Nieuws

Plume HomePass is een degelijke, maar prijzige oplossing voor betere wifi

12 februari 2021

Een sneller, veiliger én zelflerend wifisysteem makkelijk te installeren en te beheren vanaf een app op je smartphone. Met deze beloftes wil VOO zijn klanten warm maken voor HomePass, een nieuwe abonnementsformule die komaf moet maken met al je wifi-frustraties. Maar kan het systeem ook al dat moois waarmaken? Wij gingen het voor je na.

HomePass: installatie, snelheid en bereik

De prijs is alvast niet min: VOO-klanten betalen € 99 per jaar abonnementskosten en daarnaast nog een eenmalige kost voor de aanschaf van de hardware, de zogenaamde SuperPods: eentje krijgen ze gratis bij het abonnement, extra SuperPods kunnen ze aankopen voor € 79 per stuk, een tijdelijk aanbod voor wie nu intekent want normaal ligt de prijs op € 99 per stuk

Ook niet-VOO klanten kunnen overigens HomePass installeren: ook zij betalen € 99 per jaar en krijgen één SuperPod gratis, maar betalen wel € 99 per extra SuperPod.

Als je ervan uitgaat dat je voor een gemiddelde woning minstens twee en met het oog op optimale prestaties eigenlijk vaak beter drie SuperPods nodig hebt, dan komen VOO-klanten na 5 jaar al aan € 574 (2 SuperPods) of € 653 (3 SuperPods), bovenop de prijs voor het reeds bestaande VOO-internetabonnement welteverstaan. Wie dergelijke bedragen voor zijn wifinetwerk betaalt, mag dus heus wat in de plaats verwachten.

Mesh wifi

De nieuwe all-in-one oplossing werd in feite ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Plume. Qua technologie is het een mesh-wifisysteem en in dat opzicht vergelijkbaar met systemen als de Netgear Orbi of TP-Link Deco.

De modules of SuperPods kan je in het stopcontact steken. Eentje, de "master", verbind je via een netwerkkabel met je modem, de andere plaats je verspreid over je woning. Ze communiceren hierna onderling via wifi en vormen samen één groot wifinetwerk. Plume maakt zich sterk dat hun systeem nog beter is dan andere mesh-systemen, maar een praktijktest moet aantonen of dat werkelijk zo is. Onze labo-experts gingen alvast een weekje aan de slag met drie SuperPods.Installatie: fluitje van een cent

De installatie is alvast plug-and-play. Het systeem draait binnen pakweg tien minuten en daar hoef je helemaal geen netwerkkennis voor te hebben. Een echte handleiding krijg je er niet bij, maar dat is ook niet meteen nodig. De Plume-app (te downloaden voor iOS of Android) helpt je via duidelijke instructies doorheen het installatieproces en adviseert je waar je de verschillende modules het best kan plaatsen. De app is jammer genoeg niet in het Nederlands beschikbaar, wel in het Frans of Engels. 

Na installatie heb je één wifinetwerk met één enkele naam en wachtwoord dat er automatisch voor zorgt dat al je netwerkapparaten automatisch met de meest optimale module verbonden zijn. Dat het systeem achterliggend op verschillende frequentiebanden werkt – op 2,4 GHz en op 5 GHz, waarvan er verschillende “verborgen” zijn voor de communicatie tussen de modules onderling – daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ook niet over de beste kanaalkeuze voor je netwerk. Het systeem configureert en optimaliseert zichzelf automatisch tijdens de eerste uren na installatie.

Wat ook goed is: het systeem herkent dat het in een bestaand netwerk wordt geïnstalleerd waardoor het zich niet als een router, maar als een soort switch of access point gedraagt. Geen problemen dus met zoiets als “dubbele NAT” (Network Address Translation), waardoor toestellen die eventueel nog aan je VOO-modem hangen (bv. je printer) niet kunnen praten met toestellen binnen je Plume-netwerk.

De SuperPods plaats je direct in een stopcontact. Ze hebben elk twee ethernetpoorten.

Prima snelheid en bereik

De snelheid dan. Eén van de belangrijkste parameters, want je wilt natuurlijk dat de SuperPods je wifi-ervaring verbeteren, ook in kamers waar je wifi nu misschien hapert. Eigenlijk kunnen we kort zijn: het systeem is simpelweg goed en sowieso beter dan eenvoudige powerlines, access points of wifirepeaters. We maten de down- en uploadsnelheid in verschillende ruimtes: vlakbij de master-unit in de woonkamer, in de hal ernaast, een verdieping hoger in twee slaapkamers en verder weg in de garage aan de voorkant van de woning. In elke ruimte hadden we voldoende wifidekking en was de snelheid goed. Vergelijken we dat met eerder door ons geteste mesh-systemen zoals de Netgear Orbi RBK53 of TP-Link Deco M9 Plus, dan liggen de testresultaten in dezelfde lijn. Maar het prijskaartje verschilt wel: je betaalt gemiddeld (eenmalig) € 389 (Netgear) of € 299 (TP-Link) voor drie modules.De dekking met drie SuperPods (de master in de woonkamer bij de router, eentje in de hal en eentje in een slaapkamer op de eerste verdieping) is goed. Op deze “heatmap” kan je de signaalsterkte afleiden. Hoe roder de plaats, hoe beter het signaal. In de hele woning hadden we een goed wifisignaal, zowel op het gelijkvloers als op de eerste verdieping.


Is Plume beter dan die andere mesh-systemen? Plume voegt misschien nog wat meer artificiële intelligentie toe zodat het systeem zich nog beter kan aanpassen aan jouw situatie. Plaatsten we bijvoorbeeld één van de SuperPods in een andere kamer, dan detecteerde Plume die aanpassing en ging die aan het werk om zich te herconfigureren. Maar ook andere degelijke mesh-systemen zijn adaptief en in de praktijk konden we geen echt opvallende verschillen in snelheid of bereik opmerken.

En de extra functies?

Naast snellere wifi, belooft de Homepass-oplossing nog heel wat extra’s: ouderlijk toezicht, een adblocker-functie, bewegingsdetectie en bescherming tegen onder meer malware, phishing en andere dreigingen. Helaas maken die niet allemaal hun beloftes waar. Onze uitgebreide evaluatie van die extra’s lees je hier.

Onze analyse van de extra functies

Stevige prijs voor weinig meerwaarde

De SuperPods van Plume doen een zeer degelijke job. Wil je snellere en betere wifi, dan zal de oplossing je niet teleurstellen. En de installatie is heel eenvoudig, via een intuïtieve app met veel mogelijkheden. Waar het hapert, zijn de extra’s die je erbij krijgt én waar je uiteraard ook voor betaalt: werkt de bewegingsdetectie nog goed, dan zijn we niet overtuigd van de andere functies.

Moet je er als VOO-klant dan voor gaan? Het is op zich zeker geen slechte keuze, maar kijk zeker ook naar gelijkaardige losse mesh-systemen. De mogelijkheden zijn misschien helemaal dezelfde, maar zolang de extra functies inbegrepen bij Homepass niet optimaal werken, is het een stevige prijs voor maar weinig meerwaarde.

Hapert je wifi of wil je een beter wifibereik bij je thuis? Ons dossier over wifi-oplossingen kan zeker helpen.

Ontdek meer wifi-oplossingen