Dossier

Is een 4-in-1-pakket voor telecom interessant voor jou?

27 november 2018
 4 play

27 november 2018
Meer en meer telecomoperatoren bieden tegenwoordig 4 play-bundels aan: vaste telefonie, internet, tv waar mobiele telefonie inbegrepen is. Deze uitgebreide bundels hebben zijn voordelen en nadelen. In dit dossier vergelijken en duiden we de prijzen van verschillende formules, zodat je zelf kunt bepalen of 4 play al dan niet de meest geschikte bundel is voor jou.

Inleiding

Lange tijd was een bundel met vaste telefonie, internet en tv (3 play) gemeengoed in ons land. De laatste jaren zijn er meer en meer consumenten die kiezen voor een 4 play-bundel (bundel met vaste telefonie, internet, tv en mobiele telefonie). De tendens richting een steeds meer gebundelde markt heeft zijn voordelen en nadelen.

Van 3 play naar 4 play

De laatste jaren konden consumenten aan hun 3 play-bundel één of meerdere mobiele abonnementen toevoegen. Operatoren probeerden dan 3 play-klanten te overtuigen met een promotie (korting op het maandabonnement) dat gekoppeld is aan het aantal mobiele abonnementen dat bij dezelfde operator wordt afgenomen. Dat is een eerste stap richting een 4 play-bundel.

Proximus Tuttimus, Telenet Wigo en VOO One: volwaardige 4 play

De nieuwe bundels Proximus Tuttimus, Telenet WIGO en VOO One zijn volwaardige 4 play-bundels waar minimum één mobiel abonnement reeds inbegrepen is. De consument blijft echter wel de keuze hebben over het aantal mobiele abonnementen hij afneemt met zijn 4 play-bundel.

Een belangrijk verschil tussen de formules van Proximus en VOO, en het pakket van Telenet zit hem vooral in dit mobiele aspect. Zo is een gezin dat klant is bij Proximus of VOO verplicht om extra mobiele abonnementen aan het pakket toe te voegen. Bij Telenet WIGO kan de klant tot maximum 5 mobiele abonnementen afnemen (afhankelijk van het soort pakket) waarbij de beschikbare mobiele data gedeeld wordt met alle gebruikers van het abonnement. Onbeperkt bellen en sms’en blijft wel onafhankelijk van het aantal mobiele gebruikers van het WIGO-bundel.

Welk combinatie is voor jou het voordeligst?

Een 4 play-bundel is dus vooral interessant als je het abonnement deelt met een of meerdere personen. Met de volwaardige bundels en de klassieke bundel zijn er echter ook andere combinaties mogelijk. Een pakket op maat stel je best samen als je rekening houdt met de noden van je gezin.

In de volgende secties vergelijken we de beste opties op basis van drie gezinssamenstellingen: 

Je kunt aan de hand daarvan bepalen welke soort gebruiker je bent en welke combinatie voor jou het voordeligst is.

Wil je zelf berekenen welk tariefplan het meest interessant is voor jouw gebruik? Dat kan met onze online koopwijzers!