koffiezetapparaat

Hoe kies je een koffiezetapparaat?

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Stap-voor-stap gids

Welke types zijn er?

Quasi alle koffiezetapparaten zijn in staat om lekkere koffie te zetten. Het verschil zit in de uitrusting, het gebruikscomfort en de onderhoudsvriendelijkheid. Hier is waar je op moet letten als je een apparaat kiest.

Glazen kan

Koffiezetapparaten met een glazen kan worden verreweg het meest verkocht. Ze zijn doorgaans goedkoper dan de variant met thermoskan. Op de warmhoudplaat blijft de koffie tot maximaal 40 minuten warm, waarna het apparaat automatisch uitschakelt (een Europese verplichting voor de veiligheid). De meeste energie gaat naar de warmhoudplaat. Een toestel met glazen kan verbruikt daarom iets meer energie dan een model zonder warmhoudplaat.

 Thermoskan

Koffiezetapparaten met thermoskan zijn doorgaans duurder in aankoop, maar houden de koffie langer dan 40 minuten warm zonder extra energie te verbruiken en zijn dus logischerwijze zuiniger in verbruik. Je kunt de isoleerkan bovendien overal meenemen. Door de isolerende wanden kan er wel net wat minder koffie dan in een glazen kan.
Na 4 uur in de isoleerkan is de koffie 10 à 13 graden minder warm. Houd er rekening mee dat een kan met weinig koffie sneller afkoelt dan een volle. En dat samen met de temperatuur ook de smaak achteruitgaat.

Tip: combineer het beste van twee werelden door koffie te zetten in een toestel met glazen kan en die over te gieten in een thermos. Dan kun je het apparaat meteen uitzetten en energie sparen.

Terug naar boven

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen?

Goed ontworpen waterreservoir

Vaak staan er twee kopmaten op het waterreservoir: een grote kop bevat ongeveer 125 ml, een klein kopje iets minder. De grootte van de koffiekoppen loopt echter uiteen, daarom baseer je je beter op de inhoud van het waterreservoir. Dat kan gaan van zo'n 1200 tot 1800 ml.

Hoe duidelijker de waterpeilmarkering in het reservoir of op de koffiekan, hoe gemakkelijker je de hoeveelheid water kunt doseren voor de perfecte koffie. Bij sommige modellen moet je het waterreservoir openen om te schatten hoeveel water erin zit, wat niet zo praktisch is.

Een afneembaar waterreservoir is handig en hygiënisch: je kunt het rechtstreeks onder de kraan vullen en heel gemakkelijk proper houden.

Filterhouder

Een filterhouder die opzijzwenkt, is gemakkelijker te vullen dan een die omhoogklapt aan de bovenkant. Let daarop als er boven het koffiezetapparaat weinig of geen ruimte is, bijvoorbeeld als het toestel onder een hangkast staat.

Doorloop

Voor een verfijnd, intens aroma moet het water het ganse oppervlak van de gemalen koffie besproeien en niet in een harde straal enkel in het midden terechtkomen. Sommige toestellen zijn daar speciaal voor uitgerust en verspreiden het water als een zachte regendouche over het koffiepoeder.

Een druppelstop zorgt ervoor dat er geen koffie op de plaat drupt als je de kan wegneemt. De meeste toestellen zijn hiermee uitgerust.

Extra functies

Met een timer stel je het apparaat zo in dat je koffie op het gewenste moment klaarstaat, bijvoorbeeld om meteen versgezette koffie te hebben wanneer je 's ochtends opstaat.

Met een aromaregelaar of aromakiezer kun je kiezen tussen milde of sterk aromatische koffie. Zet je de keuzeschakelaar in de maximale stand, dan vertraagt de doorloop voor een nog vollere, intensere smaak. Toch beïnvloedt een aromaregelaar de smaak maar in zeer beperkte mate. Het is effectiever om de verhouding koffie en water aan te passen en om de juiste koffie te kiezen volgens eigen voorkeur.

Terug naar boven

Wat zijn de voor- en nadelen?

Vergeleken met een espressomachine biedt een klassieke koffiezetapparaat een flink aantal troeven, al zijn er ook enkele beperkingen. De plus- en minpunten in een notendop:

Voordelen

  • Je kunt een grote hoeveelheid in één keer zetten en warmhouden
  • Zeer lage prijs per kop
  • Lage aankoopprijs van het toestel

Nadelen

  • Geen mooie schuimlaag op de koffie
  • Geen mogelijkheid om persoonlijke voorkeuren in te stellen
  • Langere wachttijd voor één kopje

In ons lab testen we of koffiezetapparaten de koffie correct en snel opwarmen en zo lang mogelijk op temperatuur houden, of ze gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden zijn, of de kan koffie uitschenkt zonder morsen en nog veel meer. 

Bekijk voor aankoop de resultaten van die tests in onze koopwijzer koffiezetapparaten, zodat je in de winkel een goede keuze kunt maken.

Naar de koopwijzer
koffiezetapparaten

Terug naar boven