Dossier

Wat is het verschil tussen wifi en mobiel internet?

24 januari 2019
4G

Surfen op het internet, skypen of e-mails versturen doen we zowel via wifi als via mobiel internet. Wat is het verschil tussen beide en wanneer maak je beter verbinding via wifi, dan wel via 3G/4G?

Wifi is de meest gebruikte manier om draadloos contact te maken met het internet. Maar ook mobiel internet doet verder zijn opmars, zeker nu operatoren hun datalimieten steeds meer optrekken. Toch zijn er situaties waarin je beter de ene boven de andere verkiest.

Wifi

Wifi (Wireless Fidelity) is vaak nog steeds de snelste manier om met het internet te verbinden. Bij je thuis is een wifiverbinding mogelijk dankzij de wifirouter die je internetprovider heeft geïnstalleerd. Dit toestel verstuurt wifisignalen via radiogolven doorheen de lucht die je smartphone, tablet of computer kunnen oppikken om zo verbinding te maken met het internet.

Wifisignalen hebben een beperkt bereik en kunnen worden tegengehouden door stoorzenders, zoals dikke muren of concurrerende wifisignalen. Om die reden heeft niet iedereen in elke kamer wifibereik en is vaak extra apparatuur nodig om het signaal te versterken.

Steeds vaker vind je gratis wifihotspot op openbare plaatsen, in hotels en horecazaken. Let wel op: die publieke wifi mag dan wel handig zijn, het is relatief makkelijk af te luisteren en dus te vermijden voor gevoelige transacties (bv. online betalingen). Het gebruik van mobiel internet – en dan vooral 3G of 4G – is in dat geval verstandiger omdat je verbinding dan beter is beschermd.

Dit icoon  op je toestel duidt aan dat je via wifi bent verbonden.


Mobiel internet

Mobiel internet maakt gebruik van het gsmnetwerk om je toestellen van een internetverbinding te voorzien. Iedere mobiele operator beschikt over zendmasten die radiosignalen doorheen de lucht sturen naar jouw toestellen en ook onderling naar mekaar om de continuïteit van het signaal zo goed mogelijk te garanderen.

Mobiel internet was lange tijd veel trager dan wifi, maar sinds 4G is er nog nauwelijks een verschil. In België is 4G ondertussen zowat overal beschikbaar, al kan de dekking in sommige regio’s, afhankelijk van je operator, soms minder goed zijn. Ook op bv. de trein is het signaal weinig stabiel.

Het grootste nadeel van mobiel internet tegenover wifi is dat je bent gebonden aan de datalimieten inbegrepen in je abonnement. Er bestaan weliswaar formules tot 8 GB data voor slechts € 20, maar dat betekent nog niet dat je eindeloos muziek kan streamen of online filmpjes kijken.

Een mobiele internetverbinding kan je herkennen aan één van de volgende symbolen op je toestel:

  • E: Edge, de traagste mobiele verbinding 
  • 3G: sneller, maar niet ideaal voor streaming van muziek en video 
  • H(+): verbeterde versies van 3G waarmee streamen beter gaat
  • 4G/LTE: de snelste verbinding vandaag