Nieuws

Nieuwe Nintendo Switch OLED al klaar voor de vuilbak

24 september 2021

De nieuwe Nintendo Switch OLED-console die in oktober op de markt komt, legt een oud zeer bloot. Volgens onafhankelijke herstellers heeft ook dit model te kampen met op hol slaande controllers. Wij vragen de Japanse fabrikant opnieuw om een oplossing voor de getroffen consumenten.

Het is niet de eerste keer dat Nintendo onder vuur ligt voor de ondermaatse kwaliteit van zijn Switch-consoles. De bijgeleverde controllers lijden onder het zogenaamde Joy-Con Drift-probleem: figuren op het scherm bewegen zonder dat de gebruiker de joysticks manipuleert. Tot op heden ontvingen we hierover 1097 klachten.

Al in 2020 stelden we de fabrikant in gebreke omdat die enkel tussenkwam via herstel of vervanging voor problemen die zich in het eerste jaar na aankopen voordeden. Nintendo breidde daarop de garantie voor de Switch-consoles en voor de Switch-Lite-consoles uit van 12 tot 24 maanden.

Nieuw model, oud zeer

Probleem opgelost? Helaas niet. De nieuwe Switch met 7”-OLED-scherm die in oktober op de markt komt, heeft ook te kampen met op hol slaande controllers. Volgens onderzoekers van iFixit, een internationaal reparatieplatform, zullen de controllers het begeven na 4 tot 7 maanden wanneer je 2 uur per dag een game speelt.

“Je zou zeggen dat Nintendo van zijn fouten heeft geleerd en met de nieuwe Switch een robuust product op de markt zou brengen dat niet direct in de vuilbak belandt. Niet dus”, aldus onze woordvoerder Simon November. “Blijkbaar heeft Nintendo vooral geïnvesteerd in een hip OLED-scherm maar totaal geen inspanningen geleverd om het Joy-Con-probleem tegen te gaan. Weliswaar voorziet Nintendo in reparatie of vervanging maar vanuit het oogpunt van consumentenbescherming en het milieu, wil je een product dat lang meegaat, ééntje dat je gewoon niet hoeft te vervangen.”

Meld je defecte console

We sturen dus een nieuwe ingebrekestelling naar Nintendo met de oproep consumenten duidelijk en correct te informeren over de gebreken van de nieuwe Switch-console, de 2 jaar garantie te respecteren en inspanningen te leveren om duurzamere producten te maken, beter voor het milieu en beter voor de consument.

Slaat jouw console ook op hol of ervaar je problemen met andere toestellen die te snel defect zijn? Meld het op onze Te rap kapot-tool en strijd zo mee tegen vervroegde veroudering.

Meld je defecte console