Nieuws

Zo bescherm je je privacy op het web

28 januari 2021

Wanneer je op het internet surft, hebben allerlei mensen en bedrijven toegang tot je gegevens, vaak zelfs zonder dat je het weet. Het kan dus geen kwaad om stil te staan bij de bescherming van je privacy op het internet. Met deze drie tips herwin je de controle over je persoonlijke gegevens.

Dagelijks wordt je surfgedrag door allerlei tracking tools geanalyseerd. Deze registreren een grote hoeveelheid persoonlijke informatie: het toestel dat je gebruikt, je surftijden, favoriete websites, hobby's, terugkerende aankopen, gepubliceerde foto's ... tot zelfs de inhoud van je berichten als deze niet zijn versleuteld.

Al deze gegevens worden verzameld in bestandjes, gekend als cookies, die soms aan derden worden doorgegeven. Zij kunnen die informatie op hun beurt samenvoegen met andere gegevens om zo een complex profiel van jou te vormen dat voornamelijk voor reclamedoeleinden wordt gebruikt.

Maar niet alles is verloren. Volg deze drie gouden regels om jezelf tegen indringende praktijken te beschermen. Ze zijn gebaseerd op de aanbevelingen van de National Cybersecurity Alliance, een ngo die zich inzet voor de bescherming van persoonsgegevens online.

1. Denk na voordat je "betaalt" met je gegevens

Je persoonlijke gegevens zijn waardevol. Bescherm ze alsof het bankbiljetten in je portefeuille zijn, want dat is precies wat ze waard zijn voor bedrijven die je advertentieprofiel willen samenstellen op basis van je surfgewoonten.

Je denkt dus beter na voordat je je gegevens te grabbel gooit op het internet. Net zoals je in een winkel je portefeuille niet bovenhaalt voor een te duur product, vertrouw je je gegevens best niet toe aan diensten die te gulzig lijken.

Niet elke dienst die zichzelf als onmisbaar voorstelt, is dat ook. Zoals we regelmatig aantonen, kun je bepaalde populaire maar indiscrete apps eenvoudig vermijden. Een recent voorbeeld is WhatsApp, die je misschien beter kunt vervangen door de privacyvriendelijkere app Signal.

Je hoeft ook niet op elke website een account aan te maken. Hoeveel van die sites gebruik je op regelmatige basis? Heb je accounts die je niet meer gebruikt verwijderd, hoe lastig dat ook was? Bedrijven kunnen de gegevens waarover die websites beschikken immers gewoon verder uitbuiten. Dat is bijvoorbeeld het geval met inactieve Yahoo-mailboxen: tegen alle verwachtingen in kunnen zij nog steeds persoonlijke informatie over jou verschaffen.

Ga dus niet te licht over het aanmaken van accounts. Eenmaal je je gegevens hebt verstrekt, weet je niet altijd wat ermee zal gebeuren.

2. Controleer de toegang van apps

Net als een mailbox of een webaccount, bevatten je mobiele apps persoonsgegevens, of bieden ze er toegang toe. Sommige apps hebben er geen probleem mee om je te mogen bespioneren. Een weer-app kan bijvoorbeeld schaamteloos vragen om in je contacten te kunnen snuisteren. Of een fotobewerkingsprogramma kan toegang vragen tot alle gegevens op je toestel.

Ook hier primeert het gezond verstand: als een dienst zijn neus in overbodige zaken wil steken, houd de deur dan gesloten.

Op een Android-smartphone kun je tijdens de installatie van een app bepalen waar die toegang toe mag hebben. Let de eerste keer dat je de app opent dus op: je hoeft maar even met je vinger te vegen om per ongeluk toegang te verschaffen. Neem de tijd om jezelf af te vragen waarom de app toegang vraagt. Geen nood als je per ongeluk teveel machtigingen hebt toegestaan. Via Instellingen > Apps > [kies een app] > Machtigingen kun je de rechten altijd aanpassen.

Op een iPhone staan alle opties onder Instellingen > Privacy. In de lijst van apps kun je kiezen welk programma toegang heeft tot welke toepassing. Kijk bijvoorbeeld bij "Microfoon", "Gezondheid" of "Foto's" om na te gaan wie er verbinding heeft gemaakt met je gegevens, misschien zonder je medeweten. Vink elke app uit die je verdacht nieuwsgierig vindt. Bij Locatievoorzieningen kun je nagaan welke app je kan volgen (wat soms nodig is, bijvoorbeeld voor een gps). En bij Tracking zet je de optie "Sta trackingverzoeken van apps toe" uit.

