Nieuws

Recht van antwoord: Nintendo controller beroert gemoederen

15 december 2021

In 2021 signaleerde we dat gamers met een Nintendo Switch-console vaak problemen hadden met de bijhorende Joy-Con-controllers te snel kapot gaan. De Japanse fabrikant betwist dit, hoewel we hierover nog steeds meldingen binnenkrijgen.

De nieuwste Nintendo SwitchOLED-console, die in oktober 2021 op de markt kwam, had volgens onafhankelijke herstellers te kampen met op hol slaande controllers. Wij ontvingen meer dan 1 000 klachten over deze Joy-Cons en klaagden dit aan. Maar de Japanse fabrikant is het niet eens met onze bevindingen en wil reageren. Die reactie kan je hieronder lezen.

Het antwoord van Nintendo

“Nintendo neemt akte van het artikel met als titel ‘Nieuwe Nintendo Switch OLED al klaar voor de vuilbak’, dat door Test Aankoop op 24 september 2021 op zijn website en in het oktobernummer van zijn gedrukte tijdschrift werd gepubliceerd. Het artikel heeft geen accurate feitelijke basis. In de geest van een voortdurende verbetering van zijn producten en diensten werkt Nintendo permanent aan de producten die het op de markt brengt. Nintendo streeft hiermee om een hoog niveau van tevredenheid bij zijn consumenten te waarborgen en om technologische ontwikkelingen, zelfs tijdens de levenscyclus van het product, te weerspiegelen. Het nieuwe Nintendo Switch - OLED model is uitgerust met de meest recente versie van de Joy-Con-controllers, die alle eerdere verbeteringen aan dit product bevat. Onlangs nog publiceerde Nintendo een nieuw deel in zijn ‘Ask the Developer’-reeks met betrekking tot het uitbrengen van het Nintendo Switch - OLED Model. Hierin beschrijven twee van de belangrijkste ontwikkelaars van Nintendo onder meer Nintendo’s unieke proces van voortdurende productverbetering.

Sinds het uitbrengen van Nintendo Switch in maart 2017, met name gedurende een periode van bijna vijf jaar, werd slechts een klein percentage van alle in Europa verkochte Joy-Con-controllers teruggestuurd naar de serviceteams van Nintendo vanwege een defect in de analoge stick. Wij verwachten dat al onze hardware werkt zoals voorzien. Als een element niet voldoet aan deze verwachting sporen wij consumenten altijd aan om contact op te nemen met hun lokale Nintendo-klantenondersteuning op support.nintendo.com zodat wij kunnen helpen.

Nintendo biedt consumenten in de Europese Economische Ruimte (EER) een vrijwillige fabrieksgarantie van 24 maanden vanaf de datum van aankoop. Deze geldt ook voor Joy-Con-controllers. Nog voordat Test Aankoop in 2020 contact opnam, had Nintendo zijn reparatiecentra in Europa al opgedragen om klachten van consumenten over de analoge sticks van de Joy-Con-controllers op een openlijke en soepele wijze te onderzoeken, ook in gevallen waar de vrijwillige fabrieksgarantie was verstreken. Nintendo wees Test Aankoop reeds op dit belangrijke punt in een brief van 10 februari 2020 die Test Aankoop negeert. 

Bovendien was het proces om de vrijwillige fabrieksgarantie te verlengen van 12 naar 24 maanden reeds begin 2020 van start gegaan, voordat Test Aankoop de dialoog met Nintendo aanging. Nintendo waarschuwde Test Aankoop reeds voor deze verlenging van de garantie in zijn brief van 10 februari 2020, die Test Aankoop in zijn latere mededelingen heeft genegeerd. In zijn artikel stelt Test Aankoop ten onrechte dat Nintendo de garantie verlengde als gevolg van zijn ingebrekestelling. 

Nintendo betwist dan ook met klem de versie van de feiten die in bovengenoemd artikel wordt vermeld, evenals de insinuaties en de polemiek die Test Aankoop onnodig heeft gewekt - en in het bijzonder de onjuiste beweringen dat de nieuwe Nintendo Switch- OLED Model “al klaar voor de vuilbak is” en dat consumenten werden benadeeld zonder dat Nintendo de moeite neemt om een oplossing te vinden (zie de titel en alinea 1 van het artikel). 

Het succes van de Nintendo-consoles is gebaseerd op de onafgebroken toewijding van zijn teams. Voor deze teams is de voortdurende verbetering van de kwaliteit van de producten een van de voomaamste prioriteiten teneinde de consumenten te verzekeren van de beste spelervaring op lange termijn en van het verantwoord gebruik van de natuurlijke grondstoffen voor de vervaardiging van de onderdelen van zijn producten. Nintendo verwerpt dan ook de beweringen dat het een product als de Nintendo Switch - OLED Model op de markt brengt om het op korte termijn te schrappen.”

Onze mening

Ons onderzoek toont aan dat er een significant probleem is met de duurzaamheid van Nintendo’s Joy-Con-controllers. Test Aankoop krijgt tot op vandaag nog dagelijks meldingen binnen over deze toestellen die het te snel laten afweten. Nintendo moet meer in het werk stellen om consumenten te ontzorgen als zij te maken krijgen met het zogenaamde ‘drift’-probleem.