Dossier

Oplossingen voor betere wifi

28 oktober 2019
Traag internet: oorzaken en oplossingen

We zijn steeds vaker en met meer toestellen dan ooit verbonden met het internet. In één-twee-drie sluit je ze aan op je wifinetwerk. Maar het bereik en de snelheid zijn niet altijd zoals gewenst. Dit dossier helpt je beter te begrijpen waaraan dit kan liggen en biedt mogelijke oplossingen.

Tips om je wifi te verbeteren

In de eerste plaats kun je proberen met je huidige opstelling je wifiproblemen op te lossen. Heb je daarmee weinig resultaat, dan is de aanschaf van extra apparatuur het overwegen waard.

Haal het maximum uit je huidige situatie

Om je wifi-verbinding te verbeteren kan je volgende maatregelen nemen:

Optimaliseer de plaatsing van je router

De kans is groot dat jouw modemrouter ergens in de inkomhal, garage of kelder staat, hoogstwaarschijnlijk ergens verdoken in de meterkast. Begrijpelijk, want dat is doorgaans de plaats waar de coaxkabel of telefoonlijn je woning binnenkomt. Ideaal is deze plaats echter niet. Vandaar: zet je modemrouter op een andere plaats, idealiter zo centraal mogelijk in je woning en in een zo open mogelijke ruimte.

Hoe efficiënt deze tip echter ook is, niet iedereen kan zomaar zijn router van bij het aansluitpunt weghalen, noch heeft iedereen centraal in huis een vrije netwerkaansluiting om de router op aan te sluiten. Volgende aanpassingen kunnen echter ook al helpen:

  • Plaats de modemrouter wat hoger: mogelijk hebben de wifisignalen minder obstakels.
  • Heeft je modemrouter externe antennes? Draai deze dan in andere posities en kijk of het een beter bereik oplevert.
  • Plaats de modemrouter, indien mogelijk, net buiten de meterkast en kijk of je een beter bereik verkrijgt.
Verbind met de meest optimale frequentieband
De meeste huidige modemrouters zijn “dual band” wat betekent dat ze twee frequentiebanden gebruiken om wifisignalen te versturen: de 2,4 GHz-band en de 5 GHz-band. De eerste heeft een minder hoge maximale snelheid, maar wel een goed bereik, terwijl de tweede hogere snelheden toelaat, maar minder ver reikt. Verder weg van je modemrouter, verbind je dus mogelijk beter met de 2,4 GHz-band, dichtbij je modemrouter, kies je best de 5 GHz-band.
Verander het kanaal waarlangs je modemrouter communiceert met je draadloze toestellen

Anders dan de 5 GHz-band, is de 2,4 GHz-band druk bezet: zeker als je in een appartement of rijwoning woont, is de kans groot dat één of meerdere van je buren op hun wifinetwerk via hetzelfde kanaal als jou surfen. En dat zorgt ook voor vertragingen op jouw netwerk. De 2,4 GHz-band bestaat uit 13 kanalen, waarbij kanaal 1, 6 en 11 de enige kanalen zijn die elkaar niet overlappen. Voor een betere wifi-ervaring kies je daarom best het kanaal met de minste storing binnen deze frequentieband. Dat doe je in twee stappen:

  1. Leer je eigen netwerk en de netwerken in je omgeving kennen. Hiervoor kan je wifi-analysesoftware gebruiken. Voor Windows 10 is er het gratis programma WiFi Analyzer. Meer uitgebreide opties biedt MetaGeek met inSSIDer voor Windows en Mac (betalend, maar met een gratis proefversie). Voor Android is er de (gratis) app Wifi Analyzer (er bestaat geen app voor iOS). Minder technische gebruikers kunnen ook via “trial-and-error” proberen welk kanaal het beste werkt.
  2. Log in op je modemrouter en pas het kanaal aan.

 

Investeer in extra apparatuur

Baten de eerder vermelde tips niet, dan kan je investeren in extra hardware.

Wifirepeater

Een wifirepeater is een apparaat dat je in een stopcontact plaatst en dat het wifisignaal van de modemrouter ontvangt en opnieuw uitzendt. Voor een optimale werking plaats je het ergens halverwege je modemrouter en de ruimte waarin je de wifi-ontvangst wilt verbeteren.

