Nieuws

Hoe iOS 14 je privacy en veiligheid verbetert

29 september 2020

De nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem, iOS 14, is sinds midden september beschikbaar. Deze update bevat verschillende opties om je veiligheid en privacy op het internet te verbeteren. Een overzicht van deze opties, en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze geactiveerd zijn.

Naast tal van visuele en ergonomische functies biedt iOS 14 totaal nieuwe instellingen voor wie bezorgd is over zijn veiligheid en privacy op het internet. Dit zijn volgens ons de belangrijkste vernieuwingen.

1. Weten wanneer je camera of microfoon wordt gebruikt

De nieuwe update van iOS bevat een handige functie: een stip op het scherm wanneer de camera of microfoon is ingeschakeld. Zo kun je nagaan wanneer je wordt gefilmd of afgeluisterd. Zoek de kleine groene stip (voor video) of oranje stip (voor audio) die onopvallend bovenaan rechts op je scherm verschijnt.

Wanneer je het Bedieningspaneel opent (ga met je vinger vanaf de rechterbovenhoek van het scherm naar beneden), zie je bovenaan in de lijst bovendien wanneer de camera of microfoon voor het laatst is gebruikt.

Hoewel de kans klein is dat je ongemerkt wordt gefilmd of afgeluisterd, blijft dit een geruststellende functie. Zo kun je ook verifiëren of je toestel correct werkt tijdens bijvoorbeeld een oproep.

2. De toegang tot je foto's en locatie beperken

Zowel voor je beeldmateriaal als voor je geografische locatie biedt iOS 14 een pak nieuwe privacymogelijkheden. Met deze instellingen kun je de machtigingen beperken van de apps die je niet vertrouwt.

Ga naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen. Hier geven sommige apps (geval per geval te verifiëren) je de mogelijkheid om je geografische positie slechts gedeeltelijk kenbaar te maken, en niet je precieze gps-coördinaten. Wanneer de nieuwe instelling Exacte locatie uitgeschakeld is, wordt je locatie bij benadering gedeeld met de app, zodat je verplaatsingen minder efficiënt gevolgd kunnen worden. Opgelet: voor betrouwbare en nuttige apps, zoals de Belgische app voor noodhulp 112 BE, kun je best je exacte locatie blijven delen! 

Voor foto's ga je naar Instellingen > Privacy > Foto's en kies je een app in de lijst. Hier kun je de toegang tot je beeldmateriaal wijzigen voor de app in kwestie. Je kunt bijvoorbeeld Alle foto's wijzigen in Geselecteerde foto's.

Dat is niet zo handig voor apps die je vaak gebruikt, zoals Google Foto's of Facebook, want je moet systematisch door dit menu gaan om nieuwe machtigingen te verlenen. Maar voor een app die je zeer weinig gebruikt, kun je zo wel vermijden dat al je beeldmateriaal voortdurend wordt gedeeld.

3. Zwakke of buitgemaakte wachtwoorden detecteren

Net als de website HaveIBeenPwned.com kan iOS 14 detecteren of de wachtwoorden die je hebt opgeslagen in je kluis reeds gelekt zijn. Er wordt ook nagegaan of je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende accounts en of je wachtwoorden gemakkelijk te achterhalen zijn.

Om je kluis te controleren, ga je naar Instellingen > Wachtwoorden > Beveiligingsadvies. Besteed vooral aandacht aan de tips met Hoge prioriteit. Het is niet dringend om wachtwoorden te wijzigen die voor verschillende sites worden hergebruikt. Gecompromitteerde of gemakkelijk te raden wachtwoorden zou je daarentegen wel zo snel mogelijk moeten aanpassen.

4. Je privacy op wifinetwerken verbeteren

Bij Instellingen > Wifi druk je op het wifinetwerk waarmee je momenteel verbonden bent, en ga je na of de optie Privéadres geactiveerd is. Dit is een extra beveiliging om tracking van je iPhone in te perken door zijn MAC-adres ("wifi-adres" genoemd in dit menu) op het netwerk te wijzigen.

Normaal kunnen heel wat actoren op het internet je toestel volgen via dat MAC-adres. Zo kunnen ze onder meer weten welke telefoon je gebruikt: informatie die kan worden gebruikt om je gerichte reclame te sturen. Door dit adres privé te maken, worden de mogelijkheden om je iPhone precies te identificeren, kleiner.

5. Beperken dat apps je volgen

Apple wil voortaan beperken dat apps zijn gebruikers volgen voor reclamedoeleinden. Helaas staat iOS 14 nog niet helemaal op punt op dat vlak, want verschillende actoren, waaronder Facebook, willen deze maatregelen nog aanvechten omdat ze hun bedrijfsmodel in het gedrang brengen.

Niettemin kun je reeds een overzicht krijgen van deze trackingbeperking via Instellingen > Privacy > Tracking. Schakel hier de optie Sta trackingverzoeken van apps toe uit. Zo vermijd je dat je buiten de gebruikte app om gevolgd kunt worden. In theorie verhindert dit bijvoorbeeld Facebook (als je deze app hebt geïnstalleerd) om je doen en laten in andere apps of op het internet te volgen.

Maar het is niet zo eenvoudig, en de apps hebben nog andere manieren om je spoor te volgen (via de gebruiksvoorwaarden die je aanvaardt bij hun installatie). Deze optie moet dus nog evolueren in de toekomst zodat je dit voor elke app afzonderlijk kunt weigeren. 

6. De privacyrapporten van Safari raadplegen

Net zoals apps je kunnen volgen in andere apps (zie punt 5), tracken websites je via andere websites. Zo krijgen ze bijvoorbeeld een beter algemeen beeld van je reclameprofiel.

Om die indiscreties te beperken, ga je naar Instellingen > Safari en ga je na of de optie Voorkom volgen geactiveerd is. Open daarna de browser Safari en ga naar om het even welke website. Bovenaan links in het venster verschijnen de letters AA. Druk op dat symbool en daarna op Privacyrapport.

Het rapport wordt geopend en je kunt het aantal trackers zien dat Safari de afgelopen 30 dagen heeft kunnen neutraliseren. Het is verre van feilloos maar het is een eenvoudige manier om je tracking op het internet te beperken. Raadpleeg de lijst van de websites en druk op elke website om na te gaan welke trackers geblokkeerd werden.