Dossier

Wil je een handmatige of automatische espressomachine?

24 februari 2022

Er is veel keuze in de verschillende soorten espressomachines. Maar welke past nu het best bij jou?

Handmatige vs. automatische espressomachines

Een espressomachine maakt op een hele andere manier koffie dan een koffiezetapparaat. Maar ook binnen de espressomachines heb je veel verschillen: de ene is automatisch en heeft een melkreservoir terwijl je bij de andere soort helemaal handmatig je koffie kan maken. Bij de ene heb je dan ook meer invloed op hoe je koffie zal smaken dan bij de andere. Dit zijn de verschillen.

Automatische en semi-automatische espressomachines

  • Met de espressomachine met capsules en de volautomatische espressomachine moet je bijna niks doen om koffie te maken. De machine doet alles zelf. Wel kan je je koffiebonen of capsules kiezen, al is dit soms gelimiteerd volgens welk merk je gekocht hebt. Zo hebben capsulemachines van Nespresso en Dolce Gusto elk hun eigen type capsule en zijn ze niet altijd compatibel met elkaar.
  • Sommige espressomachines met capsules hebben een melkreservoir of een melkslang die melk opschuimt om bijvoorbeeld een cappuccino of een late te maken. Je hebt hier geen invloed op de dikte of consistentie van de melk. Alleen vormen de espressomachines die werken met Dolce Gusto-capsules hier een uitzondering. Je hebt geen melkreservoir of melkslang, maar heb je plaats voor twee capsules: een voor koffie en een voor melk. Zo kan je toch nog een latte of cappuccino maken.
  • Bij de volautomatische espressomachine kan je de sterkte en de maalgraad van je koffie bepalen. Als je machine een stoompijp heeft, dan kan je ook zelf de dikte en consistentie van het melkschuim bepalen. Dat is niet zo als je espressomachine een melkreservoir of melkslang heeft.

Zelf koffie maken met een handmatige pistonmachine

Bij een pistonmachine maak je je koffie helemaal met de hand, wat toch wat meer tijd in beslag neemt. Voordeel is wel dat je je koffie helemaal op je maat maakt. Je bepaalt de maalgraad en de opschuiming van de melk helemaal zelf. Je moet wel een paar keer oefenen vooraleer je het helemaal in de vingers hebt.

Om het koffie zetten iets minder ingewikkeld te maken, kun je ook ESE-servings (Easy Serving Espresso) gebruiken. De ESE-servings zijn voorverpakte dosissen van 7 gram gemalen koffie in een papieren filter. Je hebt dan altijd een perfect resultaat. Opgepast wel, want niet iedere pistonmachine is hiervoor uitgerust. Als jouw pistonmachine deze optie wel heeft dan staat E.S.E. logo vermeld op je espressomachine. Meestal heb je een bijgeleverde ESE adapter filter meegekregen bij aankoop en zal je ook deze moet gebruiken voor de ESE-serving.

Koffiemachines met melkreservoir

Sommige koffiemachines zijn uitgerust met een melkreservoir of melkslang. Dat is meestal het geval bij volautomatische espressomachines en capsulemachines. Dit zorgt ervoor dat je espressomachine zelf melk gaat opschuimen en aan je koffie toevoegt. Je hebt dan geen invloed op de dikte en consistentie van de melk. Als je machine een stoompijp heeft daarentegen, dan kan je dat wel zelf bepalen. Het vergt wat oefening en duurt ook langer om te doen, maar je beslist wel zelf hoe je het wil. Er is dus voor elk wat wils op de markt.

Kies de beste espressomachine

Weet je ondertussen al welk soort espressomachine je wil? Neem dan zeker een kijkje in onze vergelijker. Bekijk ook welke koffie het best bij je past.

Naar de vergelijker