Dossier

Oplossingen voor betere wifi

28 oktober 2019
Traag internet: oorzaken en oplossingen

We zijn steeds vaker en met meer toestellen dan ooit verbonden met het internet. In één-twee-drie sluit je ze aan op je wifinetwerk. Maar het bereik en de snelheid zijn niet altijd zoals gewenst. Dit dossier helpt je beter te begrijpen waaraan dit kan liggen en biedt mogelijke oplossingen.

Stoorzenders bij je thuis

Er zijn ook omstandigheden binnen in je woning die bepalend kunnen zijn voor je internetsnelheid. Voor de snelheid van je vast internet spelen factoren als binnenbekabeling en de capaciteit van je toestellen (bv. de maximale snelheid van de netwerkkaart van je computer of laptop) een rol.

Je wifisnelheid en -bereik worden beïnvloed door (bouwkundige) obstakels, bepaalde materialen of andere bronnen:

  • Bouwkundige elementen: (dikke) betonnen muren, metalen oppervlakken, (drie)dubbel glas, … Het zijn obstakels waar een wifisignaal niet goed mee overweg kan.
  • Elektrische apparatuur: omdat elektrische toestellen zoals draadloze luidsprekers of een microgolfoven net als je modemrouter radiosignalen op de 2,4 GHz-frequentieband uitsturen, kunnen deze voor interferentie zorgen en dus je wifinetwerk vertragen.
  • Omringende wifinetwerken: zeker als je in een appartement of dichtbevolkte buurt woont, kan het netwerk van je buren het jouwe verstoren.
  • De afstand tot de modemrouter: hoe verder je je van de modemrouter bevindt, hoe zwakker het signaal en hoe lager de snelheid.
  • Eigenschappen van je wifitoestellen: de software-versie, het aantal wifi-antennes of de ondersteunde wifi-standaard (wifi ac of slechts wifi n). Ze bepalen mee je draadloze netwerkervaring.