Nieuws

Fiber bij Scarlet: aanbod, prijs, snelheid en prestaties

31 augustus 2023

Op zoek naar een snelle en betrouwbare internetverbinding? Fiber kan de oplossing zijn! Ontdek of Scarlet je hiervoor toegang biedt en of het aanbod aan je verwachtingen voldoet.

Het is geen geheim dat Proximus actief werkt aan de uitbreiding van zijn glasvezelnetwerk in België. Sinds juli 2023 sluit de operator de nieuwe klanten van zijn dochterbedrijf Scarlet aan.

Uitbreiding van fiber in België

Naar schatting 23% van de huishoudens in België heeft al toegang tot het glasvezelnetwerk van Proximus.

Tegen 2026 zullen naar verwachting alle huishoudens in Brussel aangesloten kunnen zijn. In de andere twee gewesten wil het telecombedrijf tegen 2028 minstens 500.000 woningen en bedrijven aansluiten in Wallonië (waar het samenwerkt met Unifiber) en minstens 1,5 miljoen in Vlaanderen (waar het samenwerkt met Fiberklaar).

De voordelen van aansluiting op Scarlet fiber

Dankzij het gebruik van het glasvezelnetwerk kan Scarlet in de toekomst sneller inspelen op de wisselende behoeften van haar klanten.

Dezelfde prijzen en snelheden

De voorwaarden (prijzen en snelheden) blijven dezelfde als voor het huidige VDSL-netwerk.

  • De maximale internetsnelheden die je kunt bereiken met Scarlet Trio of Scarlet Loco blijven hetzelfde, namelijk 70 Mbps download en 10 Mbps upload.
  • Als het glasvezelnetwerk op jouw adres beschikbaar is, betaal je gewoon dezelfde prijs als voor het VDSL-aanbod.

Vergelijking: de verschillende prijzen bij Proximus voor fiber

Om een vergelijking te maken: bij Proximus bedragen de extra kosten voor de overstap naar glasvezel tussen €5 en €15 per maand. Voor die prijs liggen de maximale snelheden natuurlijk ook hoger:

  • Voor de extra 5 euro optie: 350 mbps (met een internetabonnement) en tot 2,5 gbps (met een pack)
  • Voor de extra 15 euro optie: 1 gbps (met alleen een internetabonnement) tot 8,5 gbps (met een pack)

Abonnement: geen apart Scarlet-aanbod voor fiber

Er verandert niets aan het Scarlet-aanbod: er komt geen apart abonnement voor glasvezel, zoals bij Proximus.

Nadelen van de Scarlet-vezelverbinding

Alleen voor nieuwe Scarlet klanten

Proximus vermeldt expliciet dat dit aanbod voor fiber enkel geldt voor nieuwe Scarlet-klanten.

Volgens de operator is deze splitsing nodig om ervoor te zorgen dat de overgang voor iedereen zo soepel mogelijk verloopt, aangezien het een geleidelijk proces is dat enkele maanden in beslag zal nemen.

Buiten gebruik stellen van het oude VDSL-netwerk

Proximus heeft erg lang gewacht om zijn optische vezelnetwerk ter beschikking te stellen van de Scarlet klanten. En dat heeft voor velen onder hen onaangename gevolgen gehad. Waar de operator glasvezel installeert, wordt het oude VDSL-netwerk na 5 jaar automatisch buiten gebruik gesteld. De gevolgen? Sinds begin 2022 zijn een aantal Scarlet-klanten gedwongen om over te stappen naar een andere provider of dreigen ze geen internet en andere telecomdiensten meer te kunnen gebruiken.

Niettemin heeft Proximus de betrokken Scarlet-klanten een commercieel gebaar aangeboden: zij zullen gedurende 2 jaar hetzelfde tarief als bij Scarlet kunnen behouden en tegelijk kunnen genieten van een Proximus-abonnement met aansluiting op het glasvezelnetwerk.

Scarlet en glasvezel: de volgende stappen

Zoals Proximus heeft bevestigd, zal deze eerste fase gericht zijn op nieuwe Scarlet-klanten. Bestaande klanten zullen individueel gecontacteerd worden vanaf eind 2023.

Scarlet-klanten die op de hoogte worden gebracht van de sluiting van het kopernetwerk zullen ook een overgangsoplossing aangeboden krijgen door Proximus.

Voor meer informatie, lees ons artikel over de verspreiding van glasvezel door andere operatoren in België.

Ben je op zoek naar een internetabonnement of telecomdienstenpakket op maat van jouw behoeften? Gebruik onze vergelijkingstool en stap met onze hulp over naar de operator en het tarief van je keuze.

 

naar onze vergelijker voor telecomdiensten