Nieuws

Zijn internetabonnementen duurder in België dan in onze buurlanden?

29 augustus 2023
wifi abonnement internet

We hebben een analyse gemaakt van de verschillende pakketten die in België verkrijgbaar zijn en van de gemiddelde prijzen in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Afhankelijk van het pakket dat je kiest, zijn er enkele opvallende verschillen.

Staan de telecomprijzen in België terecht bekend als hoog?

De feiten spreken voor zich: over het algemeen zijn de prijzen voor telecomabonnementen duur in België, en veel duurder dan in sommige van onze buurlanden. Dit is te wijten aan een aantal factoren, waaronder een kleiner aantal spelers, wat de concurrentie vermindert.

Maar hoe zit het met internetabonnementen alleen? Sinds het internet zijn intrede deed in onze huizen, is het gestaag gegroeid tot het punt waarop het onmisbaar is geworden. Zijn Belgische abonnementen duurder dan die in Duitsland, Frankrijk en Nederland? Het antwoord hangt af van het soort abonnement. We leggen het uit. Terug naar boven

Je kiest voor een abonnement met een beperkt surfvolume

Abonnementen beschikbaar in België

De eerste vraag die je moet stellen is welk type abonnement je hebt. Je kunt kiezen voor een pakket met een beperkt surfvolume. Als je geen hardcore gebruiker of gamer bent, en het internet een praktische functie vervult in je woning, bieden deze abonnementen lagere tarieven.

Dit type abonnement wordt zelden aangeboden in België (slechts drie operatoren). Prijzen, volumes en snelheden variëren ook. De gemiddelde prijs in België voor deze categorie is €27,10.

50 GB lijkt misschien veel, maar zodra je deze verschillende activiteiten combineert, worden je mogelijkheden drastisch beperkt. Als je 2 uur internet per dag, 4 uur muziek via internet, 3 Skype-gesprekken per week, 4 uur video's op YouTube in HD per week en 5 uur per dag op sociale netwerken combineert, kom je aan het einde van de maand al op 66 GB.

Abonnementen in onze buurlanden

Het is moeilijk om deze prijzen strikt te vergelijken met die van onze buren, omdat zij geen contracten met beperkte volumes aanbieden. Op basis van de goedkoopste gemiddelde contracten kunnen we echter de volgende vergelijking maken:

  • In Nederland is de gemiddelde prijs per maand € 39,44. De downloadsnelheden variëren van 30 tot 100 Mbps en de uploadsnelheden van 3 tot 100 Mbps.
  • In Duitsland is de gemiddelde prijs per maand € 35,17. Downloadsnelheden variëren van 20 tot 110 Mbps en uploadsnelheden van 3 tot 100 Mbps.
  • In Frankrijk is de gemiddelde prijs per maand € 35,99. De snelheden liggen aanzienlijk hoger, van 150 Mbps tot 1 Gbps voor downloaden. Daarnaast combineren Franse standaardabonnementen over het algemeen internet met digitale televisie en vaste telefonie.

Dus terwijl puur financieel gezien de abonnementen in België goedkoper zijn, bieden de abonnementen in de buurlanden veel hogere snelheden en zelfs extra diensten. In Nederland is er een tendens naar concentratie: kleinere spelers zoals Oxxio en XS4ALL zijn opgekocht door grotere operatoren (in dit geval KPN), wat de prijzen in de toekomst zou kunnen opdrijven.

Terug naar boven

Je kiest voor een abonnement met onbeperkt surfvolume

Verschillende upload- en downloadsnelheden

Als je besluit te kiezen voor een abonnement met onbeperkt surfvolume, dan zijn het deze keer de snelheden die de aangeboden prijzen zullen beïnvloeden.

Lage snelheid (minimale download 70 Mpbs)

Zeer lage snelheden zijn geschikt voor twee matige gebruikers of één intensieve gebruiker. Slechts twee abonnementen van dit type worden hier aangeboden (door Scarlet en Tadaam), met een gemiddelde van € 42.

Het aanbod van Tadaam is ongebruikelijk omdat het geen vaste internetverbinding is. De operator biedt een 4G (en op termijn 5G) mobiele verbinding, wat een interessante optie kan zijn voor mensen die vaak onderweg zijn.

Gemiddelde snelheid (minimale download 100 Mpbs)

Deze optie (100 Mpbs) is momenteel de standaardsnelheid voor gezinsabonnementen. Hiermee kunnen meerdere apparaten tegelijk surfen en streamen. Er is een veel ruimere keuze aan abonnementen in deze categorie. Tussen de goedkoopste van United Telecom (Surf@Home, € 33,99/maand) en de duurste van Cybernet (Internet XL, € 80,14/maand) kunnen consumenten kiezen uit een breed scala aan operatoren en prijzen.

Sommige, zoals Zuny (een dochteronderneming van VOO), Orange en VOO, bieden hogere maximale downloadsnelheden (respectievelijk 200 Mpbs, 150 Mbps en 200 Mpbs).

De gemiddelde prijs voor abonnementen in deze categorie is € 49,45.

Hoge snelheid (download vanaf 300 Mpbs)

Voor gezinnen met actieve gebruikers biedt dit type abonnement iedereen de mogelijkheid om hun toestellen te gebruiken met de beste servicekwaliteit. Ook hier variëren de prijzen sterk per operator.

EDPnet biedt de laagste prijs (Fiber XL, €45,95/maand), met een maximale downloadsnelheid van 500 Mbps. De abonnementen van de grotere operatoren zijn duurder, of zelfs veel duurder, waarbij het abonnement van VOO €67,00/maand kost (maar dan voor 1 Gbps).

De gemiddelde prijs voor een abonnement in deze categorie is € 58,35.

Prijzen voor internetabonnementen in buurlanden

Laten we voor vergelijkbare aanbiedingen eens kijken naar de buurlanden:

  • In Nederland is de gemiddelde prijs per maand € 56,16. Download- en uploadsnelheden variëren van 400 tot 1000 Mbps.
  • In Duitsland is de gemiddelde prijs per maand € 48,77. De snelheden variëren van 300 tot 1.000 Mbps voor downloaden en van 12 tot 100 Mbps voor uploaden.
  • In Frankrijk is de gemiddelde prijs per maand nog steeds €35,99 voor vergelijkbare snelheden.

Terwijl het verschil met Nederland klein is (€2/maand), is het verschil met Duitsland aanzienlijk (€10/maand). En wat te zeggen van het prijsverschil met onze Franse buren: €22/maand, oftewel €268 minder per jaar.

Terug naar boven

Betalen Belgen meer voor hun internetabonnement dan hun buren?

Als het gaat om abonnementen met een beperkt surfvolume, lijkt België een betaalbaar land als het gaat om internet. Als je het vergelijkt met de goedkoopste pakketten in de buurlanden, lijkt het zelfs goedkoper. Maar trek geen overhaaste conclusies: de situatie is te wijten aan het gebrek aan gelijkaardige abonnementen bij onze buren, niet aan de lage prijzen van België.

Als je vergelijkbare pakketten vergelijkt met onbeperkte pakketten, is het beeld compleet anders. Ons land komt op de laatste plaats, met opvallende verschillen met Duitsland en vooral Frankrijk als het gaat om breedbandabonnementen.

Weet je niet zeker bij welke provider je moet zijn voor je internetabonnement?

Vind het aanbod dat het best bij jou past

Terug naar boven