wilt en hoeveel koppen gaat maken. Druk dan op start en wacht tot al het water door het koffiezetapparaat gelopen is.
Als je klaar bent met koffie serveren en er blijft nog wat in de kan, kun je de koffiekan terug op de warmhoudplaat plaatsen. Die houdt je koffie tot maximaal 40 minuten warm, nadien schakelt het koffiezetapparaat zichzelf uit. Als je een koffiezetapparaat hebt met een thermoskan, dan behoudt die de koffie langer dan 40 minuten warm zonder extra energie te verbruiken.
Wat is crema op je espresso?
Een belangrijk aspect van je espresso is de crema, dat is het lichtbruine schuimachtige laagje dat zich op je versgezette espresso vormt. Deze cremalaag bestaat uit oliën en suikers die uit je koffiebonen worden geperst dankzij het hete water en hoge druk. Als deze er niet goed uitziet is dat bijna altijd teken van een slecht gezette koffie.
Kenmerken van een goede crema op je espresso
Hier zijn enkele belangrijke aspecten van een goede crema:
- Kleur
De perfecte kleur voor je crema is lichtbruin. Het duidt op een evenwichtige extractie van de koffie en geeft aan dat je koffiebonen vers zijn en van hoge kwaliteit. Als de kleur te licht is, zal je koffie waarschijnlijk niet sterk genoeg zijn. Is deze te donker, dan krijg je eerder een bittere, verbrande smaak.
- Dikte
De crema moet idealiter 2 tot 3 milimeter dik zijn, d.w.z. ongeveer een tiende van je espresso. Een te dunne crema kan duiden op een te korte extractie of oude koffiebonen.
- Textuur
Een ideale crema heeft een fluweelachtige textuur, vergelijkbaar met de consistentie van room. Het geeft een rijk mondgevoel aan de espresso.
- Aroma
Een goede espresso met een mooie cremalaag draagt bij aan het aroma van je koffie. Door de oliën die vrijkomen tijdens het zetproces, krijg je een geurige koffie-ervaring.
- Persistentie
Als je espresso goed is gelukt, zou de crema 2 tot 3 minuten op het oppervlak van je koffie moeten blijven liggen.
5 tips om de beste espresso te zetten
Voordat je je espresso drinkt, is het belangrijk om de koffie eerst even te roeren. Er zit namelijk veel smaak in de crema en anders blijft deze achter in je koffie. Als je opgeschuimde melk wil toevoegen aan je espresso voor bv. een cappuccino, kun je best ook eerst even je tas walsen (zachtjes de koffie ronddraaien) of roeren. Op die manier mengt de melk beter met de koffie.
Hoe krijg ik de perfecte crema?
Is je crema niet goed gelukt? Om een goede crema te verkrijgen, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden:
- Pas de temperatuur aan
De ideale temperatuur voor een koffie is 67°C. Als je crema te licht van kleur is, kun je de temperatuur op je espressomachine verhogen (zie onze vergelijker om te zien bij welke toestellen je de temperatuur handmatig kunt aanpassen). Is je crema te donker, zet de temperatuur dan lager.
- Gebruik verse koffiebonen
Het is aangeraden om zo vers mogelijke koffiebonen te gebruiken. Hoe ouder de koffie, hoe dunner de crema en hoe vlugger deze verdwijnt. Ook kan een slechte crema te maken hebben met te hard gebrande koffie.
- Pas de koffiemaling aan
Als je koffie te fijn of grof gemalen is, kan dit nefast zijn voor de kwaliteit van je crema. Zorg voor de juiste maling van je koffiebonen om een optimale extractie te bevorderen. Daarnaast is het belangrijk om je koffie pas te malen vlak voordat je de koffie zet.
Gebruik je een pistonmachine met filterdrager? Druk de versgemalen koffie gelijkmatig aan, dat helpt bij het vormen van een gelijkmatige crema.
- Kies voor koffiecapsules
Gebruik je capsules voor je espressomachine? Capsules met koffie zijn al voorgedoseerd en hiermee krijg je gemakkelijker crema op je espresso. Dit komt doordat de samengeperste lucht in de capsules zich vermengt met de koffie-oliën zodra het water erdoorheen gaat. Hierdoor is de crema bij koffiecapsules vaak dikker en kunstmatiger dan bij versgemalen koffiebonen.
- Pas de extractietijd aan
De juiste extractietijd zorgt ervoor dat de gewenste smaken en aroma's uit de koffiebonen worden geëxtraheerd. Deze extractietijd kun je vaak handmatig aanpassen op je espressomachine.
Vind de beste koffiemachine voor jou
Op zoek naar een goede koffiemachine om elke dag te genieten van de lekkerste koffie? Lees ons koopadvies in onze koopgidsen voor espressomachinesen filterkoffiemachines. Onze experts hebben de verschillende types van koffiemachines getest. De resultaten vind je terug in onze vergelijkers voor espressomachines en filterkoffiemachines.
KOFFIEZETAPPARATEN MET FILTER VERGELIJKEN
Bekijk ook welke koffie het best bij je past en kies de beste koffie met behulp van de testresultaten in onze vergelijkers voor koffiecapsules voor lungo met Dolce Gusto en koffiecapsules voor deca.
KOFFIECAPSULES VOOR DECA VERGELIJKEN
Terug naar boven