Nieuws

Wat betekent de overstap naar fiber voor jou als Proximus- of Scarlet-klant?

07 februari 2022

Kreeg je een brief van Proximus of Scarlet met het voorstel om een fiber-aansluiting te nemen of over te stappen op een Fiber-abonnement? Dit zijn je opties volgens onze telecomexpert.

Proximus start binnenkort met de afsluiting van het klassieke VDSL-netwerk in een aantal regio’s in België. Dat kondigde de telecomoperator eerder deze maand aan. Vandaag zijn er al zo'n 686 000 woningen en kleine bedrijven fysiek klaar om aangesloten te worden op het fiber- of glasvezelnetwerk van Proximus. Tegen 2028 moet dit aantal opgeschroefd worden tot 70% van het aantal woningen in ons land. Proximus plant jaarlijks bijkomend 10% woningen ‘fiberklaar’ te maken.

Een deel van de woningen en bedrijven die al een toegankelijke aansluiting hebben, is al overgestapt op een Fiber-abonnement bij Proximus of Edpnet (dat ook gebruik maakt van het Proximus-netwerk). Zij ondervinden dus geen gevolgen van de afsluiting van het VDSL-netwerk in hun buurt.

Je opties op een rij

De eerst buurt waar Proximus dit jaar start met het afschakelen van het VDSL-netwerk, is de Anspachlaan in Brussel. Getroffen klanten die daar nog gebruik maken van het VDSL-netwerk moeten voor 31 maart zijn overgestapt op een commercieel Fiber-aanbod of naar een andere operator die geen gebruik maakt van het Proximus VDSL-netwerk.

Nadien volgen andere regio’s in Vlaanderen (Deurne, Gent en Hasselt) en Wallonië (Luik, Namen en Charleroi). In de loop van februari ontvangen de getroffen klanten een eerste communicatie. Hun VDSL-aansluiting zal tegen december 2022 worden afgeschakeld.

Ik ontving een brief van Fiberklaar met het voorstel om mijn woning kosteloos van een fiber-aansluiting te voorzien.

Je bent absoluut niet verplicht om de gratis fiber-aansluiting te laten uitvoeren. Er zullen nog momenten volgen waarop ze jou een soortgelijk voorstel zullen doen. Weet wel dat Proximus sowieso van plan is om op termijn het VDSL-netwerk verder af te bouwen en de transitie naar fiber onvermijdelijk is als je Proximus-klant wilt blijven.

Ervaar je soms een beperkte internetsnelheid met je huidige VDSL-abonnement? Dan kan een overstap naar fiber een goed idee zijn omdat die technologie een hogere internetsnelheid aanbiedt.

Ik ontving een brief van Proximus met de boodschap dat mijn VDSL-abonnement binnenkort stopt en ik zal moeten overstappen op een Fiber-abonnement.

Je hebt in dit geval de volgende opties:

  1. Je stapt over naar het promotionele aanbod van Proximus om een Fiber-abonnement te nemen, maar aan dezelfde maandelijkse prijs van je huidige VDSL-abonnement. Je zal dan gebruik maken van het fibernetwerk, maar wel aan beperkte snelheid (maximaal 120 Mbps voor download bijvoorbeeld). Proximus heeft gecommuniceerd dat geïmpacteerde klanten kunnen blijven genieten van dit aanbod zolang ze dat zelf wensen.
  2. Je stapt over naar een Fiber-abonnement van Proximus. Voor de meeste bundels betaal je daarvoor € 5 per maand. Je maximale downloadsnelheid stijgt in dit geval wel tot 350 Mbps.
  3. Je stapt over naar een Fiber-abonnement van een alternatieve operator of naar een operator die gebruik maakt van een andere technologie. Je kan onze vergelijker telecomtarieven gebruiken om het meest voordelige abonnement te vinden en ook meteen over te stappen met onze hulp.

Ik ontving een brief van Scarlet met de boodschap dat mijn VDSL-abonnement binnenkort stopt en ik zal moeten overstappen op een Proximus Fiber-abonnement.

Je hebt in dit geval de volgende opties:

  1. Je stapt over naar het promotionele aanbod van Proximus om een Fiber-abonnement te nemen, maar aan dezelfde maandelijkse prijs als je huidige Scarlet VDSL-abonnement. Je zal dan gebruik maken van het fibernetwerk, maar wel aan beperkte snelheid (maximaal 120 Mbps voor download bijvoorbeeld). Die snelheden liggen wel veel hoger dan de huidige snelheden die je momenteel bij Scarlet ervaart. Je kan twee jaar van dit aanbod genieten. Nadien kan je overschakelen naar het eventuele Fiber-abonnement dat Scarlet dan aanbiedt. Op dit moment heeft Scarlet nog geen commercieel Fiber-aanbod, maar tegen eind 2022 zou dat kunnen veranderen.
  2. Je stapt over naar een Fiber-abonnement van een alternatieve operator of naar een operator die gebruik maakt van een andere technologie. Je kan onze vergelijker telecomtarieven gebruiken om het meest voordelige abonnement te vinden en ook meteen over te stappen met onze hulp.

Vind het beste telecomabonnement met onze vergelijker

Wens je jouw telecomabonnement en je bijhorende behoeften te herbekijken? Maak dan gebruik van onze tariefvergelijker van telecomabonnementen en stap met onze hulp over op het meest voordelige abonnement voor jouw verbruik.

Vergelijk telecomtarieven