Nieuws

EU past wetgeving aan na onderzoek Test Aankoop

20 augustus 2020

De hoeveelheid apparaten die werken met een internetverbinding blijft toenemen en daardoor ook de cyberaanvallen om je persoonlijke gegevens te stelen. Mede dankzij ons onderzoek van de voorbije jaren kondigde de Europese Commissie aan een nieuwe wetgeving uit te werken die strengere veiligheidseisen aan online toestellen zal opleggen. Tegen eind volgend jaar zou de nieuwe wetgeving een feit moeten zijn. 

Fabrikanten vaak te laks

We hebben de veiligheid van apparaten die zijn verbonden met het internet - ook slimme apparaten genoemd - al meermaals aangekaart. Het gaat met name om beveiligingscamera's, deurbellen en thermostaten; toestellen die je steeds vaker met het internet kunt verbinden. Bij de meeste van de onveilige toestellen gaat het al mis met de basisbeveiliging. Ze gebruiken bijvoorbeeld zwakke standaardwachtwoorden, die soms zelfs met een sticker op het apparaat staan. Of ze sturen gegevens onversleuteld het internet op, waardoor jouw persoonlijke informatie niet beschermd is. Sommige toestellen zijn ook onveilig geconfigureerd. De oplossing is vaak een firmware-update, maar we merken dat fabrikanten die niet altijd nodig vinden of dat ze de problemen ontkennen.
 
Al verschillende jaren gebruiken we de resultaten van onze hacktests om de problematiek op de politieke agenda te zetten. In België, maar ook op Europees niveau. Dat laatste doen we in samenwerking met BEUC, de overkoepelende Europese organisatie van consumentenorganisaties. En we zijn niet alleen. Ook andere consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond in Nederland of Which in het Verenigd Koninkrijk testen regelmatig de veiligheid van slimme toestellen.

Verbeterde cyberveiligheid

Een nieuwe wetgeving rond de cyberveiligheid van slimme toestellen is een belangrijke overwinning en moet de veiligheid van je persoonlijke gegevens helpen garanderen.

De nieuwe wetgeving zorgt er onder andere voor dat er een gestandaardiseerde certificering voor IT-apparatuur in heel Europa komt die aanvankelijk vrijwillig zou zijn, maar later (tegen 2023) eventueel verplicht gemaakt kan worden. Dan zullen fabrikanten enkel slimme apparaten op de markt mogen brengen die voldoen aan minimale veiligheidseisen. Ze zullen ook lang genoeg veiligheidsupdates moeten voorzien zodat je gedurende de hele gebruiksduur van je toestel optimaal beschermd bent. 

Ook zal er betere informatie worden verschaft zodat je als gebruiker aanbevelingen krijgt over veilige configuraties en uitleg over de beschikbaarheid en duur van softwareupdates en bekende kwetsbaarheden.

 
 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/08/2020

Misschien moeten we die slimme apparaten ook eens gaan behandelen zoals de ander zaken op onze internet-aansluiting.
Typisch stel je bijvoorbeeld ook andere profielen in voor je kinderen, dan wat volwassenen kunnen op je internetverbinding.
Hiervoor benodig je een goede, maar vooral simpele (te configureren) firewall, die dergelijke dingen kan blokkeren.
Vergelijk het een beetje zoals een zekeringkast op je elektriciteitsaansluiting, die beveiligd ook je algemene aansluiting per gebruiker/gebruikersgroep.
Zijn er al eens testen gebeurd van firewall devices vanuit dat oogpunt ?
Zoals je aangeeft, support op slimme apparaten komt ooit te vervallen, maar firewalls zullen steeds blijven bestaan ( en beter worden ).

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2020
, Gereageerd:

Hallo Sven, we hebben inderdaad testen gedaan van antivirusprogramma's en de resultaten ervan kan je raadplegen op onze site ! Meer info vind je ook in ons dossier 'Het ABC van firewall- en antivirussoftware' via volgende link: https://bit.ly/2PRO8k5 .Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/09/2020
, Gereageerd:

Hoi An,
Ik ben even gaan kijken in de link die je aanbied.
Maar hier is vooral sprake van software firewalls ( die dus je pc zelf kunnen beveiligen ), mijn verwijzing ging eerder naar hardware firewall devices, of internet routers die over een firewall beschikken.
Deze beveiligen namelijk je volledige netwerk, en kunnen zelfs de devices onderling scheiden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2020
, Gereageerd:

Dag Sven, voor de nodige info kan je ons dossier over routers raadplegen via volgende link: https://www.test-aankoop.be/hightech/internet/koopgids/koopgids-routers . Onze koopwijzer is voorbehouden voor abonnees en op onze site te vinden. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/07/2020

Het grootste gevaar zit hem in de goedgelovigheid van de consumenten wiens gemakzucht door al die gadgets wordt aangewakkerd. Niet alleen de hackers kunnen een gevaar vormen maar ook de producenten zijn niet vies ervan op informatieverzamelende software in te bouwen in de slimme apparaten zodat ze de verbruiker nog meer kunnen profileren en...zijn gedrag manipuleren. Spijtige zaak is dat men bijna geen apparaten meer zonder die rommel zal kunnen krijgen in de toekomst. Big brother wordt alsmaar groter.
Nou ja , die gadgets zijn als snoep. We smullen ervan maar beseffen niet dat het ons kan schaden.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies