Nieuws

Internet: Fiber breidt uit in België

11 juli 2023
Ultrasnel internet dankzij glasvezel

Proximus kondigde onlangs aan dat het de downloadsnelheid van haar Fiber-abonnementen gaat upgraden tot maximum 10 Gbps. Daarnaast werd sinds 1 juli Wyre in het leven geroepen om een concurrerend fibernetwerk in Vlaanderen uit te bouwen. We leggen uit wat dat voor jou verandert.

De huidige staat van uitrol van glasvezelnetwerken in België

Wyre is een samenwerking tussen Telenet en Fluvius en zal een open netwerk zijn. Dat betekent dat Wyre haar netwerkinfrastructuur zal aanbieden aan alle geïnteresseerde operatoren opdat deze internetdiensten tot bij de eindklant kunnen brengen.

In 2024 gaat de regulator van start met een nieuwe marktanalyse die de toetredingsvoorwaarden voor toegang tot de netwerken (DSL, kabel en fiber) in België mee moeten bepalen. Het zijn die toetredingsvoorwaarden die vastleggen hoeveel virtuele operatoren, operatoren die zelf geen netwerk bezitten, moeten betalen om het netwerk van andere operatoren te mogen gebruiken om zelf diensten tot bij de consument te kunnen brengen. Die voorwaarden bepalen indirect hoezeer de markt concurrentieel kan zijn en gunstig de prijzen voor de eindklanten kunnen worden.

Testaankoop zal in dit dossier zijn stem laten horen, want wij alsook de consument zijn de jarenlange prijsverhogingen van de telecomfactuur meer dan beu.

Gevolgen voor de consument

Als consument zal je dus nooit rechtstreeks in contact komen met Wyre als het gaat om een abonnement of contract af te sluiten. Enkel bij de aanleg van het netwerk zal je communicatie (brieven) van hen mogen verwachten om aan te kondigen dat ze het fibernetwerk in jouw straat komen aanleggen. In die zin is hun rol vergelijkbaar met die van Fiberklaar, die ook zelf geen abonnementen commercialiseren.

70% van Vlaanderen bedekken tegen 2029

Tegen eind dit jaar wenst Wyre al 100 000 woningen in Vlaanderen aangesloten te hebben om tegen 2029 al 70% van de 2,34 miljoen huizen geconnecteerd te hebben op haar fibernetwerk. Wyre gaat niet voor 100% dekking omdat in de dunst bevolkte gebieden het leggen van glasvezelkabels niet rendabel is.

In die gemeenten waarvan sprake gaat Telenet wel de bestaande Hybrid Fiber Coaxial technologie upgraden. Hierbij gaat op termijn de maximumcapaciteit van dat netwerken ook stijgen tot 10 Gbps.

Is een tweede fibernetwerk wel noodzakelijk?

Velen, waaronder ook Testaankoop, stellen zich de terechte vraag of het wel noodzakelijk is om naast het fibernetwerk dat Proximus aan het uitrollen is een tweede volwaardig netwerk aan te leggen. Waarom de voetpaden en straten een tweede keer blootleggen als er al een netwerk met voldoende capaciteit beschikbaar is?

Meer concurrentie op de telecommarkt?

Wyre maakt zich sterk dat het in het in vele gevallen kan profiteren van graafwerken die al in het verleden zijn uitgevoerd en daardoor geen voetpaden opnieuw moet openbreken. Zo kunnen ze gebruik maken van wachtbuizen die er al liggen langs zo’n 120 000 woningen in Mechelen, Duffel, Lier, Sint-Niklaas, Roeselare, Kortrijk en delen van Leuven. Dat zijn de eerste steden en gemeenten die aan de beurt zijn voor de nieuwe fiber uitrol.

De telecomregulator maakt zich ook sterk dat meerdere fibernetwerken noodzakelijk zijn om concurrentie op de markt te garanderen.

Het verleden en het heden leren ons echter dat dit allesbehalve voldoende is om voor concurrentie en scherpe prijzen voor de consument te zorgen. Het bestaande DSL-netwerk en kabelnetwerken van Telenet (in Vlaanderen) en Orange-VOO (in Wallonië) zorgen al jaren nauwelijks voor concurrentie en zorgen enkel voor een steeds duurder wordende telecomfactuur voor de Belgische consument.

Hoe ver staat het met fiber in Wallonië?

In Wallonië rolt Unifiber (samenwerking tussen Eurofiber en Proximus) het glasvezelnetwerk uit. Hun ambitie is om tegen 2028 ten minste 600 000 Waalse gezinnen en kmo’s te kunnen aansluiten op glasvezel.

Naar maximale snelheden tot 10 Gbps

Sinds de officiële overname van VOO door Orange maakt die laatste bekend dat ze in Wallonië het ‘GigaBoost’ VOO-programma naar "GigaFiber"-niveau willen brengen de komende jaren. Het gaat hier ook over een Hybrid Fiber Coaxial netwerk dat klanten toegang moet bieden tot maximale snelheden van 10 Gbps. Orange streeft ernaar om tegen 2040 ten minste twee derde van zijn netwerk Fiber-to-the-Premises te dekken. Dat wil de provider bekomen door het eigen gebouwde netwerk te combineren met mogelijke samenwerkingen met externe samenwerkingen in Brussel en Wallonië.

De juiste abonnementen en pakketten kiezen

Wil je je internetabonnement upgraden en profiteren van supersnel internet? Bekijk onze vergelijker om het beste abonnement voor jouw behoeften te vinden.

Vind het voordeligste internetabonnement