Dossier

Oplossingen voor betere wifi

13 juni 2022
Traag internet: oorzaken en oplossingen

We zijn steeds vaker en met meer toestellen dan ooit verbonden met het internet. In één-twee-drie sluit je ze aan op je wifinetwerk. Maar het bereik en de snelheid zijn niet altijd zoals gewenst. Dit dossier helpt je beter te begrijpen waaraan dit kan liggen en biedt mogelijke oplossingen.

Allemaal samen op de wifi

Een typische vrijdagavond ten huize Janssens. Mama Mieke en papa Kris bekijken de nieuwste aflevering van hun favoriete Netflix-serie, terwijl de robotstofzuiger zijn gebruikelijke ronde doet. Zoon Pieter speelt een online FIFA-toernooi op zijn spelconsole, terwijl hij live naar internetradio luistert. Dochter Sofie bekijkt YouTube-video’s, chat op Facebook en shopt tussendoor online. Daarenboven is de smartphone van elk gezinslid verbonden met het thuisnetwerk.

Kwestie van de spanning voor Mieke en Kris nog wat verder op te bouwen, valt tijdens het slot van de aflevering de verbinding met Netflix weg en duurt het een handvol seconden vooraleer deze terug is hersteld. Pieters internetradio valt daarnaast geregeld uit en Sofie ondervindt dat die trailer op YouTube wel heel traag wordt geladen en de beeldkwaliteit te wensen overlaat.

Netwerk overbelast

Herkenbare taferelen? Tegenwoordig kunnen we het aantal toestellen (inclusief huishoudtoestellen) dat continu verbonden is met ons wifinetwerk nog amper op twee handen tellen. Hoe meer gebruikers en toestellen gelijktijdig met het netwerk zijn verbonden, hoe meer ze van dat netwerk eisen en elkaars gebruikservaring beïnvloeden. Als iedereen gewoon een beetje surft of Facebook checkt, zal dit weinig invloed hebben. Maar wanneer we gelijktijdig streamen, online gamen, down- en uploaden kan het wifinetwerk overbelast raken en nemen we als het ware snelheid van elkaar af.

Bovendien is de kans groot dat het wifisignaal van je modemrouter niet tot in alle hoeken van je woning geraakt. Het wifibereik van zo’n toestel is immers sowieso beperkt tot enkele tientallen meters en verschillende factoren kunnen de sterkte van het signaal behoorlijk indammen.

Snelheid en bereik

Wil je je thuisnetwerk optimaliseren, dan dien je dus rekening te houden met twee parameters: snelheid en bereik. Idealiter kan je met een aantal ingrepen het wifisignaal zo snel én ver mogelijk doorheen je woning sturen, maar dat is niet altijd evident. Wij geven hier alvast een aantal tips.