Persbericht

Onderzoek naar vervroegde veroudering bij Nintendo Switch krijgt Europees vervolg

07 december 2020

In februari van dit jaar confronteerde Test Aankoop de Japanse techproducent met het feit dat de Joy-con controllers van de immense populaire Nintendo Switch console het wel heel snel lieten afweten. Consumenten kregen een te dure hersteloptie aangeboden als het probleem zich voordeed. Het probleem deed zich vaak voor net buiten de garantieprobleem, die door Nintendo al ingekort was tot 1 jaar tegen de wettelijke termijn in . Test Aankoop verkreeg een uitbreiding van de garantieperiode voor dit specifieke probleem maar gaat verder. Samen met negen andere consumentenorganisaties worden nieuwe getuigenissen verzameld om de druk op de Japanse producent hoog te houden.

Op hol geslagen

Al snel nadat de Nintendo Switch-console in maart 2017 op de markt kwam, signaleerden heel wat gamers dat het toestel onbruikbaar werd door defecte controllers. De gebrekkige controllers zorgen ervoor dat de figuren op het scherm een eigen leven beginnen leiden en bewegen zonder dat de gamer de joystick aanraakt. Op het internet is dit fenomeen onder gamers gekend als “Joy-Con Drift”.

 

Europese tegenwind

Onder druk van een collectieve rechtsvordering in de Verenigde Staten beloofde Nintendo de consument gratis herstel aan te bieden. In Europa wordt herstel of vervanging binnen garantie echter te vaak geweigerd, wat gamers ertoe dwingt om nieuwe controllers te kopen.

De BEUC (Europese netwerkorganisatie van consumentenverenigingen), Test Aankoop en acht andere consumentenorganisaties uit Frankrijk, Nederland, Portugal, Italië, Noorwegen, Slovakije, Slovenië en Griekenland vragen aan consumenten nu om hun defecte Nintendo Switch controllers te rapporteren.

Simon November, woordvoerder van Test Aankoop, pleit voor meer druk op Europees niveau Het probleem van vervroegde veroudering is een plaag, een toestel dat op deze schaal verspreid is over Europese huiskamers bezorgt veel gezinnen niet alleen onnodige extra kosten maar zorgt ook voor meer elektronisch afval”. Test Aankoop wil met het Joy-con drift probleem, geplande veroudering opnieuw aan de kaak stellen en wil hiermee andere producenten nopen om zorgvuldiger en duurzamer te kijken naar hun productieproces.

 

Rapportage is nodig

Het probleem belette Nintendo niet om maar liefst 68 miljoen stuks van de spelletjescomputer te slijten. De Frans consumentenorganisatie verzamelde ondertussen 9000 meldingen van ontevreden Nintendo-gebruikers, in België registreerde Test Aankoop alvast 900 consumenten met een identiek probleem. Ongetwijfeld zullen er met Sinterklaas en de eindejaarsfeesten weer veel gezinnen het Japanse hebbeding aantreffen als geschenk. Daarom herlanceert Test Aankoop de oproep aan consumenten om getuigenissen over te maken. Hoe hoger het aantal meldingen in de landen die meedoen aan het onderzoek, hoe hoger de kans dat Nintendo met een structurele oplossing op de propppen moet komen.

 

Belgische consumenten kunnen nog steeds hun toestel rapporteren op www.terapkapot.be, het platform van Test Aankoop toegewijd aan vervroegde veroudering van electronische toestellen.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.