Koffie te bitter of te zuur? Vier tips om de smaak aan te passen

Heel wat mensen hebben de laatste jaren geïnvesteerd in een volautomatische espressomachine. Bij zo'n machine kun je een aantal instellingen aanpassen zodat de koffie helemaal op jouw smaak is afgestemd. Maar hoe doe je dat nu precies?
We geven je vier tips om een te zure of te bittere smaak te verhelpen:
1. Stel de maalgraad van de bonen naar jouw smaak in
Een volautomatische machine maalt zelf eerst de koffiebonen vooraleer koffie te maken. Hoe grof of hoe fijn de bonen worden gemalen kun je bij de meeste machines zelf instellen. Dat is cruciaal voor de smaak. Kies je immers voor een fijne maalgraad, dan zal het langer duren voordat het water doorgelopen is en krijg je een sterke koffie. Een grovere maalgraad betekent een kortere extractietijd en dus een minder sterke koffie.
”Het best kies je geen extreem grove, maar ook niet de fijnste maalgraad”, zegt onze expert Wim Billiet. “Waar voor jou precies het perfecte evenwicht ligt, is een kwestie van proeven en proberen.”
De maalgraad is eenvoudig te veranderen door aan het knopje te draaien dat zich in het bonenreservoir bevindt.
Je kunt de maalgraad van je bonen zelf aanpassen met de knop in het bonenreservoir.
2. Pas de temperatuur van het water aan
Bij veel espressomachines kun je de temperatuur van je koffie aanpassen. Vind je dat hij niet heet genoeg is, dan kun je de temperatuur veranderen van “normaal” naar “hoog” via de instellingen van je machine. Bij Jura moet je bijvoorbeeld gaan naar de “expertmodus”.
Gebruik ook nooit een koude koffiekop, want dan verliest de koffie automatisch een deel van zijn warmte. Je kunt je kop of mok opwarmen op de warmteplaat van je espressotoestel als die er is, maar je kunt ze ook gewoon voorspoelen met warm water.
3. Gebruik meer of minder koffiebonen
Je kunt de sterkte van je koffie aanpassen door een grotere of kleinere hoeveelheid koffiebonen te laten malen. Gemiddeld gebruikt een machine zo’n 7 gram koffie per kop. Je kunt dit naar boven of naar beneden bijstellen door het aantal koffiebonen dat op de display wordt weergegeven aan te passen.
4. Reinig de zetgroep van je koffiemachine
De zetgroep is het gedeelte van een automatische espressomachine waar het hete water in contact komt met de gemalen koffie. Als die zetgroep vuil is, heeft dat een effect op de smaak van je koffie. Je zou die daarom wekelijks of tweewekelijks moeten reinigen.
Meestal kun je dit onderdeel zelf aan de zij- of achterkant uit het toestel nemen, vaak zit het achter het waterreservoir. Gaat dat niet, dan kun je in de meeste gevallen de zetgroep zichzelf laten resetten door de machine uit en daarna weer in te schakelen.
Bij de meeste espressomachines vind je de zetgroep achter het waterreservoir.
Lees meer over het onderhoud van je espressomachine in ons uitgebreide dossier Hoe moet ik mijn koffiemachine ontkalken en schoonmaken?.
Vind een espressomachine op jouw maat
Ben je op zoek naar een automatische espressomachine? Lees ons koopadvies en bekijk onze vergelijker om de testresultaten van volautomatische machines en machines met capsules te vergelijken en de beste machine te kiezen.