3. Ga je privacy-instellingen na

In hun poging om je gegevens beter te beschermen kun je ondertussen bij veel diensten de privacy-instellingen van je accounts controleren. Als deze instellingen goed zijn samengesteld, kun je vrij eenvoudig nagaan of alles (zo) correct (mogelijk) is.

Laten we eens kijken naar je Google-account, in handen van webreus Google die, ondanks recente inspanningen op het gebied van privacy, nog steeds zeer geïnteresseerd is in je gegevens.

Ga naar het dashboard Mijn activiteit en log indien nodig in. In de linkerkolom klik je op Activiteitsopties om je instellingen te bekijken en eventueel aan te passen.

Schakel hier Web- en app-activiteit, Locatiegeschiedenis en YouTube-geschiedenis uit. Je kunt er ook voor kiezen om de opties actief te houden en je gegevens automatisch na een zelf te kiezen periode te laten verwijderen. De minimumperiode bedraagt echter 3 maanden, dus dan geef je Google nog altijd voldoende tijd om met je gegevens aan de slag te gaan.

Wil je niet dat Google je online activiteiten gebruikt om advertenties te personaliseren, zet Advertentiepersonalisatie dan ook uit.

Om manueel eerder bewaarde activiteiten te verwijderen, ga een pagina terug en klik op Activiteit verwijderen op basis van. Kies hierbij Altijd.

Ook bij andere websites en diensten kun je je privacy-instellingen checken. Bij Facebook gaat dat bijvoorbeeld via de Privacycontrole. Bij Microsoft kun je op dit adres terecht en bij Apple surf je naar deze speciale pagina. Je zult dan telkens eerst bij de betreffende dienst moeten inloggen.

Zit je met vragen? Wij kunnen helpen

Heb je twijfels of vragen over de bescherming van je privacy of je veiligheid op het internet? Contacteer onze hightechadviseurs, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (vrijdag tot 16 uur).

Bel 02 892 37 10

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

49 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/05/2021

Ik krijg net via mijn coronalert-app de melding dat mijn test is toegevoegd, maar dat de resultaten nog niet bekend zijn. Met alles erop en eraan, dus datum van besmetting en de code van die test....maar ik heb helemaal geen test laten uitvoeren. Dus test van iemand anders!

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/06/2021
, Gereageerd:

Dag Nathalie, da's inderdaad goed fout, want uiteraard niet de bedoeling dat dit gebeurt. Kan je ons hiervan een printscreen opsturen, het zou ons wel interesseren. Dit kan via het contactformulier op onze site:https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=health  Bedankt alvast; mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/04/2021

Op de Samsung smartphone van mijn vriendin kwamen vanaf donderdagnamiddag 15/4 berichten binnen van provider Base over een abnormaal hoog gebruik van mobiele data. De volgende ochtend stelde ze hetzelfde vast en heeft ze het mobiel internet op haar smartphone afgesloten. Nader onderzoek van het gegevensgebruik wijst uit dat de app CORONALERT deze piek van dataverbruik heeft veroorzaakt, een verbruik van meer dan 600 MB op 16 uur tijd! Heeft iemand anders een gelijkaardige ervaring met het dataverbruik van CORONALERT?
De blootstellingschecks gebruiken geen mobiele data dus de oorzaak moet elders liggen. Het vakje van "achtergrondgegevens beperken' (de app communiceert dan enkel via wifi) stond weliswaar niet aangevinkt maar dat moet toch bij veel mensen het geval zijn? We hebben als goede burgers deze app gedownload en ingeschakeld maar het kan toch niet dat dit ons telefoonrekeningen bezorgd van 80 euro en meer op enkele uren tijd!

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/05/2021
, Gereageerd:

Dat hebben wij ook gehad. (TELENET). Ik heb het gemeld aan telenet en aan sciensano masr nooit een reactie op gekregen. De helpdesk van telenet wist niet van gelijkazrdige pronlemen. Sciensano heeft nooit gereageerd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/04/2021
, Gereageerd:

Beste, ik ben even te rade gegaan bij onze experten. Die merken wel op dat over het algemeen dit probleem zich niet voordoet en bij de meeste gebruikers de apps slechts enkele megabytes gebruikt, maar er zijn blijkbaar een aantal enkelingen die wel zo’n piek in verbruik hebben gekend zoals bij jou het geval is. 

