Nieuws

Orange TV Lite: "light" tv-kijken, zonder digicorder

31 augustus 2021
Orange TV Lite: tv-kijken zonder tv-box of decoder

Kabeloperator Orange biedt naast zijn vaste pakketten een nieuw soort van tv-abonnement: "Orange TV Lite" surft op de golf van de populaire streamingdiensten (Netflix, Disney+, Amazon Prime enz). Het nieuwe concept moet consumenten aantrekken die een basis tv-aanbod willen en niet willen betalen voor diensten die ze niet gebruiken.

Met het nieuwe concept kun je naar standaard tv-zenders kijken via je smartphone, tablet of pc, of via Google Chromecast of Nest Hub. Een decoder heb je dan niet nodig.

Met "TV Lite" heb je geen decoder meer nodig, maakt Orange zich sterk

De nieuwe streamingformule wordt in de markt gezet als "light" (= "Lite") en omvat een twintigtal zenders waaronder 11 Nederlandstalige zenders (populaire familiezenders als VTM, VTM Kids, Eén, Canvas, Play4, Play5, Play6... naast zenders zoals National Geographic, Disney Channel en FOX). Om van de aanbieding te kunnen genieten moet je bij Orange een 'Love' (pakket met mobiele telefonie, internet et eventueel lineaire TV)- of 'Home'-abonnement hebben. Orange TV Lite kost € 8,50 per maand. De app (gratis te downloaden uit de Google Play Store of Apple Store) kun je installeren op vijf toestellen.

De goedkoopste formule? Even vergelijken!

Om te kunnen profiteren van de nieuwe aanbieding van Orange moet je natuurlijk internet hebben bij hen. Je betaalt € 40 per maand voor het abonnement "Home Internet" (onbeperkt volume, 100 Mbps downloadsnelheid). De basisprijs om van deze nieuwe formule voor basis-tv te genieten is dus € 48,50 (40 + 8,50).

Wat zijn de alternatieven? Dat hangt af van je voorkeuren.

  • Scarlet. Het goedkoopste pack voor onbeperkt internet begint aan € 32 met Internet Loco. Reken ongeveer € 12 om hieraan bijvoorbeeld Netflix toe te voegen (wat het totaal op € 44 brengt). Opgelet: de downloadsnelheid bedraagt hier maar 50 Mbps, waar je bij Orange aan 100 Mbps kunt streamen. Dat kan wat te krap zijn als je tegelijk naar verschillende toestellen wilt streamen.
  • Telesat. Voor de klassieke zenders heb je een gelijkaardige aanbieding als Orange TV Lite aan € 9,95 per maand voor 18 zenders met de App TV Light. Als je het abonnement neemt van € 14,95 per maand, kun je naar meer dan 40 kanalen kijken. Dat komt in totaal dus op € 41,95 of 46,95 (interverbinding bij Scarlet inbegrepen).
  • Telenet. Een formule voor basis mobiel internet (Tadaam) is verkrijgbaar voor € 40 per maand. Voor die prijs krijg je toegang tot 50 tv-zenders en heb je mobiel internet met 30 Mbps downloadsnelheid en 300 GB downloadvolume. Telenet biedt ook een combinatie All-Internet + Flow TV voor een prijs van € 64,60 € per maand (300 Mbps en onbeperkt internet). Flow TV werkt zonder decoder en geeft toegang tot 14 zenders via de app Telenet TV.
  • Proximus. Epic Combo Light (€ 64,99 per maand, tot 100 Mbps) omvat vast internet, een mobiel abonnement (40 GB) en toegang tot de app Proximus Pickx (23 zenders).

We zien effectief steeds meer alternatieven op de markt komen. Een groeiende groep klanten heeft geen boodschap meer aan "all in"-formules en wenst niet te betalen voor diensten waar ze geen gebruik van maken. Providers proberen daarop in te spelen. Voor een maandelijks bedrag van minimaal € 48,50 positioneert Orange zich in dit nieuwe segment, zonder daarin een echte prijsbreker te zijn.

Op zoek naar een formule voor digitale televisie op maat van jouw voorkeuren en behoeften? Raadpleeg dan zeker ons dossier over de aanbiedingen van de verschillende kabelbedrijven:

Digitale televisie: vermijd de valstrikken

Betekent dit nu het einde van de decoder?

Tv-diensten die niet via een decoder passeren bestonden al, maar bij de grote spelers als Telenet en Proximus blijft de nadruk wel liggen op de klassieke decoder. Orange zorgt voortaan voor meer concurrentie in dat segment. Het valt te bezien in welke mate dat een impact zal hebben op de klassieke decoder in de komende jaren. Test Aankoop pleit al jaren voor de afbouw van de energieverslindende decoders die bovendien belastend zijn voor het milieu en duur om te huren (of aan te kopen). Om nog te zwijgen over de talloze problemen met de lancering van nieuwe decoders of met oude apparaten die niet meer up to date zijn ...

De diensten zoals Lite van Orange gaan in de goede richting: enerzijds moet je een toestel minder in huis halen en anderzijds is er minder verspilling. Als kers op de taart ben je als consument vrijer en kun je gemakkelijker van provider veranderen zonder telecomtoestellen bij je oude provider te moeten inleveren.