Persbericht

Playstation controllers slaan op hol: Test Aankoop verzamelt consumenten

05 maart 2021

In november 2020 kwam de recentste uitvoering van de wereldberoemde PlayStation-console op de markt: de nieuwe PS5. Deze console werd in de markt gezet als ‘een blik op de toekomst’ en beloofde next-level graphics, supersnelle laadtijden en intens spelplezier. Een hele generatie gamers stond likkebaardend te wachten op het nieuwe toestel in het midden van de corona-pandemie maar slechts een beperkt aantal exemplaren kwamen de markt op. Nu blijken de controllers van de PS5-console het gekende ‘drift’-probleem te vertonen waarbij de figuren op het scherm niet meer bewegen zoals de gamer het wilt.  Test Aankoop vraagt Sony om dringend in te grijpen en roept gamers op om problemen te melden in het meldpunt voor vervroegde veroudering ‘Te Rap Kapot’, het meldpunt van de consumentenorganisatie voor toestellen die lijden onder vervroegde veroudering. Deze meldingen zullen gebruikt worden om Sony tot actie aan te zetten.

 
Drifting?
Bij een Joy-Con-drift-probleem, bewegen de personages in een game zonder dat de gebruiker daartoe de bedoeling had. “De joysticks geven precies getimede digitale commando’s door waardoor de gamer het personage op het scherm kan laten bewegen zoals hij het wil. Wanneer er een drift-probleem optreedt, wordt de aansturing onmogelijk : de joysticks weigeren dienst of geven net bewegingssignalen als de gamer niets doet. Dat geeft een hoop frustratie omdat een goede spelervaring enkel mogelijk is met een controller die de reacties juist getimed doorgeeft", zegt Test Aankoop. 

Sony sputtert (tegen?)

In de internationale pers wordt er sinds enkele weken gewag gemaakt van PS5-controllers met het drift probleem. Test Aankoop schoot in actie en lanceerde op sociale media een oproep richting de Belgische gaming community om defecte PS5-controllers te rapporteren in zijn meldpunt voor vervroegde veroudering. Verschillende gamers reageerden en telkens was het probleem hetzelfde: een driftende controller met minder dan zes maanden actief gebruik op de teller, dat zijn controllers die net uit de verpakking komen gezien de recente lanceerdatum van de nieuwe console. 

Test Aankoop  stuurde, in coördinatie met Euroconsumers, een officiële brief naar het hoofkwartier van Sony in Londen met een vraag voor opheldering en welke maatregelen het bedrijf zal nemen ten voordele van spelers die nu al problemen ondervinden. De consumentenorganisatie verwacht dat er de komende maanden nog meer controllers zullen gemeld worden. Wanneer de toelevering van nieuwe consoles terug normaliseert, kunnen we een nieuwe golf van gedupeerde gamers verwachten, aldus Test Aankoop. De verbruikersorganisatie laat het niet zo ver komen en verwacht een concreet antwoord van de Japanse technologiereus.

Japan boven
De elektronische multinationals lijken in hetzelfde bedje ziek te zijn. Vorig jaar confronteerde Test Aankoop de Japanse multimediagigant Nintendo met de falende Joy-Con-controllers van haar Switch console. Dankzij de actie van Test Aankoop ging ook Nintendo Benelux over tot een uitbreiding van de garantie van één naar twee jaar voor Belgische gamers met het drift probleem waarmee het bedrijf zich conformeerde met de vigerende consumentenwetgeving. “Voor Test Aankoop is het drift probleem een typisch voorbeeld van vervroegde veroudering: fabrikanten proberen tijdens het productieproces zoveel mogelijk te besparen waardoor een toestel aan kwaliteit moet inboeten. Gevolg: de consument zal sneller vernieuwen en de afvalberg wordt groter. Dit moet stoppen!”, maakt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop zich sterk. 

Test Aankoop roept gedupeerde PS5 gamers op om hun defecte DualSense-controllers te melden in TeRapKapot, het meldpunt van de consumentenorganisatie voor toestellen die lijden onder vervroegde veroudering. Deze meldingen zullen gebruikt worden om Sony tot actie aan te zetten. 

 

Bijlage: officiële brief richting Sony HQ

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.