Onze experten gaan ervan uit dat in zulke gevallen de instellingen verbruiken wanneer men niet met wifi verbonden was toeliet. Als je dan bijvoorbeeld op een drukke plaats bent geweest, zal de app veel verbruiken omdat die met veel andere smartphones gegevens uitwisselt. Dus de instelling ‘Gebruik mobiele netwerken’ best uitzetten. Sciensano zou wel standaard ervoor kunnen zorgen dat die instelling reeds is aangevinkt. Wat je hoge factuur betreft, kan je misschien eens bij Sciensano zelf polsen of anders klacht indienen via onze site: https://www.test-aankoop.be/klagen ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Hoe kan ik Cookys omzeilen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

zeer nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/01/2021

Dit vind ik heel erg want onlangs heeft whatsapp ook product catalogus geïntroduceerd voor bedrijven. https://www.biobey.be maakt gebruik van whatsapp catalogus dus dit is misschien zelfs gevaarlijk voor ons bedrijf.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/01/2021

Goed dat een aantal lezers protesteren dat de app niet downloadbaar is op oudere toestellen. Het zou Test Aankoop moeten zijn die dat van het eerste moment had aangeklaagd.
Voor de rest vond ik nergens via de app en de website ervan uitleg over wat je moest doen bij een groen scherm en toch een risico-contact. Enkel op de VRT-website was te lezen dat je in dit geval niets moest doen. Dat staat nu ook wel in dit artikel van Test-aankoop maar waarom staat dat niet uitgelegd op de website van de coronalert. Opnieuw zou het Test Aankoop moeten zijn die daarop wijst.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2020

De pandemie : slechts één specialist - Marc Wathelet - gaf reeds een jaar terug zijn ongezouten mening aan onze verantwoordelijken. Vele malen zelfs omdat hij als één van de eersten besefte hoe veel dodelijker en besmettelijker dit virus was dat op ons afkwam en we niet kenden. Maar werd toen telkens weggelachen als dramaqueen. En hij bleek helaas toen reeds correct.
Sindsdien heb ik enkel een steeds meer groeiend respect voor de premier van Nieuw Zeeland : Jacinda Ardern. Een grote dame. Zij won begin dit jaar, van zodra het gevaar bekend werd, onmiddellijk advies in bij de specialisten (virologen die wisten waarover het ging dus) en nam direct "pragmatische" actie. Zodoende lag de economie geen dag stil . Alles bleef open en tot op de dag van vandaag zijn er 25 corona overlijdens...Geen wonder dat deze dame onlangs met een verpletterende meerderheid her-verkozen werd

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2020
, Gereageerd:

Bedankt, Pierre, voor je interessante bijdrage ! ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2020

Toen ik bij Telenet voor onbeperkt internet (WIGO) koos, was dit enkel voor de snelheid, nu kom ik te weten dat dit (snel?) normaal, SLECHTS van 0000u tot 1200u is, tijdelijk tot 1700u.
En die snelheid/traagheid deelt zich door al de in het gezin gebruikte toestellen. Welk gezin heeft slechts 1 toestel? Veel te duur voor wat het is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2020
, Gereageerd:

Beste Marc, onbeperkt kan je beter niet letterlijk nemen, jammer genoeg. Twijfel niet om onze koopwijzer te gebruiken om uit te vissen of je niet beter af bent bij een andere provider. Je hebt enkel een recente factuur nodig :) Link: http://bit.ly/2uNSIIx  ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2021
, Gereageerd:

Ik begrijp niet zo goed wat dan verstaan wordt onder onbeperkt internet. Ik heb een Wigo35 abonnement maar ik krijg nu al de melding dat ik 80% van mij pot data heb opgebruikt en de nieuwe pot krijg ik pas op 6/2. Moet ik dan overstappen naar een Wigo60 maar daar staat ook onbeperkt internet...?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020

Kan de sluwe ontwikkelaar van de App mij sponsoren voor het aankopen van een smartphone die iOs 13.6 of hoger aankan aub?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020

Bij installeren Corona Alert krijg ik boodschap iOS 13.6 of hoger noodzakelijk. Nochtans draait mijn iPhone op 14.0.1? Dat oudere OS'en niet ondersteunt worden begrijp ik, maar dat nieuwste OS niet ondersteunt wordt gaat er bij mij niet in. Wie maakt zulke rommel? En hoeveel koste dat weeral aan belastingsgeld?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Beste, het is een beslissing van Apple geweest om geen ondersteuning te bieden voor die app bij oudere toestellen. Maar het is inderdaad een spijtige zaak. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Ik volg u volledig, Roel. Het commercieel belang overstijgt nog maar eens dat van het algemeen welzijn...