Een wifirepeater is een makkelijk te installeren en goedkope oplossing als je in één of twee kamers een slecht bereik en geen ethernetaansluiting in (de buurt van) die kamers hebt. Het toestel heeft echter één groot nadeel: doordat hij tegelijkertijd dienst doet als zender en ontvanger, wordt de internetsnelheid die de modemrouter biedt, minstens gehalveerd.

wifirepeater
Powerline-kit

Een powerline-kit (PLC) bestaat uit (minstens) twee adapters: een hoofdadapter en een tweede adapter, die je allebei in een stopcontact in de muur moet stoppen. De hoofdadapter verbind je via een ethernetnetkabel met de modemrouter om het internetsignaal te ontvangen. Dat stuurt hij naar de tweede adapter via het elektriciteitsnetwerk. De tweede adapter stop je in het stopcontact in of vlakbij de ruimte waarin je de wifi-ontvangst wilt verbeteren. Die zal dan een eigen wifisignaal uitzenden.

Powerline-adapters zullen nooit zo snel zijn als een echt ethernetnetwerk. Zo hangt de wifikwaliteit die je verkrijgt af van de kwaliteit van je elektriciteitsnetwerk. Bovendien kan de verbinding last hebben van storingen wanneer bepaalde toestellen in huis veel stroom vragen. Ze zijn wel een oplossing voor moeilijk bereikbare plaatsen (bv. een hoek van je woning of een kamer op een hogere verdieping) waar je geen ethernetaansluiting hebt.

Powerline-kit
Access point

Een access point plaats je in of vlakbij de ruimte waarin je wifi wenst en verbind je via een ethernetkabel met de modemrouter. Het is heel eenvoudig te installeren: je moet gewoon de netwerkkabel en de stroomkabel aansluiten. Na configuratie creëert het access point een extra wifinetwerk.

Het toestel biedt degelijke snelheidsprestaties: doordat het internetsignaal van de modemrouter doorgestuurd wordt via een ethernetkabel, vermindert de snelheid tot aan het access point nagenoeg niet. Sommige modellen hebben verschillende ethernetpoorten, waarop je dus meerdere toestellen ook via een kabel kunt aansluiten.

Een access point is een goede oplossing als je in (de buurt van) de ruimte met slechte wifi al een ethernetaansluiting hebt.

access point
Router

Een nieuwe router kan je ter vervanging van je oude gebruiken, maar voor een beter wifibereik gebruik je hem beter, net als een access point, als extra wifihotspot.

Het grote nadeel: je moet in de instellingen duiken van zowel je modemrouter als je nieuwe router om ervoor te zorgen dat beide routers niet met mekaar conflicteren en zonder enige netwerkkennis is dat niet evident. Maar als je een losse router op overschot hebt, loont het de moeite om het te proberen. Zie je het niet zitten, kies dan voor een gewoon access point zoals eerder beschreven.

Routers bieden soms handige mogelijkheden, zoals ouderlijk toezicht, een gastnetwerk enz. De meeste hebben ook meerdere ethernetpoorten (vaak vier) om andere toestellen via een ethernetkabel aan te sluiten.

Router
Mesh

Mesh of multiroom-wifi is een slim systeem dat bestaat uit een basisstation en een aantal satellieten, die allemaal draadloos met elkaar verbonden zijn. Samen vormen ze één groot wifinetwerk in het hele huis. Ze communiceren onderling om het dataverkeer te regelen en om te bepalen met welke module een apparaat zich het best verbindt. Zo ben je altijd vanzelf verbonden met het sterkste wifisignaal.

Er bestaan sets met een basisstation en slechts één satelliet, maar een “echt” mesh-systeem werkt het best met drie modules. Eerst moet je het basisstation via een ethernetkabel op de modemrouter aansluiten. De satellieten kan je vervolgens plaatsen waar je wilt, bijvoorbeeld één per verdieping. Elke satelliet moet zich wel binnen het wifibereik van een andere bevinden om onderling te kunnen communiceren.

Je kunt het systeem heel gemakkelijk installeren via een app op je smartphone. De nadelen van dit systeem zijn de prijs en de verbruikskosten (jaarlijks ongeveer € 10 per module).

mesh