Nieuws

Fiber: het internet van de toekomst, maar nu al iets voor jou?

04 juli 2022

Proximus en Telenet investeren zwaar in hun hogesnelheidsinternet. De nieuwste internettechnologie, fiber, staat garant voor een snellere en stabielere verbinding bij jou thuis. Wij overlopen in 10 vragen wat dat fibernetwerk precies inhoudt en voor jou kan betekenen.

Wat is dat fibernetwerk precies?

Fiber of glasvezel is de nieuwste technologie voor internet bij jou thuis. Bij Fiber to the home (FTTH) wordt de fiberkabel tot aan jouw woning geplaatst in plaats van de huidige koper- of kabelverbinding.

Binnen enkele jaren zal een netwerk van fiberkabels zijn aangelegd in heel het land. Met een fiber verbinding kan je tot 1 gigabit data per seconde downloaden. Dat betekent dat je in slechts 12 seconden een film van 1,5 gigabit kan downloaden.

Welke voordelen biedt een fibernetwerk?

Fiberkabel biedt veel meer plaats voor dataverkeer waardoor je internet veel sneller werkt. Zowel download- als uploadsnelheden liggen gevoelig hoger. Een ander voordeel is dat je in je huis met meer tegelijk online kunt zonder dat er vertragingen of storingen optreden. Dat geldt zowel voor surfen, streamen als gamen.

Uiteraard haal je nog altijd de meeste kwaliteit uit je netwerk als je bijvoorbeeld je pc of je tv rechtstreeks met een kabel verbindt en niet via een draadloos netwerk. Dankzij het fibernetwerk zal ook de kwaliteit van je wifi verbeteren, maar het signaal kan nog steeds verstoord raken door elementen in je huis die niets met het kabelnetwerk te maken hebben zoals dikke betonnen muren, het wifi-signaal van je buren of zelfs je magnetron.

Welke operatoren in België beschikken over een fibernetwerk?

Proximus en Telenet zijn de twee operatoren die een fibernetwerk aan het uitbouwen zijn. Bij Proximus gaat het om een volledig nieuw netwerk, terwijl Telenet een deel van zijn bestaande coax-kabelnetwerk vervangt met fiberkabels. Die kabels lopen niet tot aan de woningen zelf waardoor we niet kunnen spreken van Fiber to the Home (FTTH).

Ligt er al een fibernetwerk in mijn straat?

Wie al een fibernetwerk in zijn straat heeft, zou een schrijven moeten hebben ontvangen van Proximus of Telenet. Als dat niet is gebeurd, ben je dus in principe nog niet aangesloten.

Moet ik mij nu al aansluiten op een fibernetwerk?

Aangezien Proximus plannen heeft om op termijn zijn VDSL-netwerk af te bouwen, lijkt het erop dat je als Proximus-klant vroeg of laat toch op het fibernetwerk zult moeten aangesloten worden.

Als klant van Telenet moet je niets doen om op het fibernetwerk aangesloten te worden. Dat gebeurt automatisch aangezien Telenet het netwerk opwaardeert waar zijn klanten nu al op aangesloten zijn. Je moet als Telenet-klant wel over de Speedboost 1Gbps beschikken om van die hoogste snelheden te genieten. Die optie kost € 15 per maand bovenop je abonnement.

Wat moet er precies gebeuren om die aansluiting op het netwerk van Proximus te maken?

Er zijn geen ingrijpende werkzaamheden nodig. Echte hinder ondervind je er niet van. Een tijdelijke onderbreking van je internetverbinding valt echter niet uit te sluiten, maar dit zou zich moeten beperken tot enkele uren of een halve dag.

Moet ik betalen voor toegang tot een fibernetwerk?

Proximus biedt op dit moment de aansluiting op het fibernetwerk nog gratis aan. We verwachten dat je op een gegeven moment zult moeten betalen voor de aansluiting.
Bij Telenet wordt er geen specifieke aansluitingskost aangerekend omdat je als Telenet-klant al aangesloten bent. Voor nieuwbouwprojecten op een locatie waar er nog geen kabel aanwezig is, kan er eventueel wel een aansluitingskost worden aangerekend.

Kan ik nu al een abonnement nemen waarbij ik gebruikmaak van een fibernetwerk?

Bij Telenet kun je een Gigaboost speedoptie toevoegen aan je abonnement wat de prijs van je abonnement verhoogt tot € 70,10. Orange biedt Internet Fiber voorlopig aan als pilootproject voor € 50 per maand en met een internetsnelheid van 1 gigabit per seconde (Gbps).

Bij Proximus kun je ook al een Fiber Maxi internetabonnement nemen als je bent aangesloten op het netwerk. Dat kost € 56,99 per maand. Bij Edpnet, dat gebruikmaakt van het Proximus-netwerk, vind je het voorlopig goedkoopste abonnement. Een Fiber XL internetabonnement kost bij hen € 45,95 per maand.

Moet ik binnenshuis iets veranderen om de voordelen van een fibernetwerk te benutten?

Nee. Een klassieke ethernetkabel (of UTP CAT6-kabel) die vertrekt van aan de modem tot je digicorder of ander toestel kan snelheden aan tot 1 gigabit per seconde. Net voldoende dus om de huidige maximumsnelheid te verzekeren. Pas als over enkele jaren hogere snelheden mogelijk zijn, zul je andere kabels moeten voorzien om die snelheden ook in je huis te ervaren.

Voor Telenet-klanten die de Gigaboost optie willen gebruiken, kan het zijn dat ze hun modem moeten omruilen in de Telenetshop.

Als er in mijn gemeente geen fibernetwerk ligt, hoelang duurt dat dan nog?

Als particulier kun je nergens een concrete planning raadplegen. Je kunt dus niet achterhalen wanneer precies jouw gemeente aan bod komt in de planning van Proximus of Telenet. Het beste is om gewoon af te wachten tot je een brief krijgt die je informeert dat het netwerk in je straat ligt.

Proximus stelt voorop om tegen 2028 70 % van alle huishoudens in België op fiber te hebben aangesloten.