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020

Ik krijg zonet een bericht van mijn vader dat de app niet werkt op zijn iPhone (iOS 12). Ongehoord dat oudere versies niet ondersteund worden, net voor de mensen die ze het meest nodig hebben en proberen digitaal te zijn! Hoeveel 70-plussers kennen jullie met de nieuwe iPhone?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Volledig mee eens, Cindy!

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/10/2020

Hoi. Alle functionaliteiten uitgezet. Ttz Wifi,bleutooth en locatie.
Vanaf 23.00 uur tot 09.00 uur. Batterij (-) 55 %.
Dus app werkte op de achtergrond. Appetje er afgezwierd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Hallo Roger, bedankt voor je waardevolle getuigenis, ik heb je post alvast intern doorgegeven aan de betrokken dienst. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020

Kunnen die app ook testen? Ik weet niet hoe ze de afstandsmeting filteren. Heb BLE scanner geïnstalleerd op Asus tablet. Een Huawei P20 Lite, en een Xiaomi Mi A3 op 0.5 meter. De Huawei ziet hij op 0.3m , de Xiaomi op 7.5m volgens de LE bluetooth afstandsbepaling. Fluctuerend tussen 0 en 20 meter.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020

iK HEB EEN SAMSUNG GALAXY 5 MINI.
eN NATUURLIJK IS DE APP GEINSTALLEERD.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020

Hallo.
Wanneer het vereiste opstaat ttz locatie, wifi en bleutooth, dan heeft mijn batterij 30% verbruikt op 3 uren 30 minuten. Dat is toch niet normaal?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Hallo Roger, de app gebruikt bluetooth en draait voortdurend op de achtergrond, het stroomverbruik kan per smartphone wat verschillen, maar we hebben dit jammer genoeg nog niet kunnen testen. Meer info over de corona app kan je in ons dossier terugvinden via de link https://bit.ly/3ieBxTK  . ^An  

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Mijn iPhone 5 is niet compatibel. Blijkbaar werkt het enkel bij de nieuwere gsm’s. Dan vraag ik me af het een zinvolle app is. Tenzij ik in een grote minderheid ben met een oudere gsm, maar dat denk ik niet

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Net geprobeerd te installeren op mijn Iphone 6, spijtig te lezen dat Apple de app pas toe laat vanaf versie 6s. Er zijn dus zeer veel Iphones uitgesloten van deze app. Opdat de coronalert app effectief zou zijn, is een hoog percentage gebruikers nodig. Op deze manier zal het niet lukken, Apple...

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

veel besmettingen gebeuren ook omdat sommige besmette mensen geen symptomen hebben, dus ook niet getest zijn. Voor zulke gevallen is de app zinloos. Ik had méér vertrouwen in het opleiden van honden die de ziekte detecteerden, de kost zal misschien te hoog geweest zijn.....

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Mijn vrouw is eveneens bezitter van een niet eens zo oude iPhone 6 en kan de app dus niet installeren. Zodoende wordt het wel een exclusief clubje. Misschien nuttig dat Test Aankoop toch reageert bij de app ontwikkelaars en/of bij Apple.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020
, Gereageerd:

Beste Robert, jammer genoeg kan die app inderdaad niet geïnstalleerd worden op oudere iPhones. Dat laatste is een beslissing van Apple om voor oudere toestellen geen ondersteuning te bieden, daar hebben de ontwikkelaars van de app geen invloed op. Ik heb je post alvast intern doorgegeven aan de betrokken dienst. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

app enkel te downloaden met IOS 13.6. Oudere toestellen die nog zeer goed functioneren, IOS 12.4.8 , kunnen deze app niet installeren. Een deel van de mensen wordt dus uitgesloten voor het project of ze moeten meedoen met de wegwerpmaatschappij