Dossier

Hoe zorg je ervoor dat Google je niet meer overal volgt?

22 januari 2020

Heb je de indruk dat Google je overal volgt? Om je privacy beter te beschermen, kun je gelukkig de locatiegeschiedenis uitschakelen. Wij leggen uit hoe.
Heeft Google je bij de start van het nieuwe jaar een e-mail gestuurd met een overzicht van al je verplaatsingen in 2019? Misschien vond je dat wel handig. Maar indien niet, schakel de locatiegeschiedenis in je Google-account dan uit.

Normaal gezien is die functie standaard onderbroken. Maar mogelijk is ze bij jou wel ingeschakeld zonder dat je het weet. Dankzij je locatiegeschiedenis kan Google je naar eigen zeggen "gepersonaliseerde kaarten bieden, aanbevelingen doen op basis van plaatsen die u heeft bezocht" en meer van dat. Daarvoor houdt de internetreus alle locaties bij die je met je mobiele toestellen bezoekt. Zelfs terwijl je geen Google-dienst gebruikt.

Schakel de functie uit

Om de locatiegeschiedenis te onderbreken, moet je eerst inloggen op je Google account. Klik in de kolom links op Gegevens en personalisatie en daarna op Je activiteitsopties beheren. Verschuif op de volgende pagina de schuifknop naast Locatiegeschiedenis om de functie te onderbreken.

Als je helemaal niet meer gevolgd wilt worden, verschuif dan op dezelfde pagina ook de schuifknop bij Web-en app-activiteit naar "onderbreken". Houd er wel rekening mee dat dit de functies van bepaalde apps die met locatievoorzieningen werken, kan beperken.

Eerder opgeslagen verplaatsingen worden bij het onderbreken van de Locatiegeschiedenis trouwens niet verwijderd. Die kun je bekijken op deze pagina en verwijderen door onder de kaart te klikken op  (Volledige Locatiegeschiedenis verwijderen).

Check je privacyinstellingen

Google probeert weliswaar duidelijkheid te verschaffen over de verzameling en het gebruik van je gegevens. Maar jij bepaalt in hoeverre je inkijk geeft in je privéleven.

Klik dus onder Gegevens en personalisatie bij Privacycheck op Aan de slag om je instellingen en de gegevens die je Google laat gebruiken, te controleren. Weeg goed af hoeveel je over jezelf wilt delen omwille van een meer "gepersonaliseerde" dienstverlening.