Nieuws

Zo bescherm je je privacy op het web

28 januari 2021

Wanneer je op het internet surft, hebben allerlei mensen en bedrijven toegang tot je gegevens, vaak zelfs zonder dat je het weet. Het kan dus geen kwaad om stil te staan bij de bescherming van je privacy op het internet. Met deze drie tips herwin je de controle over je persoonlijke gegevens.

Dagelijks wordt je surfgedrag door allerlei tracking tools geanalyseerd. Deze registreren een grote hoeveelheid persoonlijke informatie: het toestel dat je gebruikt, je surftijden, favoriete websites, hobby's, terugkerende aankopen, gepubliceerde foto's ... tot zelfs de inhoud van je berichten als deze niet zijn versleuteld.

Al deze gegevens worden verzameld in bestandjes, gekend als cookies, die soms aan derden worden doorgegeven. Zij kunnen die informatie op hun beurt samenvoegen met andere gegevens om zo een complex profiel van jou te vormen dat voornamelijk voor reclamedoeleinden wordt gebruikt.

Maar niet alles is verloren. Volg deze drie gouden regels om jezelf tegen indringende praktijken te beschermen. Ze zijn gebaseerd op de aanbevelingen van de National Cybersecurity Alliance, een ngo die zich inzet voor de bescherming van persoonsgegevens online.

1. Denk na voordat je "betaalt" met je gegevens

Je persoonlijke gegevens zijn waardevol. Bescherm ze alsof het bankbiljetten in je portefeuille zijn, want dat is precies wat ze waard zijn voor bedrijven die je advertentieprofiel willen samenstellen op basis van je surfgewoonten.

Je denkt dus beter na voordat je je gegevens te grabbel gooit op het internet. Net zoals je in een winkel je portefeuille niet bovenhaalt voor een te duur product, vertrouw je je gegevens best niet toe aan diensten die te gulzig lijken.

Niet elke dienst die zichzelf als onmisbaar voorstelt, is dat ook. Zoals we regelmatig aantonen, kun je bepaalde populaire maar indiscrete apps eenvoudig vermijden. Een recent voorbeeld is WhatsApp, die je misschien beter kunt vervangen door de privacyvriendelijkere app Signal.

Je hoeft ook niet op elke website een account aan te maken. Hoeveel van die sites gebruik je op regelmatige basis? Heb je accounts die je niet meer gebruikt verwijderd, hoe lastig dat ook was? Bedrijven kunnen de gegevens waarover die websites beschikken immers gewoon verder uitbuiten. Dat is bijvoorbeeld het geval met inactieve Yahoo-mailboxen: tegen alle verwachtingen in kunnen zij nog steeds persoonlijke informatie over jou verschaffen.

Ga dus niet te licht over het aanmaken van accounts. Eenmaal je je gegevens hebt verstrekt, weet je niet altijd wat ermee zal gebeuren.

2. Controleer de toegang van apps

Net als een mailbox of een webaccount, bevatten je mobiele apps persoonsgegevens, of bieden ze er toegang toe. Sommige apps hebben er geen probleem mee om je te mogen bespioneren. Een weer-app kan bijvoorbeeld schaamteloos vragen om in je contacten te kunnen snuisteren. Of een fotobewerkingsprogramma kan toegang vragen tot alle gegevens op je toestel.

Ook hier primeert het gezond verstand: als een dienst zijn neus in overbodige zaken wil steken, houd de deur dan gesloten.

Op een Android-smartphone kun je tijdens de installatie van een app bepalen waar die toegang toe mag hebben. Let de eerste keer dat je de app opent dus op: je hoeft maar even met je vinger te vegen om per ongeluk toegang te verschaffen. Neem de tijd om jezelf af te vragen waarom de app toegang vraagt. Geen nood als je per ongeluk teveel machtigingen hebt toegestaan. Via Instellingen > Apps > [kies een app] > Machtigingen kun je de rechten altijd aanpassen.

Op een iPhone staan alle opties onder Instellingen > Privacy. In de lijst van apps kun je kiezen welk programma toegang heeft tot welke toepassing. Kijk bijvoorbeeld bij "Microfoon", "Gezondheid" of "Foto's" om na te gaan wie er verbinding heeft gemaakt met je gegevens, misschien zonder je medeweten. Vink elke app uit die je verdacht nieuwsgierig vindt. Bij Locatievoorzieningen kun je nagaan welke app je kan volgen (wat soms nodig is, bijvoorbeeld voor een gps). En bij Tracking zet je de optie "Sta trackingverzoeken van apps toe" uit.

3. Ga je privacy-instellingen na

In hun poging om je gegevens beter te beschermen kun je ondertussen bij veel diensten de privacy-instellingen van je accounts controleren. Als deze instellingen goed zijn samengesteld, kun je vrij eenvoudig nagaan of alles (zo) correct (mogelijk) is.

Laten we eens kijken naar je Google-account, in handen van webreus Google die, ondanks recente inspanningen op het gebied van privacy, nog steeds zeer geïnteresseerd is in je gegevens.

Ga naar het dashboard Mijn activiteit en log indien nodig in. In de linkerkolom klik je op Activiteitsopties om je instellingen te bekijken en eventueel aan te passen.

Schakel hier Web- en app-activiteit, Locatiegeschiedenis en YouTube-geschiedenis uit. Je kunt er ook voor kiezen om de opties actief te houden en je gegevens automatisch na een zelf te kiezen periode te laten verwijderen. De minimumperiode bedraagt echter 3 maanden, dus dan geef je Google nog altijd voldoende tijd om met je gegevens aan de slag te gaan.

Wil je niet dat Google je online activiteiten gebruikt om advertenties te personaliseren, zet Advertentiepersonalisatie dan ook uit.

Om manueel eerder bewaarde activiteiten te verwijderen, ga een pagina terug en klik op Activiteit verwijderen op basis van. Kies hierbij Altijd.

Ook bij andere websites en diensten kun je je privacy-instellingen checken. Bij Facebook gaat dat bijvoorbeeld via de Privacycontrole. Bij Microsoft kun je op dit adres terecht en bij Apple surf je naar deze speciale pagina. Je zult dan telkens eerst bij de betreffende dienst moeten inloggen.

Zit je met vragen? Wij kunnen helpen

Heb je twijfels of vragen over de bescherming van je privacy of je veiligheid op het internet? Contacteer onze hightechadviseurs, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (vrijdag tot 16 uur).

Bel 02 892 37 10