Nieuws

Proximus dwingt klanten over te stappen naar Fiber

25 januari 2022

Proximus zal vanaf 31 maart de VDSL-aansluiting afbouwen voor 686000 woningen en bedrijven die al toegang hebben tot het fibernetwerk. De prijzen van die Fiber-abonnementen zijn een pak duurder. Welke commerciële geste zal Proximus daar tegenover zetten?

Sinds december 2021 krijgen wij een toenemend aantal meldingen van Proximus-klanten rond hun verplichte overstap naar een Fiber-abonnement. Proximus zal vanaf 31 maart starten met de geleidelijke stopzetting van VDSL-aansluitingen in die regio’s waar het fibernetwerk (glasvezelnetwerk) al is uitgerold. Wij vragen ons af wat de precieze agenda voor dat afbouwen is?

Wij dringen er met name op aan dat de geïmpacteerde klanten duidelijk worden geïnformeerd. Zo moeten ze tijdig ingelicht worden wanneer hun bestaande VDSL-aansluiting wordt afgeschakeld en ze dus al moeten overgeschakeld zijn naar Fiber of voor een andere operator moeten gekozen hebben. Dit om te vermijden dat ze zonder internetaansluiting komen te zitten. Want dat is in tijden van verhoogd telewerk en afstandsonderwijs niet meer denkbaar.

Fiber met beperkt downloadvolume

De impact op de abonnementskost en de internetervaring moeten zeer duidelijk zijn voor de consument. Het goedkoopste internetabonnement bij Proximus gaat van € 27,50 naar € 42,95 per maand. Een prijsstijging van maar liefst 56%. De maximale downloadsnelheid voor dit abonnement stijgt naar 120 Mbps, terwijl de downloadlimiet verhoogd wordt van 100 naar 150 GB. Volgens Proximus zouden bestaande Internet Start klanten wel hun abonnementskost van € 27,50 per maand blijven behouden wanneer ze overstappen naar fiber.

Proximus wil zijn klanten het ‘internet van de toekomst’ aanbieden, maar blijft wel downloadlimieten hanteren. Het duurste internetonly-abonnement heb je voor € 56,99 per maand (onbeperkt downloaden aan maximaal 350 Mbps). Voor die prijs heb je bij Orange al een onbeperkt internetabonnement met een mobiel abonnement van 15 GB per maand.

Voor de Flex-bundels past Proximus een prijsverhoging toe van € 5 per maand.

Proximus zal naar eigen zeggen een commerciële geste toekennen aan de VDSL-klanten die overstappen op Fiber. Maar voor hoelang en hoeveel die zal bedragen is nog niet geweten. Wij verwachten hierover meer transparantie naar alle betrokken klanten. Dus ook diegene die alvrijwillig zijn overgestapt zonder tegemoetkoming

Scarlet-klanten

Voor het einde van dit jaar zullen ook Scarlet-klanten die aangesloten zijn op het VDSL-netwerk van Proximus en geïmpacteerd zijn door deze beslissing een keuze moeten maken. Scarlet zal dit jaar meer dan waarschijnlijk nog geen Fiber-aanbod klaarhebben. Proximus biedt hen daarom de mogelijkheid om nog twee jaar gecontracteerd te blijven aan hun huidige Scarlet-abonnementskost, maar via het fibernetwerk zo bleek uit onderzoek van Datanews vorige week. Na die twee jaar kunnen de geïmpacteerde klanten overschakelen op het (eventuele) Scarlet Fiber-aanbod. De prijzen die Scarlet hiervoor zal hanteren zijn nog niet bekend.

Zoek je een alternatief?

Heb je geen nood aan fiber omdat je een beperkte internetgebruiker bent, dan kan je terecht bij Orange, Telenet of VOO voor een goedkoper basis internetabonnement. Wil je wel naar fiber overschakelen, maar ben je prijsverhogingen van Proximus beu of ben je op zoek naar een goedkoper tarief? Dan kan Edpnet een oplossing bieden. Zij bieden een fiber-aansluiting aan vanaf € 35,95 per maand. Edpnet biedt wel geen digitale televisie aan.

Ben je op zoek naar een andere provider of internetabonnement? Maak dat gebruik van onze tariefvergelijker en ga op zoek naar het meeste voordelige abonnement voor jouw internet- en andere telecombehoeften.

Onze tariefvergelijker telecombundels